Dornisme: orașul lui „nu se poate”?

În articolul de faţă nu vom vorbi despre lipsa proiectelor, despre insfrastructura făcută praf sau despre lipsa unei strategii care ar putea să ne facă să scăpăm de “lingura de lemn”, care se traduce prin cel mai jalnic municipiu din judeţ, ci de amploarea pe care a luat-o Off Roadul la Vatra Dornei, dar care, ca în alte domenii, este fără o finalitate şi pentru oraş.

Dacă ar fi să punctăm, în câteva cuvinte, esenţa acestei mişcări, acestea ar putea fi: o gaşcă de băieţi îşi sparg maşinile! De la a sparge banii în cârciumă şi până la a-ţi consuma frustrările pe toate coclaurile e un progres, însă, în mare, problema rămâne aceeaşi. Dacă cineva i-ar psihanaliza, nici n-ar greşi dacă ar pune următorul diagnostic: “Subiecţii suferă de o frustrare generalizată, găsind totuşi o „. Frustrarea de a trăi în Dorna? Păi care alta? Dacă ai bani să spargi maşini, înseamnă că nu-ţi merge rău, nu?

Alegerea de a te fi întors în acest oraş, opţiunea de a rămâne şi de a investi aici pot produce o mare presiune văzând că oraşul se degradează de la o zi la alta, iar tu nu poţi face nimic deoarece cei care au pus gheara pe el nu lasă pe nimeni să se apropie de centrul decizional. Ce-ţi rămâne? Cu politica s-a terminat, aşa că ori călătoreşti, ori accelerezi un motor care-ţi mai dă sentimentul că trăieşti.

Plafonarea e o boală generalizată în orăşelul nostru. De ce s-au plafonat băieţii atât de repede? Lipsă de imaginaţie? Vreo problemă cu intelectul? De ce au eşuat după primul concurs organizat în urmă cu câţiva ani? De ce n-au profitat de experienţa unui dornean care este recunoscut la nivel naţional, atât ca pilot, cât şi ca organizator? De ce, de ce, de ce? Să fie ăsta răspunsul?

Ca şi cei care conduc oraşul spre pierzanie de aproape 3 decenii, şi băietanii la care facem referire, ca si primarii şi consilierii Dornei de până acum s-au dat atotştiutori din start, iar egourile lor încălzite i-au făcut să propună la acea primă (şi ultimă) ediţie un traseu dificil, traseu care a fost analizat de cei interesaţi încă înainte de startul competiţiei, fiind declarat drept o “prostie egomaniacă”.

Astfel, o idee bună, care putea fi permanentizată, a eşuat din motiv că nu apelăm la oameni care chiar se pricep. Dorneanul la care facem referire, Tutu Piedemonte, va organiza un astfel de concurs la Rădăuţi nu peste mult timp, iar nouă nu ne rămâne decât să aşteptăm ca minţile zdruncinate de şanţuri, dâmburi sau gropi, să se echilibreze, iar domnii a căror pasiune rezistă să revină asupra ideii de a pune Dorna pe harta Off Roadului românesc, de data aceasta cu un concurs organizat profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *