Știrile zilei de11 noiembrie 2024

Eveniment caritabil la Vatra Dornei pentru o fetiță de cinci ani cu autism

De câteva zile s-a stins larma în școli, s-au lăsat deoparte pentru o vreme toate manualele și grijile cotidiene ale școlarilor. E vacanță! Dar când se petrece ceva deosebit nu poți să nu semnalezi întâmplarea, să n-o prezinți și altora, pentru că s-ar putea să fie un exemplu bun. Este nevoie să-i sprijinim pe cei mai puțin norocoși decât noi și să le ușurăm cât de cât povara.

O după-amiază de duminică. Ce nu se poate face într-o zi liberă spre a te destinde și a-ți încărca bateriile pentru încă o săptămână? Multe, multe lucruri. Dar, cu mic, cu mare, toată suflarea clasei IA de la Școala Gimnazială Nr. 4 din Vatra Dornei, alături de învățătoarea Viorica Afloarei, a umplut sala mare a Casei de Cultură ”Platon Pardău”.

Prezenți la apel, sub genericul „Bucuriile copilăriei”, au fost elevii, părinții lor, bunicii, neamuri și prieteni, învățători și profesori, directorul școlii, prof. Ancuța Voievod, oficialități ale orașului, primarul Ilie Boncheș, viceprimarul Marius Râpan, deputatul Angelica Fădor și oameni de afaceri dorneni. Pentru ce s-au adunat aici? Pentru o cauză care chiar merita efortul și sacrificarea unor ore: micuța Raluca Ioana, care va împlini în august 5 ani, a fost diagnosticată cu o formă gravă de autism și necesită transport de trei ori pe săptămână la Bistrița pentru terapie într-o clinică privată, plus un aparat auditiv.

Familia este lipsită de posibilități materiale. Cazul a fost semnalat de către părintele Cristian Agavriloaie de la bisericuța din curtea Spitalului Municipal din Vatra Dornei. Ca și în dățile anterioare, când s-au mobilizat pentru cauze asemănătoare, și acum micuții artiști, îndrumați de învățătoarea lor și ajutați de familii, au realizat adevărate opere de artă, folosind hârtie și carton, fire de ață, resturi textile, bețigașe, sticlă, plastic, polistiren.

Compoziții tip colaj, tablouri, sticle decorative, felicitări, coronițe, vaze cu flori, fluturi și iepurași, decorațiuni pentru Paște, un foarte reușit „Roboțel”, podoabe diverse, toate acestea au fost lucrate și expuse. Fiecare copil a avut cel puțin o lucrare, unii au avut două sau trei, Darius Cocinschi deținând recordul cu patru lucrări. Dintre toate, „Roboțelul” s-a vândut cel mai scump, cu 450 de lei. În final, s-a strâns frumoasa sumă de 8.350 de lei și 50 de euro, la care s-au adăugat 725 de lei de la enoriașii părintelui Cristian Agavriloaie.

Între etapele de ”târguială” s-a derulat un antrenant program artistic. S-a cântat, s-a recitat, s-a dansat românește și în frumoasele costume bucovinene. Moderator și responsabil cu licitația și voia bună a fost Doru Bighiu de la Orion FM Vatra Dornei. Se cuvin semnalate, de asemenea, și câteva recorduri: cea mai licitată lucrare a fost „Roboțelul”, cea mai scumpă a fost o icoană sculptată în lemn de părintele Agavriloaie pe când avea doar 9 ani, reprezentând-o pe Maica Domnului (800 lei), doamna Viorica Afloarei a oferit o tapiserie realizată împreună cu o fostă elevă, reprezentând un peisaj rural, cu case și copaci (450 lei).

Au fost și momente nostime și aplaudate de public. Andrei Frățiloiu și-a dorit foarte mult roboțelul lui Darius încât gesticula disperat din scenă, rugându-și tatăl să liciteze: „Tată, dă tu acum niște milioane, că ți le dau eu înapoi, acasă”. Ada Vasiluț și-a dorit ca vasul ei cu trandafiri roșii să-i împodobească măsuța de lucru și crezând că mama n-o susține, a izbucnit în lacrimi. Plângea strângând la piept florile la care migălise. Până la urmă, lacrimile s-au uscat, a înflorit zâmbetul de fericire și florile s-au întors acasă.

Au achiziționat, cu generozitate, lucrări ale prichindeilor primarul Ilie Boncheș, viceprimarul Marius Râpan, deputatul Angelica Fădor, oamenii de afaceri dorneni, părinții și bunicii, dar și prietenii de familie. A fost o activitate reușită așa cum sunt toate cele care poartă semnătura doamnei Viorica Afloarei, care, în cuvântul său, a spus:

„Am lucrat cu convingerea că dăruind vom dobândi compasiune, bunătate și că vom fi mai puțin ignoranți. Vom aduce o rază de bucurie pe chipul acestei fetițe, o altă prietenă a noastră”. Concluzionăm cu vorbele Maicii Tereza: „În viața asta nu putem face lucruri mărețe. Putem face doar lucruri mărunte cu enormă dragoste”.

Anica Facina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *