Știrile zilei de19 ianuarie 2025

În atenţia telespectatorilor

Sfârşitul anului 2013 şi începutul anului 2014 au adus zona Dornelor în atenţia câtorva posturi de televiziune cu acoperire naţionalǎ, fǎcând o bunǎ propaganda mirificului colt de ţarǎ în care trǎim. Astfel, duminicǎ 8 decembrie 2013, în cadrul emisiunii “Tradiţii de la bunica”, transmisă de “Favorit TV” au fost invitaţi interpretul popular Pamfil Roatǎ şi ansamblul flocloric “Bistriţa Aurie”, din Ciocǎneşti, el fiind alcǎtuit din femei şi barbați, fete şi bǎieţi, cu acest prilej fiind prezentate, pe lângǎ mostre de folclor ciocǎneştean, lada de zestre şi modalitǎţi de preparare a pǎstrǎvului, fiind oferite detalii despre “Festivalul Ouǎlelor Încondeiate” şi “Festivalul Pǎstrǎvului”. Acelaşi post de televiziune a prezentat în seara zilei de 24 decembrie concertul intitulat”Am venit sǎ colindǎm”, acest concert desfǎşurându-se pe data de 14 decembrie 2013 în sala de concerte”Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române, cu acest prilej fiind reprezentate judeţele Arad, Argeş, Cluj, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Suceava şi Vrancea ”exponenţii” tradiţiilor de iarnǎ din judeţul nostru fiind şi de aceastǎ data domnul Pamfil Roatǎ, însoţit de ansamblul “Bistriţa Aurie”.

SONY DSC

Reprezentanţii judeţului nostru au prezentat urǎturi şi colinde pe un fond musical folkloric specific bucovinean, domnul Pamfil Roatǎ prezentând o variantă a vestitului “Pluguşor”, care în partea sa finalǎ face referire la Naşterea Mântuitorului, repertoriul lui Pamfil Roatǎ fiind completat de o “semǎnǎturǎ”. Spre deliciul privitorilor, repertoriul a cuprins jocul “babelor” şi al ”moşilor”, “ursului” şi al “caprei”, ei cântând pe fond orchestral tradiționalul “La mulţi ani”, aşa cum au fǎcut în anii precedenți cei de la “Poieniţa”, acest lucru fiind foarte potrivit, în condiţiile în care ei au fost ultimii care au urcat pe scenǎ. Nu dorim sǎ trecem mai departe, înainte a preciza faptul cǎ, pe de o parte, prezentatoarea spectacolului, doamna Nataşa Raab i-a felicitat pe bucovinenii nostril, afirmând faptul cǎ ei au fǎcut o autenticǎ demonstraţie de culturǎ, spiritualitate şi istorie, iar pe de altǎ parte, nu putem omite faptul cǎ ei au oferit celor din sală gogoşi, cazul nefiind o excepţie, celelalte ansambluri oferind, nuci, mere, colaci, covrigi, etc.

La rândul sǎu, TVR1 a adus şi el zona Dornelor în atenţia telespectatorilor. Astfel, în data de 30 decembrie 2013, în cadrul “Telejurnalului” de la ora 20 au fost prezentate multiplele posibilitǎţi de recreere la Vatra Dornei, detalii în aces sens oferind pe scurt domnii Petricǎ Ariciuc și Alexandru Viziteu. Tot la TVR, pe data de 4 ianuarie 2014, în cadrul emisiunii “Exclusiv în România”, au fost prezentate lada de zestre, staţia meteo, dar și posibilitǎţi de agrement, precum: rafting, tirolianǎ, mountainbike sau turismul ecvestru în Parcul Naţional Cǎlimani, detalii despre aceastǎ ultimǎ formǎ de agrement fiind oferită de inginerul Cǎtǎlin Ursache. Tot pe data de 4 ianuarie 2014, în cadrul emisiunii ”Asta-I România”, difuzatǎ la “Kanal D” doamna Mariana Candrea din Poiana Negri a prezentat tradiţii culinare locale. În ceea ce-l priveşte, postul de televiziune ”The Money Chanel” a fǎcut o prezentare generalǎ, din punct de vedere turistic, în cadrul emisiunii “Sǎptǎmâna turisticǎ”. Astfel, domnul primar Ilie Boncheş a prezentat evenimentele culturale şi posibilitǎţile de agrement de la Vatra Dornei.

De asemeni, au fost aduse în atenţia telespectatorilor pârtiile, izvorul”Sentinela”, memorialul”Ştefan Dârţu”, raţele de pe râul Dorna, şcoala de schi condusǎ de Petre Grigoraş, Muzeul Gândului, care aparţine domnului Ion Cruceanu, Muzeul Etnografic şi Muzeul de Ştiințe ale Naturii, iar “Serbǎrile Zǎpezii” este considerat cel mai reprezentativ eveniment cultural- artistic de la Vatra Dornei. La rândul sǎu, domnul Alexandru Vezeteu a prezentat Complexul Bradul–Cǎlimani”, unde, printre altele, poate fi asculatatǎ muzica anilor 60-80, telescaunul, despre care a spus cǎ trebuie modernizat, chiar şi cu fonduri europene, evidenţiind, de asemeni, faptul cǎ este necesar ca zona Dornelor sǎ revinǎ în circuitul turistic international, în urma unor investiţii fǎcute inteligent. În concluzie, posibilitǎţile de promovare a zonei Dornelor sunt multiple, iar faptul acesta trebuie sǎ-i stimuleze pe toţi cei care sunt implicaţi, într-un fel sau altul, în acest sector de activitate.

1 comentariu publicat:

  1. Românul

    Domnilor, atenția aia miroase a bani. Ca ăia de la Favorit TV care vin doar plătiți. Ăia sunt privați și nu vin la voi pe gratis. În rest, izvorul Sentinela, săracul, este închis ca un pușcăriaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *