Pe 22 septembrie se împlinesc 15 ani de la sfințirea Catedralei din Vatra Dornei

Anul acesta, la data de 22 septembrie, se împlinesc 15 ani de când la Vatra Dornei s-a desfășurat, în prezența unui număr impresionant de oameni, slujba de sfintire a Catedralei Ortodoxe care poartă hramul „Sfânta Treime”, faptul acesta fiind concretizarea unei mai vechi dorințe a dornenilor de religie ortodoxă de a avea un lăcaș de cult de asemenea rang, meritul incontestabil pentru această reusită aparținănd preotului paroh Mihai Valică.

Dumnealui a fost hotărât să lupte până la capăt pentru realizarea acestui deziderat indiferent de obstacolele care i-au stat în cale, în conditiile in care au fost destui cei care s-au opus acestui proiect temerar si mă limitez acum la a mentiona motivul că Parcul Municipal al orașului Vatra Dornei nu ar fi cel mai bun amplasament pentru o astfel de construcție.

Experiența a demonstrat însă că Dumnezeu este întotdeauna de partea celor puternici, care știu foarte bine ce vor și care sunt decisi să meargă până la capăt, iar din acest punct de vedere preotul Mihai Valică este o mostră foarte concretă.

La o analiză atentă constatăm că lăcașul de cult care face obiectul rândurilor de față este primul pur ortodox din orașul nostru, în condițiile in care biserica de pe strada Mihai Eminescu a aparținut inițial credincioșilor luterani, iar cea de pe strada Negrești a apartinut greco-catolicilor.

Pentru a da contur acestei bijuterii arhitecturale preotul Mihai Valică a fost sprijinit în principal de arhitectul Gheorghe Brătiloveanu și inginerul Gheorghe Gemeniuc, dar si de alți oameni inimoși. După mai bine de un deceniu de eforturi susținute, care au avut loc între anii 1991 și 2002, reușita a fost deplină, iar satisfactia pe măsură.

Așa cum era firesc, preotul Mihai Valică a devenit slujitor al Domnului la acest lăcaș de cult al cărui ctitor este, responsabilitatea pentru buna desfășurare a serviciilor divine împărțind-o cu mai tânărul său coleg Marius Magherca, despre acesta din urmă putându-se spune că a fost mai întâi ucenicul si apoi mâna dreaptă a preotului Mihai valică.

Trebuie remarcat, de asemenea, faptul că începând cu anul 2008 la cel mai important lăcaș de cult ortodox din orașul de la poalele Dealului Negru slujește și preotul Emanuel Valică. Catedrala municipiului Vatra Dornei nu este accesibilă celor interesați doar duminică și în zilele de sărbătoare, pe durata slujbelor religioase, în discuție fiind un program zilnic, de dimineața până seara. Doritorii pot intra oricând pentru a rosti o rugăciune, pentru a aprinde o lumânare sau pur si simplu pentru a se reculege.

Nu trebuie facută abstracție nici de faptul că, în intervalul orare 18:00-20:00, doritorii sunt asteptați pentru discuții spirituale cu slujitorii acestui lăcaș de cult. Tot aici se pot cumpăra obiecte religioase specifice cultului ortodox, precum haine bisericești, cărți religioase, cărși de rugăciuni, obiecte specifice și altele.

La Catedrala „Sfânta Treime” se găsește și o bibliotecă de profil. Tot aici își are sediul filiala Vatra Dornei a Asociației Filantropice „Cristiana”, care în masura posibilităților vine în sprijinul celor aflați în nevoie, dar lucrul acesta nu ar fi posibil dacă oamenii cu suflet mare nu ar contribui în mod corespunzător, motiv pentru care merită să le fie adresate atât felicitări, cât și mulțumiri.

Toate cele enumerate în rândurile anterioare demonstrează, fără putință de tăgadă, faptul că lăcașul de cult este un important reper al spiritualității creștine, în general, dar și al celei ortodoxe, în mod deosebit, atât în Țara Dornelor cât și în întreaga Românie. Asta mai ales în condițiile în care la nivel național bisericile unde se desfășoară activități confesionale de o asemenea amploare sunt minoritare.

Tocmai de aceea putem vorbi de meritul celor care, într-un fel sau altul, slujesc la această Catedrală este mai mare. Cu toții acționează cu calm, modestie și discreție întrucât știu foarte bine că esențiale nu sunt persoanele lor, ci înaintarea cauzei lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *