Muzica a reprezentat din totdeauna un aspect important din viaţa spirituală a omului şi, într-un fel sau altul, i-a călăuzit destinul, fiind legată de cele mai importante momente din viaţa acestuia. De aceea, omul a găsit în muzică un prieten sau chiar aliat nevăzut și, totuşi, prezent atât la bucurie, cât şi la necaz.
Nu ne-am propus ca articolul de faţă să fie unul de muzicologie, fie şi numai pentru faptul că nu avem studiile de specialitate necesare, dar încercăm să evidenţiem faptul că există o legătură organică între muzica de calitate şi spiritualitatea pozitivă a oamenlior speciali.
Prezenţa publicului meloman în sălile de concerte, în bisercici sau chiar în aer liber, dar unde răsună armoniile vibrante ale marilor clasici ai muzicii, fie ei români (Ciprian Porumbescu, George Enescu) sau străini (Mozart, Beethoven, Bach, Strauss) nu înseamnă nimic altceva decât o investiţie spirituală inteligentă, iar cei prezenţi la aceste evenimente savurează din plin fiecare clipă, sunet sau gest al artiştilor.
Parcă şi-ar dori ca evenimentul la care participă să nu se mai termine, dar cum lucrul acesta nu este posibil nu le rămâne altceva mai bun de făcut decât să plece spre casele lor mai bogaţi spiritual, iar această bogăţie sufletească nu le permite să fie răi. Dimpotrivă chiar! Oamenii cu suflet mare vor preţui întotdeauna muzica de calitate, iar dacă lipsa timpului sau a banilor nu le permit să ajungă la Ateneul Român, Opera din Paris sau celebra Scala din Milano, nu este totul pierdut căci evenimentele respective, dacă sunt importante, pot fi urmărite la radio, la televizor sau pe internet.
Promovarea muzicii de calitate în rândurile maselor are o tradiţie foarte veche în ţările civilizate, iar această preocupare, din fericire, începe să se contureze din ce în ce mai mult şi în ţara noastră. Când afirmăm lucrul acesta ne gândim în mod deosebit la concertele destinate diferitelor genuri muzicale organizate în sezonul estival în pieţe sau parcuri, iar din acest punct de vedere oraşul Vatra Dornei nu face excepţie.
Când afirmăm lucrul acesta ne referim la Festivalul de Muzică Uşoară pentru Copii „Muzritm” sau Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret, ambele prezentate cu farmec şi competenţă de Doru Bighiu, reprezentantul Orion Media la aceste evenimente. Este de remarcat comportamentul impecabil al tuturor celor care participă la aceste evenimente, care niciodată n-au creat probleme organelor de ordine prezente la aceste evenimente.
Lucrul acesta nu poate decât să ne bucure, starea aceasta de lucruri nefiind valabilă doar în Vatra Dornei, ci peste tot în ţară unde se desfăşoară acest gen de evenimente, motiv pentru care ne exprimăm convingerea că poporul român nu este bădăran şi dezumanizat, ci sensibil şi inteligent, care poate şi merită să se dezvolte normal în propria ţară, iar din această perspectivă cea mai mare vină o poartă presa românească, în majoritatea ei, care în mod deliberat promovează subcultura şi nonvalorile.
ntr-un articol anterior sugeram autorităţilor locale să depună eforturile necesare astfel încât turneul „Pianul Călător” să fie organizat. Acesta este realizat cu participarea pianistului braşovean Horia Mihail, iar acum precizăm faptul că acest artist este implicat şi în turneul intitulat „Duelul Viorilor”, fiind susţinut de violoniştii Gabriel Croitoru şi Liviu Prunariu, care folosesc viorile „Guarnieri” şi „Stradivarius” care au aparţinut marelui muzician român George Enescu.
De-a lungul timpului, Sala Radio din Bucureşti şi Casa de Cultură „Jean Bart” din Tulcea au găzduit ambele evenimente, iar dacă autorităţile locale vor depune eforturile necesare astfel încât oraşul staţiune de la poalele Dealului Negru să ajungă în aceeaşi situaţie, atunci micul nostru orăşel ar fi mult mai vizibil pe harta culturală şi chiar turistică a ţării, iar consecinţele pozitive ale acestei realizări sunt incontestabile.
De câţiva ani încoace, în fiecare zi de luni, începând cu orele 17:00, Biblioteca Metropolitană din Bucureşti găzduieşte concerte susţinute de elevi ai liceelor „Dinu Lipatti” şi „George Enescu” sau de studenţi ai Academiei de Muzică, unde publicul doritor are accesul gratuit şi poate n-ar fi rău dacă la Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei ar prinde contur un proiect similar în care să fie implicaţi, măcar o dată pe lună, toţi copiii cu aptitudini muzicale din zona Dornelor.
Aceștia pot interpreta vocal sau instrumental lucrări precum „Rapsodia română” de George Enescu, „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, simfoniile „Eroica” și „Pastorala” de Ludwig van Beethoven, „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi și multe, multe altele.
Descoperirea, şlefuirea şi cizelarea valorilor artistice este o misiune în egală măsură nobilă şi grea a dascălilor, indiferent dacă ne referim la educatoare, învăţători sau profesori de specialitate, iar dacă talentul muzical al tinerilor din zona Dornelor va fi dublat de o muncă titanică sub competenta îndrumare a profesorilor de specialitate nu ar trebui să ne mire dacă din Ţara Dornelor se vor lansa spre marile scene de concerte ale lumii demni urmaşi ai dirijorului Sergiu Celibidache sau ai celebrilor tenori Luciano Pavarotti, Jose Carerras şi Placido Domingo.
Reamintim că umaniştii militau pentru un om mai bun, mai civilizat, iar din această perspectivă cultura în general şi muzica în special au avut şi vor avea întotdeauna un rol determinant.
Lasă un răspuns