Elevul Vitalie Lungu la ora bilanțului

Născut la data de 8 iulie 1997 la Drăgăneşti, în Republica Moldova, Vitalie Lungu a absolvit în acest an cursurile Liceului Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, lăsând în urmă amintiri deosebite datorită pasiunii sale pentru astrofizică, acesta fiind – trebuie să recunoaştem – un domeniu care nu este accesibil oricui, în condiţiile în care de la a admira astrele de pe cer până la a studia fenomenul în toată profunzimea lui este cale lungă.

Vitalie şi-a dovedit înclinaţiile sale deosebite pentru astrofizică încă din copilărie şi, din fericire pentru el, a fost sprijinit în acest sens, la început de părinţii săi, iar apoi de dascălii săi din satul natal aflat la 15 kilometri de oraşul Bălţi.

Din discuţia pe care am avut-o cu proaspătul absolvent al celei mai importante instituţii de învăţământ preuniversitar din oraşul de la poalele Dealului Negru, am reţinut pentru cititorii Monitorului de Dorna rezultatele participării la olimpiade, atât în şcoala generală, cât şi în liceu. Astfel, aventura olimpică a lui Vitalie a început, aşa cum era de aşteptat, în şcoala generală, obţinând în clasa a VII-a menţiune la Olimpiada Republicană de Matematică.

A urmat, în clasa a VIII-a, participarea la Olimpiada Republicană pentru Juniori, dar şi la Olimpiada Republicană de Fizică, unde a obţinut menţiune. În clasa a IX-a a intrat în posesia premiului de excelenţă la Olimpiada Republicană de Chimie şi al premiului al III-lea la Olimpiada Republicană de Fizică.

După absolvirea şcolii generale, care în Republica Moldova cuprinde clasele I-IX, „eroul” rândurilor de faţă se înscrie la Liceul Teoretic „Ion Luca”, decizia sa fiind determinată de frumuseţea locurilor care l-au fascinat atunci când a efectuat o excursie în România. Odată ajuns pe băncile liceului dornean, este încurajat de doamna profesoară de fizică Mirela Barcău să-şi urmeze visul cu perseverenţă, motiv pentru care în clasa a X-a participă la Olimpiada de Chimie şi Astrofizică, calificându-se în ambele cazuri la fazele naţionale, care s-au desfăşurat la Galaţi (chimie) şi Bacău (astrofizică).

Din punctul de vedere al participării la olimpiadele din clasa a XI-a, pentru Vitalie Lungu rezultatele au fost mai mult decât meritorii, în condiţiile în care a ocupat locul al III-lea la faza naţională a Olimpiadei de Astrofizică, desfăşurată la Craiova. În clasa a XII-a a obţinut premiul I la faza judeţeană şi locul al III-lea la faza naţională de astrofizică, desfăşurată la Călimăneşti, calificându-se la faza internaţională a olimpiadei în cauză, desfăşurată în India, la New Delhi, în decembrie 2016, Vitalie fiind singurul reprezentant al judeţului nostru care a făcut parte din lotul naţional format din zece elevi.

Pentru performanţele realizate, olimpicul nostru este profund recunoscător doamnei profesoare Mioara Şaramet, care la clasă l-a ajutat să aprofundeze tainele fizicii, precum şi domnului profesor Petru Crăciun care, cu pricepere şi pasiune, i-a îndrumat paşii în minunata lume a astrofizicii, în cadrul cercului de specialitate pe care Vitalie l-a frecventat la Suceava, în fiecare sfârşit de săptămână.

Planurile lui Vitalie sunt în egală măsură îndrăzneţe şi realiste, în condiţiile în care doreşte să studieze în mod special fizica particulelor, iar după încheierea studiilor universitare, la facultatea de profil din Moscova, intenţionează să-şi continue activitatea în cercetare, dar nu exclude o reîntoarcere în România, ţara care i-a oferit şansa afirmării talentului său într-o specialitate pe care foarte puţini oameni sunt în măsură să o abordeze într-o manieră profesionistă.

Acest tânăr despre care se poate afirma, fără teama de a greşi, că este mult prea deştept şi are prea mult bun-simţ pentru lumea în care trăim, se desparte cu nostalgie de colegii şi dascălii săi de la „Ion Luca”, fiind mulţumit pe deplin de alegerea făcută în privinţa studiilor liceale şi am deplina convingere că liceul dornean a pus o cărămidă importantă la viitorul său, care nu va fi altfel decât strălucit, dacă va fi serios şi perseverent.

Mă opresc aici, însă nu înainte de a preciza faptul că, la vremea potrivită, despre Vitalie Lungu şi rezultatele sale şcolare de excepţie s-a mai scris în Monitorul de Dorna, el fiind şi protagonistul unor înregistrări pentru Orion TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *