Știrile zilei de18 ianuarie 2022

VIDEO/FOTO: Incendiu puternic la Biserica „Sf. Mihail și Gavril” din Poiana Stampei

Un incendiu de proporții a cuprins Biserica „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril” din localitatea Poiana Stampei, astăzi, în jurul orei 10:00, lăcașul de cult fiind monument istoric construit între anii 1883 și 1885, cu aprobarea imperială a lui Francisc Iosif I. Din informațiile oferite de primarul localității, Viluț Mezdrea, se pare că incendiul a pornit din altar, iar în scurt timp s-a extins la acoperiș, lăcașul de cult fiind construit din lemn.

ACTUALIZARE 17:02 (19 februarie) Din ancheta pompierilor prezenți, rezultă că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit produs la instalaţia de alimentare a unui calorifer electric, lăsat sub tensiune. Din cauză că lăcașul de cult a fost construit din lemn, focul s-a extins cu repeziciune, ajungând la acoperiș, iar mai apoi cuprinzând pereții bisericii.

incendiu_6

incendiu_8

incendiu_7

incendiu_5

incendiu_4

incendiu_3

incendiu_2

incendiu_1

incendiu_6

fotografii de Ciprian Pardău / Orion MEDIA

ACTUALIZARE 18:57 Din cele spuse de pompieri, incendiul ar fi fost provocat de un scurtcircuit. La ora aceasta, focul a fost stins, însă se lucrează la depistarea bucăților de lemn care ar putea reaprinde incendiul după plecarea autorităților abilitate.

ACTUALIZARE 17:42 Colonelul Dan Hoffman, de la ISU Bucovina, a declarat pentru Monitorul de Dorna că se intervine pentru lichidarea incendiului cu șapte autospeciale și 37 de pompieri militari și că în momentul de față mai există doar mici focare. Având în vedere complexitatea evenimentului, s-a solicitat sprijin din partea ISU Bistrița-Năsăud, care ne-au ajutat cu o autospecială cu apă și spumă, iar din partea Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc s-a mai trimis în ajutor încă o autospecială cu apă.

ACTUALIZARE 15:07 Unul dintre martorii incendiului devastator care a cuprins Biserica monument istoric din Poiana Stampei, a postat un material video pe rețeaua de socializare Facebook, din momentul în care flăcările au cuprins întregul acoperiș:

ACTUALIZARE 14:47 Preotul care slujește la biserica din Poiana Stampei a fost transportat la Spitalul Municipal din Vatra Dornei, după ce i s-a făcut rău. La această oră, localnicii, alături de pompieri, încearcă să salveze cât mai multe din bunurile din biserică. Lăcașul de cult a fost renovat de curând și urma să fie sfințit pe 26 iulie, în prezența ÎPS Pimen; printre lucrările făcute se numără și curățarea picturii, refacerea pardoselii și introducerea încălzirii prin podea, dar și construirea unei centrale termice.

ACTUALIZARE 13:15 Primarul localității Poiana Stampei, Viluț Mezdrea, a amânat Balul Gospodarilor, ce ar fi trebuit să aibă loc la finalul acestei săptămâni! Într-o postare pe Facebook, primarul comunei a anunţat că Balul Gospodarilor, programat pentru sâmbătă seara, de Lăsatul Secului, a fost amânat. Invitatul special al evenimentului era Ion Paladi:

„Cu mare regret și suferință în suflet, vă aduc la cunoștință faptul că renumitul Bal al Gospodarilor de la Poiana Stampei nu mai poate fi organizat în acest sfârșit de săptămână, urmând să îl reprogramăm la o altă dată. Tragedia care s-a abătut asupra micii noastre comunități a lăsat un gol imens în sufletul meu și al nostru, al tuturor. Dumnezeu este Dreptul Judecător, iar noi suntem neputincioși în fața puterii Lui. Am luat această decizie în semn de respect pentru tragedia care a venit ca un fulger peste comuna Poiana Stampei”, a precizat edilul pe pagina personală de Facebook!

ACTUALIZARE 12:48 Conform unei declarații a unui martor ocular, lăcașul de cult a fost afectat de incendiul puternic în proporție de 70% până la această oră, acoperișul fiind căzut, iar o mare parte din interiorul bisericii fiind grav afectat după ce bucăți din acoperiș, încă nestinse, s-au prăbușit.

ACTUALIZARE 12:09 Conform declarației acordate de către purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni, plutonier adjunct Alin Găleată, la ora 11:15, și publicată de Monitorul de Suceava, incendiul a cuprins întregul acoperiș al bisericii, pe o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați, dar și interiorul lăcașului de cult, la catapeteasmă. Acesta a mai adăugat că incendiul a fost localizat și izolat și că nu există pericolul ca focul să se extindă și la clădirile din apropiere.

La fața locului au intervenit un număr de șapte autospeciale cu apă, de la Detașamentele de Pompieri Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc, dar și un echipaj de la Detașamentul de Pompieri Bistrița-Năsăud, și un efectiv de 37 de pompieri, direcționați de colonel Dan Hoffman, prim-adjunct al inspectorului șef, de la ISU Bucovina.

7 comentarii publicate:

 1. andrei

  ce asa mare tragedie?nu mai au unde sa mearga batranii sa lase banii?
  saptamana trecuta cand a murit o fata de 16 nu mai zicea nimeni ca e asa mare tragedie si balul era in mare publicitate pe facebook!vai doamne ce mare tragedie s-a abatut asupra comunei ca trebuie sa amanam balul gospodarilor!
  poti sa mori incet cand citesti chestiile astea

 2. darling

  Fugi bre şi te culcă, poate te caută moartea pe acasă, cum poţi spune aşa ceva de lăcaşul domnului. Doamne fereşte , sunt oameni care chiat cred în Dumnezeu şi poate au iubit acea bisercă, pentru că acolo au fost poate botezaţi, acolo s-au cununat, pe acolo aut recut cei trecuţi în nefinţă din nemurile lor. Dumnezeu să o ierte şi pe fata de a6 ani moartă, întradevăr o mare tragedie, pentru părinţi, pentru familie dar pentru asta nu trebuie să arunci cu gunoi în tot ce te înconjoară. Fii mai cu băgare de seamnă la Dumnezeu.. nu-i lua numele în desert orice ţi s-ar întâmpla…şi chiar o mare tragedie s-a abătut asupra comunei…. dacă ai fi român cu iubire de neam şi glie nu ai scrie aşa ceva….dar cum toţi sunt nişte dezrădăcinaţi nu trebuie să ne mire asemenea comentarii… păcat de neamul românesc…

 3. andrei

  tu comenteaza ce-ai de comentat in legatura cu biserica si incendiul nu da replica la ce am comentat eu.poti sa iti iubesti glia in continuare ca nu iti are nimeni baiul.te-am pupat

 4. darling

  Copii fără viitor….care nu suportă să fie criticaţi. Poate e bine poate e rău, nu ştiu…dar păcat de tineretul nostru, care nu poate apreciat atât biserică cât şi moartea cuiva sau un bal al gospodarilor.Frumos ar fi fost să se ţină balul gospodarilor, biserica din sat să fie întreaga nu ciuntită de foc iar peste 10 ani,îngerul de fata de 16 ani , care să fi jucat hora alături de bărbat, la un astfel de bal. Toate sunt bune când sunt bune. Nici eu nu-ţi am baiul, asta este părea mea, eu cu părerea mea tu cu a ta… fii sănătos .. şi mergi odată la un bal al gospodarilor din satele dornene şi pe urmă să mai vorbeşti….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.