Pericol iminent de avalanșă în munții Călimani, Suhard și Giumalău

Serviciul de Salvamont din municipiul Vatra Dornei a anunțat pe 22 ianuarie 2018, prin intermediul unui comunicat de presă, un pericol iminent de avalanșă în trei masive montane din Țara Dornelor, și anume în masivele Călimani, Giumalău și Suhard.

Având în vedere tragedia petrecută pe 1 decembrie 2017, atunci când trei salvamontiști au fost înghițiți de o avalanșă care i-a luat prin surprindere în munții Călimani, iar doi dintre ei și-au pierdut viața, unul fiind dat dispărut de 55 de zile, comunicatul este pe cât se poate de serios și are scopul de a preveni alte incidente neplăcute.

Ca urmare a deplasărilor în teren, precum și a informațiilor puse la dispoziție de angajații de la Stația Meteorologică Rețitiș din masivul Călimani, aflăm că traseul de acces spre stația meteorologică dinspre exploatarea minieră Călimani, marcat cu triunghi albastru, este închis în această perioadă. Stratul de zăpadă depus în aceste zile peste cel vechi, stabil și înghețațt, se prezintă foarte instabil și există pericolul de a aluneca chiar și fără o încărcare suplimentară din partea persoanelor prezente în zonă.

Comunicatul de presă emis de Serviciul de Salvamont din municipiul Vatra Dornei anunță și alte trasee din Țara Dornelor care prezintă un potențial pericol de avalanșă, acestea aflându-se în masivul Călimani, masivul Suhard și masivul Giumalău.

În masivul Călimani, traseul marcat cu punct roșu, cunoscut ca traseul Maria Teresia, care face legătura între Poiana Izvoarelor și Șaua Negoiu, prezintă pericol de avalanșă. De asemenea, și zona de intersecție a traseelor marcate cu cruce roșie, dinspre Gura Haitii, și punct roșu, dinspre Poiana Izvoarelor, prezintă pericol de avalanșă de mari dimensiuni.

În masivul Suhard, versanții nordic și extic ai Vârfului Oușoru, prezintă pericol iminent de producere de avalanșe pe culoare pe care în trecut s-au mai produs astfel de fenomene. La baza acestor culoare se află traseele marcate cu cruce roșie și bandă albastră.

În masivul Giumalău, pericol de avalanșă este anunțat pe traseul marcat cu cruce roșie, traseul care face legătura între Cabana Giumalău și masivul Rarău, pe curba de nivel de pe versantul estic.

Serviciul de Salvamont din municipiul Vatra Dornei recomandă ca nicio persoană să nu se aventureze pe traseele anunțate și care prezintă pericol de avalanșă. Mai mult de atât, înainte de a porni la o drumeție pe oricare dintre munții din bazinul Dornelor sau din apropiere este recomandat să cereți sfaturi din partea Salvamontului pentru a afla situația zonelor în care urmează să vă deplasați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *