Știrile zilei de2 noiembrie 2024

VIDEO/FOTO. O nouă acțiune de căutare fără succes a salvamontistului dispărut în Călimani

Acțiunea de căutare a lui Liviu Sorin Pandelea, salvamontistul în vârstă de 40 de ani dispărut în avalanșa din munții Călimani, a continuat și marți, 16 ianuarie 2018, cu toate că temperatura resimțită în zonă a coborât până la -26 de grade Celsius. Însă acest fapt nu i-a împiedicat pe cei de la Serviciul de Salvamont din municipiul Vatra Dornei să organizeze o nouă căutare a colegului lor dispărut de nu mai puțin de 47 de zile.

CITEȘTE ȘI: VIDEO/FOTO. O nouă zi de căutări a celei de-a treia persoane dispărute în avalanșa din munții Călimani

Conform unui comunicat de presă publicat de Salvamont Neamț, la acțiunea de căutare de marți, 16 ianuarie, au luat parte salvatori montani din cinci județe, și anume Suceava, Neamț, Sibiu, Mureș și Bistrița-Năsăud. Căutarea a purtat numele „Avalanșa din Călimani”, iar astăzi, ca și luni, căutările au rămas fără finalitate.

Conform unui comunicat de presă publicat de Salvamont Vatra Dornei, la căutarea din 16 ianuarie au fost acceptați și voluntari din cadrul ISU Vatra Dornei și Unitatea Militară de Vânători de Munte din Roșu, repartizați cu toții pe o zonă considerată a fi mai puțin expusă riscurilor de orice fel, inclusiv mișcărilor de zăpadă care ar fi produs o nouă avalanșă.

Acțiunea de căutare s-a desfășurat în condiții deosebit de grele, vântul făcând ca temperatura resimțită să ajungă, în unele momente, până la -26 de grade Celsius. Conform Salvamont Vatra Dornei, căutările de astăzi nu au dus decât la găsirea unor elemente de echipament montan. Mai mult de atât, Serviciul de Salvamont a precizat că condițiile meteorologice din perioada următoare nu vor permite o nouă acțiune de căutare.

Redăm în continuare o parte din comunicatul emis de Serviciul de Salvamont Neamț:

„Muntele ne-a întâmpinat cu o temperatură de -21 de grade Celsius și o cornișă amenințătoare pe care cei doi observatori desemnați de Salvamont Suceava și Salvamont Vatra Dornei au ținut-o sub observație timp de 7 ore, dând dovadă de o rezistență fizică ieșită din comun. CU toții știam că în eventualitatea prăbușirii cornișei, aveam cel mult 30 de secunde să părăsim zona și să ne adăpostim de avalanșa ce avea să cadă peste noi. De asemenea, eram conștienți că nu toți vor reuși evacuarea de urgență, iar de aceea misiunea a fost 100% voluntară și nu au fost acceptate persoane fără echipament special (DVA, sondă, lopată, ABS).

S-au folosit toate tehnologiile și procedeele cunoscute de la săparea rețelelor de gropi în zăpadă compactată, cu adâncimi variind între 3 și 5 metri, până la sondări pe orizontală, câini special antrenați și dispozitive RECCO. Chiar dacă dimineața s-a stabilit că ne vom expune între 3 și 4 ore la frig, după 7 ore încă se mai lucra și numai noaptea a făcut ca oamenii să coboare tăcuți și resemnați din acea vale a morții străjuită de Pietrosul Călimanilor.

Astăzi s-a urcat, din nou, în Călimani pentru probabil o ultimă încercare. Prognoza meteo arată că un val de aer cald de altitudine va ajunge în zonă încă din jurul orelor 13:00, iar riscul ruperii acelei cornișe și declanșării unei avalanșe face ca riscul să nu mai fie acceptat. Urmează alte valuri de ninsori și probabil că o să fim nevoiți să așteptăm primăvara.

Colegii noștri au făcut tot ce era cu putință omenește pentru a înapoia trupul neînsuflețit al lui Liviu Sorin Pandelea familiee. Poate că muntele l-a iubit prea mult și dorește să îl mai păstreze un timp”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *