Știrile zilei de22 septembrie 2023

Asociația D.G.T. anunță încheierea schimbului internațional de tineri ProCV+, cofinanțat prin programul Erasmus+

Acest proiect a luat naștere din cauza problemelor care au apărut în societatea europeană și care s-au accentuat odată cu criza economică, și anume șomajul în rândul tinerilor. Conform datelor Eurostat, rata șomajului în 2015 în Europa pentru tinerii de categoria de vârstă 15-29 de ani a fost 20,4%, ceea ce arată că sunt cu mult mai dezavantajați și vulnerabili decât alte categorii de vârstă.

Datele INS cu raportare la EUROSTAT pentru 2015 arată că în România rata șomajului printre tinerii de până la 25 de ani este de 24%. De asemenea, în Italia atinge 42,7%, în Croația 45%, în Grecia 52%, iar în Spania este o rată a șomajului record printre tinerii de până la 25 de ani, de 53%. Liderii europeni privesc problema șomajului ca fiind una dintre cele prioritare, de aceea ea se regăsește ca obiectivul numărul unu în Strategia de Dezvoltare Europa 2020.

Uniunea Europeană privește și promovează rezolvarea acestei probleme prin programele pe care le finanțează și anume „Primul tău loc de muncă EURES” și „Erasmus+”, care ajută la formarea profesională transfrontalieră și schimbul de experiență. ProCV+ este un schimb de tineri, având parteneri din șapte țări membre ale Uniunii Europene: România, Italia, Spania, Croația și Grecia.

Durata acestuia este de 6 luni, între 1 februarie 2017 și 31 iulie 2017, având o perioadă de nouă zile de activități, precum și câte o zi de călătorie înainte și după, între 24 martie și 3 aprilie 2017, totalizând 11 zile. Locația activităților a fost satul Poiana Negrii, lângă stațiunea montană Vatra Dornei. La activități au fost prezenți 40 de tineri, cu vârste între 18 și 30 de ani, și 10 lideri de grup, totalizând 50 de participanți.

Proiectul este realizat prin cooperarea activă între 5 organizații non-guvernamentale din cele 5 țări: Asociația D.G.T. (București), YouthNet (Atena, Grecia), LUMEN (Ludbreg, Croația), EUfemia (Torino, Italia), Educadaje (Albacete, Spania). Scopul proiectului ProCV+ este stimularea tinerilor către un mod proactiv de trai prin implicarea în viața socială a comunității locale pentru a-și mări șansele de angajare în campul muncii.

Obiectivele proiectului:

  • Facilitarea schimbului de experiență pentru crearea brandingului personal pentru cei 50 de participanți din 5 țări timp de 9 zile;
  • Motivarea participanților pentru implicarea activă în viața socială a comunităților lor de proveniență prin înțelegerea problemelor cu care se confruntă semenii lor și astfel creșterea numărului de voluntari din fiecare organizație parteneră cu 10 persoane;
  • Creșterea numărului de angajați dintre membrii asociațiilor partenere cu 30%;
  • Identificarea metodelor alternative de îmbunătățire a CV-ului a celor 50 de participanți;

Metodele de lucru care stau la baza acestui proiect vin din sfera educației non-formale și fac parte din următoarele categorii: integative, care stimulează familiarizarea participanților unii cu ceilalți, coeziunea și dinamica grupului (teambuilding-uri, jocuri de cunoaștere, jocuri de nume, etc); creative, care stimulează inventivitatea și simțul artistic al tinerilor, oferindu-le libertate de exprimare (prezentări artistice, sesiuni de creație); de învățare interculturală, care ajută participanții să își depășească barierele culturale, stereotipurile și prejudecățile despre alte culturi; de învățare prin experiențe; de reflecție și auto-reflecție.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Erasmus+. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este responsabilă de utilizarea informațiilor conținute de această comunicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *