Fluizii Roji: de veghe în lanul cu șmanglitori

E clar, astea nu-s vremuri de murit! Jurnalistic, evident. Cum să mori când comuniştii, deghizaţi în democraţi, analfabeţii şi mediocrii îşi scot la atac mercenarii, atacându-ne cu o poftă demnă de moroii sugători de sânge proaspăt? Când în sfârşit începe să se audă încetişor “Deşteaptă-te dornene”, noi să renunţăm?

În loc ca cineva să-i ia la bani mărunţi pe mărunţeii care au condus oraşul, noi suntem cei atacaţi, jigniţi şi denigraţi? V-aţi cocoţat în turnul puterii, stimabililor! Jos cu voi! Spuneţi mai bine unde-aţi ascuns brânza şi mălaiul care v-au trecut prin mâini 27 de ani! Bată-vă să vă bată! Tot prin cimitire şi prin pereţi, dosit-aţi caşcavalul?

Aducem noi lumânările şi coliva de-acasă, numai să vă vedem morţi politic, ca să puteţi fi anchetaţi pentru genocidul banului public. Pentru sutele de mii de euroi risipiţi pe igloo-ri inexistente, rumeguşul invizibil, lucrările care nu se regăsesc niciunde, străzile care trec ca asfaltate, canalizările inexistente sau serbările aspiratoare de miliarde. Cum ciripiţi voi despre mândra Bucovină, despre “perla” asta care v-a luat ochii, dar pentru care nu faceţi mai nimic.

Hmm, aţi umflat banu’ poporului de pe munţii de pe care n-aţi ras un muşuroi, n-aţi reparat un gard la stâne, dar de pe care aţi luat bani gârlă. Apoi îl pasaţi acoliţilor, ca să-l jumulească şi ei cât l-aţi jumulit voi. Da, bani, bani, bani, şi iar bani! Banul, ochiul dracului, şi nu cetăţeanul, amărăşteanul care face baie de praf şi de noroi, pe care-l ţineţi cât mai jos, ca nu cumva să se obişnuiască cu binele.

Petice, şliţuri, dâre de asfalt, peninsule de pavele ce se revarsă din trotuare, pentru gâtuirea unui trafic şi-aşa gâtuit. Colorate, în oraşul gri! Atât şi nimic mai mult! Ba daaa, cât mai multe hore, Winterfesturi, festivaluri intergalactice ale iei, cu bietele catrenţe care stau să pleznească sub presiunea burţilor care pun curelele şi nasturii la grea încercare. Cum aţi scos voi pamfletarii din adormire, din toropeala aia în care ne scufundasem.

Vom fi Șerloc Holmeşii voştri până la capăt, până când veţi da socoteală pentru fiecare leuţ, pentru fiecare firimitură a cozonacului dulce al muncii la Stat din care v-aţi înfruptat. Să vă ferească Dumnezeu să fi ciupit chiar şi un leu din banul văduvei! Ce, văduva e văduvă numai când dă banu’ la popă? E văduvă când dă banu’ şi la vistieria la care aţi fost puşi paznici.

E ca şi cum aţi avea acces la conducte de zăr, cisterne de lapte, camioane de caşcaval, tiruri de şvaiţer, iar pe voi v-ar ispiti şi un triunghi de brânză, ca beţivul rus, care, ca să-i dea drumul peştişorului de aur, după ce primeşte un fluviu de votkă, îi mai cere “una mică”. Suntem cu ochii pe voi, monşerilor! Nici staniolul de la brânzica aia n-o să dispară! Făcând apel la memorie, vi-l amintim pe primarul cu trăsături de chinez, care a stat ani prin tribunale, până a justificat bănişorii cheltuiţi, dus acolo de cel ce i-a urmat în poziţia în care sunteţi voi acum.

Aşa veţi ajunge şi voi, dacă vă pune păcatul să băgaţi, nu dej’tu în “butoiul cu miere”, ci vârful unghiei. Poduri, punţi, parcări, magazii, rumeguş, reparaţii, mobila de stejar din birouri, pavele, absolut totul va fi reverificat. Să vă intre bine la bibilică, tovarăşi: orice glonţ tras înspre noi vi se va întoarce înzecit înapoi, pen’că nici în pompă nu ne doare de-a voastră intimidare.

Această rubrică este un pamflet şi trebuie tratată ca atare!

1 comentariu publicat:

  1. Gabi Balan

    La Primăria Vatra Dornei de ce nu vine Curtea de Conturi să-i verifice? Angajații unei primării de pe lângă Vatra Dornei așa a zis, că toate primăriile sunt verificate de Curtea de Conturi. Cum se face că la oraș fac ce vor cu banul public de aproape 28 de ani? Are cineva un răspuns concret la această întrebare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *