Fără îndoială anul 2017 este anul delirului național. Niciodată, în ultimii ani, nu am avut parte de așa ceva. Privim zilnic, într-o stare de transă națională, știri care în loc să ne trezească la realitate ne afundă și mai tare în această hipnoză. Ni se anunță, cu surle și trâmbițe, că avem o creștere economică record, prima din Europa și a treia din lume, dar privind în jur nu ne dumirim din ce pot reieși aceste cifre statistice care par uluitoare la prima vedere.
Încheiem anul cu 15 kilometri de autostradă! Toate celelalte investiții sunt înghețate de Guvernul care și-a propus să ne ducă în Paradis, dar după 11 luni, cu o consecvență diabolică, ne-a adus într-o situație economică și socială demnă de țările latino-americane din anii ’70. De-a lungul timpului, românii au fost de multe ori cobaii pe care s-au făcut tot felul de experimente economico-financiare, dar ce se încearcă în acest an depășește orice model, mai vechi sau mai nou, aplicat în vreun colț de lume.
Primul ministru, și nu numai el, iese zilnic și ne spune că PIB-ul a crescut, că economia a crescut. Cifrele aproape că nu mai contează, dar viața de zi cu zi ne șochează cu niște cifre pe care nu le mai înțelegi. Energia electrică și gazele naturale s-au scumpit de la începutul anului cu peste 10%, gigacaloria la Dorna cu 22,7%, cursul de schimb a sărit de 4,6 lei/euro și, ca totul să se ducă dracului, indicele ROBOR, cel care stabilește ratele la bănci, a ajuns la 2,19 și crește ca voinicul din poveste aproape zilnic!
Dacă creșterea economică e atât de spectaculoasă, de ce a trebuit ca Guvernul să se împrumute în 9 luni cu 10 miliarde de euro? În anul cu cea mai mare creștere economică și cel mai mare consum Statul are cele mai mici încasări la buget! Nu trebuie să ai studii superioare de finanțe ca să-ți dai seama că cifrele, oricum le-ai privi, nu au nicio logică.
Mult promisele majorări de salarii și pensii s-au dovedit a fi o minciună electorală, mult mai grosolană ca altă dată, dar dincolo de ele degringolada fiscală declanșată crează încă de pe acum, înainte de a fi aplicată o nebunie financiară pe care niciun specialist nu o poate întrevedea în detaliu în acest moment. Și pentru că am fost cadorisiți cu bani la salarii și pensii și nu mai știm ce să facem cu ei, noi, cei îmbogățiți cu câțiva zeci de lei, ne repezim în magazine și cumpărăm.
Dar ce? Nu are importanță! Chiar dacă în ultimile trei luni prețurile au luat-o razna, în special la alimente, ne umplem coșurile de zici că vine marele cutremur. E de-a dreptul șocant să privești într-un magazin coșurile arhipline la casa de marcat. Într-o țară care produce, în anul 2017, 10 milioane de tone de deșeuri, din care 5 milioane de tone sunt alimentare, nu facem nimic ca să învățăm ce și, mai ales, cât să cumpărăm pentru consumul cotidian.
Datele publicate de Institutul de Statistică Națională în luna septembrie arătau că se aruncă, în medie, 0,5 kilograme de resturi alimentare pe zi de cap de locuitor! Evaluarea acestei cantități este de 10 lei. Oameni buni, ați câștigat la Loto? E uluitor cât de ușor aruncăm banii fără ca un moment măcar să gândim că sunt ai noștri. O simplă trecere în revistă a prețurilor la alimente ne arată că sunt produse care, practic, și-au dublat cursul din vară și până acum.
Începând cu untul sau ouăle, dar nici celelalte nu au stat pe loc. Lactatele, carnea, uleiul, zahărul și lista e aproape completă. Se mai resimte la vreun sortiment alimentar că are TVA de 9%? Dar ați crezut-o și l-ați ridicat în slăvi pe Ponta că v-a dat-o! Efectele, din păcate, au fost numai pe hârtie și nu erau pentru noi, ci pentru ei, ca să aibă cu ce ne scoate ochii.
Stați că vin sărbătorile peste mai puțin de o lună și să vezi atunci dezmăț. E adevărat că Guvernul v-a promis majorări de salarii și pensii și o să aveți de unde, dar ratele la bănci tot Guvernul vi le plătește? Și la ce curs? De 4,6 sau 4,7 per euro? Sau, Doamne ferește, la 5 lei? Dacă pentru alimente vom avea o listă întreagă de argumente în a ne justifica cheltuielile, să vedem și cu restul cum stăm la capitolul necesități. Iar pentru că e în toi Black Friday, să ne uităm un pic și pe primele date comunicate.
Te apucă amețeala să vezi cât de săraci suntem! În primele 24 de ore s-au făcut cumpărături de 170 de milioane de euro! Prima dată am crezut că e vorba de altă țară, dar nu mă înșelasem. După nebunia din anii anteriori, când cumpăram tigăi pentru toată Europa, acum ne-am reprofilat pe telefoane, televizoare și fel de fel de lucruri, cele mai multe dintre ele de o necesitate îndoielnică.
Am văzut familii care au și câte 3 sau 4 televizoare, dar folosesc în mod curent unul singur. Care e logica? Avem nevoie sau suntem bolnavi? V-ați pus vreodată înrebarea din ce prețuri fac aceste mari reduceri firmele care vi le oferă acum ca pe un chilipir? Tot din banii noștri plătiți zi de zi la produse supraevaluate, așa că o dată pe an își pot permite să lichideze stocuri de mărfuri greu vandabile în cursul anului.
E necesar să cumperi și chiar deconectat uneori, dar fără să îți faci, măcar estimativ, un necesar de produse, să arunci bani pe orice nu faci decât să te „prostituezi” financiar în faţa unei societăţi de consum care pe asta se bazează: clientul nostru este sclavul nostru! O să fugiți cu ei în magazine ca să nu îi mai aveți.
Nebunia cu Codul Fiscal v-a scos pe mulți la mitinguri și proteste pe bună dreptate, dar când aminteați acolo că aveți rate la bănci vorbeați și de cele 170 de milioane de euro cheltuite de Black Friday (cifre date de Jurnalul aici)? Dar pentru alte necesități cine vă mai acordă credite? Cum să nu își bată joc de noi un Guvern care are în noi un astfel de aliat? Prin tot comportamentul nostru nu facem decât să-i încurajăm să își bată joc de noi în continuare.
Niciodată în ultimii zece ani nu am avut un an atât de ciudat financiar ca acest 2017. Nici criza financiară din anul 2009 și nici alte belele financiare nu ne-au lecuit de un comportament autodestructiv. Ne lăsăm amăgiți cu atâta ușurință că de multe ori nu mai poți să o denumești naivitate. E prostie pură. Și atunci cum să nu fim mereu cu mâna întinsă la o clasă politică care demult trăiește într-o lume paralelă cu a noastră?
Și-au făcut plinul și pentru ei și pentru urmașii lor, dar noi, cei care muncim sau am muncit zeci de ani și nu suntem în stare să ne plătim facturile la întreținere, tot de la ei așteptăm ajutorul? Oare de ce? Dacă nu ne ajutăm singuri și nu o să învățăm nimic această societate de consum ne va ține tot timpul niște sclavi, moderni e adevărat, dar la fel în mentalitate cu cei din antichitate.
Bucuria „exploziei” informaționale din ultimul deceniu a făcut deja mai multe milioane de victime decât războaiele din ultimul secol. Milioane de familii distruse, dezrădăcinate și ajunse falimentare numai pentru că au căzut în jocul parșiv al societății de consum globalizată.
Vin sărbătorile de iarnă și românul e generos. Dar să ne uităm cu ce! Cu cei din jur? De rare ori și atunci mai mult din dorința de a etapa. Risipim resurse importante pe nimicuri pentru o plăcere de multe ori inexplicabilă. Inventăm „obiceiuri și tradiții” de nicăieri, dar toate costisitoare și inutile. În plin post al Crăciunului s-au deschis Târgurile de Crăciun pline de tot felul de preparate tradiționale!
Cum să mai ții post când peste tot miroase a cârnați, tobă sau alte cele? Și toate aceste târguri sunt arhipline de cumpărători. Peste 2 luni acest balon de săpun se va sparge. Ce va rămâne în urma lui o să constatați pe propria piele sau, mai corect, pe propriul buget. Dacă o să mai aveți norocul să mai aveți unul.
Dar fiți optimiști și continuați: consumați, consumați, consumați!
Nu toată lumea este de părerea dumneavoastră.
Nu toată lumea este de acord cu dumneavoastră.