Știrile zilei de18 martie 2025

Eșec total al administrației dornene în privința proiectelor de agrementare turistică

Gura Humorului: 4,7 vs. Vatra Dornei: 0,6 milioane de euro

Aceasta este diferența dragi dorneni dintre Gura Humorului și Vatra Dornei, adică sume de 8 ori mai mici pentru infrastructura de agrementare turistică a orașului nostru stațiune. Dacă humorenii profită din plin, noi, prin echipa care de 5 ani ne decide soarta, ne batem joc de oportunitățile de accesare a fondurilor europene.

Știam de ceva vreme care vor fi sumele pe care le vizează cele 2 localități pentru agrementare, însă declarațiile președintelului CJ de săptămâna trecută ne-au împrospătat memoria în legătură cu diferența uriașă de viziune dintre primarii care conduc aceste destinații turistice.

Proiectul depus de actuala echipă din primărie nu e nici măcar de agrementare, ci de “loisir” (comform dex: loisir= “folosire optimă a timpului liber, potrivit dorințelor și înclinațiilor individului”), deși nu prea vedem legătura dintre un teren de minifotbal, unul de tenis, precum și cele câteva aparate de fitness în aer liber, și “loisirul”? Și asta într-un moment în care primarul Humorului, Marius Ursaciuc, a intrat cu proiectul “Oaza” în prefinanțare, acesta fiind totodată și cel de-al 3-lea mare proiect de agrementare pe care-l implementează.

La fel de ambițioși și de bine orientați sunt și cei din Fălticeni, care după ce au realizat complexul “Nada Florilor”, au înaintat spre finanțare un parc de aventură, tot în parcul “Nada Florilor”, proiect care urmează a fi finalizat până în mai 2018. Proiectul parcului de aventură se anunță unul spectaculos, fiind realizat tot de către echipa care s-a ocupat de un proiect similar construit în Salina Praid.

Nici câmpulungenii nu se lasă mai prejos, Câmpulung Moldovenesc primind prin H.G suma de aproximativ 5 milioane de euro pentru finalizarea pârtiei de schi din masivul Rarău, la care se adaugă încă un proiect în valoare de peste 4 milioane de euro pentru modernizarea bazei sportive, împreună cu un centru de agrement sportiv, finanțare asigurată prin Compania Națională de Investiții.

În ceea ce ne priveste, resemnare totală. După 5 ani de când a preluat conducerea orasului, echipa lui Ilie Boncheș merge într-o direcție greșită. Imediat după câstigarea alegerilor din 2012, sfătuitorii primarului au încercat să ne convingă că proiectul de agrementare din Lunca Dornelor, lăsat de primarul C-tin Huțanu, e supraevaluat și că nu avem de unde asigura cofinanțarea.

L-au preluat cei din Fălticeni, construind faimosul complex “Nada Florilor” (piscine, bazine de înot, terenuri de sport etc). Din partea celor care au preluat administrația dorneană de 5 ani nu a existat nici o zbatere pentru atragerea de fonduri de la guvern. Proiectul ar fi putut fi reevaluat, iar 2 miloane de euro n-ar fi fost imposibil de atras.

De-abia în 2015 am înțeles de ce Boncheș și echipa a renunțat atât de ușor la proiectul de agrementare, când, când aceeași echipă, cu o nonșalanță ieșită din comun, ne-au luat prin surprindere, anunțând ieșirea Dornei din proiectul de aducțiune a gazului metan.

Dacă nu am fi fost noi cu trustul nostru de presă, Orion Media, și dacă nu am fi fost în an preelectoral, “Utilități și Mediu” ar fi fost deja de domeniul trecutului. Astfel, la presiunea noastră, au revenit asupra deciziei, folosind în final, ca promiune electorală, exact aducțiunea gazului metan.

În privința agrementării, asta au gândit, asta o s-avem. Sau mai degrabă n-o s-avem, din moment ce Dorna se îndreaptă spre atingerea unui record absolut în județ, neavând nici o investiție în agrement din anii ’80 încoace, de când a fost construit ștrandul, popicăria și terenul de tenis din Lunca Dornei, bază care a fost distrusă de când trăim în “lumea liberă”.

Dornenii au aflat și ei ce investiții fac cei din Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung, iar frustrarea și furia cresc de la an la an. Proiectul primarului Marius Ursaciuc, în valoarea de 4,7 milioane de euro este la fel de ambițios ca și celelalte 2 realizate până acum. Proiectul a intrat în prefinanțare și vizează noi facilități de agrement spectaculoase în zona Ariniș, inclusiv un parc de poveste, cu căsuțe ale hobiților, personaje atât de îndrăgite de copii.

Dacă Ursaciuc ar fi fost dornean, adică un primar care să se mulțumească cu puțin, nici în ruptul capului nu ar fi mers într-o nouă rundă de accesare de fonduri europene, tot pe agrement. După baza care include 2 bazine de înot, o piscină acoperită, Complexul Arini, cu parc de aventură (platforme suspendate, pereți de escaladă etc), terase, locuri de relaxare, primarul celui mai dinamic municipiu din județ nu se mulțumește cu puțin, incluzând o salbă de 2 lacuri, pentru plimbări cu bărci și hidrobiciclete.

Ceea ce este inedit dar și extrem de bine gândit este spațiul generos pe care administrația îl va pune la dispoziție pentru amenajarea unui parc de rulote. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că humorenii, de la primar și până la oamenii de afaceri, au căzut de comun acord asupra faptului că în sezonul de vară, când pensiunile sunt arhipline, să nu piardă turiștii în favoarea Dornei sau Câmpulungului. Astfel turiștii nu mai investesc în cazări, ci vor cheltui banii în oraș, la ștrand, în locațiile de agrement, la mănăstiri șamd.

Nici măcar n-au nevoie să meargă până la Câmpulung sau Vatra Dornei pentru o plimbarea cu telescaunul deoarece îl au în Humor. Iar cei care chiar vor o priveliște spectaculoasă, vor merge pe Rarău, și nicidecum nu vor veni până la Dorna. Cazare ieftină într-un peisaj de vis, la care se adaugă toate facilitățile de agrement posibile.

Se gândește domn’ primar al nostru, ce înseamnă acest lucru pentru mediul economic dornean? Știe domnul primar că sâmbătă dimineață, dornenii își urcă familia în mașină și pleacă care încotro, pentru că în oraș nu au ce face? Astfel, dacă treci prin Mureș te întâlnești cu o mulțime de dorneni (Vikend, grădina zoologică), la Figa la fel, pentru baie și plajă, la Humor nu mai spunem.

Dacă dornenii nu au ce să facă în orașul lor, de ce am crede că turiștii ar avea ce? Mai e cineva care să creadă în frumoasa “poezie” pe care edilii noștri o recită cu fiecare ocazie, din care nu lipsește aerul curat, plimbarea prin parc, vizitele de la muzeu?

Mai e ceva ce oferă Dorna? Da, SOMN după ora 23:00!

5 comentarii publicate:

  1. Clau

    Nu sunt cuvinte care să poată cuprinde penibilitatea care caracterizează toate administrațiile locale ale orașului Vatra Dornei din 1989 încoace. Suntem experți la dat explicații de ce nu se poate. Mereu ni se explică pe la Orion TV, cu aceeași moacă serioasă și posomorâtă, că se vrea, dar nu se poate. Jalnic.

  2. dacia libera

    Tic tac, ceasul ticăie, precum am menționat anterior. Fonduri europene… în curând canci, zilți, nada, zero. E prea târziu, se vrea subminarea.

  3. Onciu George

    Numai festivale, joc și voie bună din iunie până-n septembrie. Apoi liniște totală. Aceiași rețetă expirată de ani buni. Administrația locală privește numai din perspectiva turistului care calcă prin municipiu și nu și a omului care locuiește aici. Jalnic!

  4. Sorin A.

    Cu ajutorul lui Dumnezeu vom face Aqua Land. Ba nu, vom face un bazin la stadion! O, nu, dornenii nu vor ștrand (consilier personal primar). Oh, nu o să facem străzi! Of, nu avem bani (mai bine mărim salariile la personal, mai facem o zi a orașului, o excursie pentru documentare) și iarăși, cu ajutorul Domnului, facem Cazinoul (timp berechet, 28 de ani sunt suficienți). Și facem și facem și iarăși ajungem la ajutorul Domnului. Apropo, domnule primar, ați auzit de strada Oușorului? Cu ajutorul lui Dumnezeu poate va fi intabulată, poate va funcționa canalizarea, poate va fi asfaltată, poate va fi cunoscută și de funcționarii primăriei atunci când fac planuri. Și poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, domnul primar se va gândi și la cei care contribue la salariul pe care și-l încasează lunar. Cu ajutorul…?

  5. Carmen

    Câți membri ai Consiliului Local sunt oameni de afaceri? Care este viziunea lor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *