Știrile zilei de8 decembrie 2023

Profesorul Ion Cruceanu, prototipul eternității

Faptul de a scrie un articol despre domnul profesor Ion Cruceanu este o adevărată aventură în contextul în care profilul spiritual al domniei sale este unul foarte complex și avem deplina convingere că nu există nici măcar un singur domeniu al spiritualității autentice specifice omului născut și crescut la sat pe care „eroul” rândurilor de față să nu-l stăpânească în mod desăvârșit.

Apărută în secolul trecut în spațiul transilvan, ideea că veșnicia s-a născut la sat a avut un deplin corespondent în mentalitatea și activitatea domnului profesor Ion Cruceanu, care cu siguranță n-ar fi putut trăi într-o metropolă și asta pentru că, pe de o parte, iarba nu crește în asfalt, iar pe de alta, între betoane contactul cu natura devine ceva abstract.

Complexitatea spirituală a domnului profesor Ion Cruceanu s-a concretizat prin sensibilitate și inteligență duse la extrem, iar acestea, la rândul lor, au prins contur prin tot ceea ce a spus, gândit și realizat domnul profesor, astfel încât meteoritica sa trecere prin această lume să aibă urme vizibile, profunde și de o valoare incontestabilã.

În momentul în care dumnealui a plecat într-o lume mult mai bună și mai frumoasă decât cea în care trăim noi acum, am avut cu toţii regretul imens şi convingerea profundã că, dacă timpul n-ar fi fost atât de grãbit să-și ceară tributul, cu siguranță domnia sa ar mai fi avut încă foarte multe de oferit posterității.

Când „intrau” pe mâinile domniei sale, lemnul și dalta se supuneau cu docilitate voinţei şi geniului sãu creator, astfel încât, din mâinile meşteşugite ale acestui om plin de har ieșeau adevărate opere de artă, cum ar fi lingurile. Pentru mulți dintre noi, resturile de ață, lână, stofă, piele, cauciuc, n-au vreo semnificație, motiv pentru care ne grăbim să scăpăm de ele, aruncându-le la gunoi, domnul profesor însã nu putea să conceapă așa ceva, el transformându-le în splendide măști.

Cine vizitează Muzeul de Etnografie din Vatra Dornei poate constata faptul cã în patrimoniul acestei instituții de cultură dornene se regăsește o parte din opera domnului profesor, și, dacă tot am adus în discuție Muzeul de Etnografie, trebuie menționat faptul că domnul profesor Cruceanu a fost pentru o perioadă custodele instituției și, atâta timp cât a avut acest statut, s-a simțit ca peștele-n apă, adică a fost omul potrivit la locul potrivit.

La domiciliul său de pe strada Diecilor din Vatra Dornei, domnul profesor a pus bazele ”Muzeului de Gânduri” unde se regăsesc măști, jucării, personaje, o multitudine de obiecte tradiţionale colecţionate de-a lungul anilor de activitate, secvenţe de viaţã tradiţionalã, fragmente din inteligenţa, gândirea şi geniul ţãranului de munte și multe altele. Ideea de „Muzeu al Gândurilor” este, înainte de orice altceva, un concept, iar ceea ce este expus acolo reprezintă materializarea efectivă a spiritualității.

Nu trebuie uitat faptul că, în toamna anului 2012, acest muzeu a fost subiectul uneia dintre edițiile emisiunii ”Caută România acasă la ea”, difuzată la postul național de radio. Melosul popular, concretizat în principal în doine și balade, nu i-a fost străin domnului profesor, care a valorificat din plin acest dar de la Dumnezeu, de fiecare dată când împrejurările i-au permis-o. A fost un povestitor cu un talent deosebit, indiferent de circumstanțe exprimându-se simplu, natural, fapt nici pe departe întâmplător, căci dumnealui a fost un om simplu, firesc, ”dintr-o bucată”, prieten cu adevărul și evident, adversar neîmpăcat al minciunii și ipocriziei.

Din principiu, oamenii simpli, firești, naturali, sunt organic legați de natură și de Dumnezeu, și de aceea nu este de mirare faptul că au înclinații spirituale speciale, inclusiv poetice, iar din acest punct de vedere domnul profesor Ion Cruceanu, din fericire, nu a fost o exceptie. Dovada concretă în acest sens o constituie volumul de poezii intitulat ”Visătorul de vise frumoase”, lansat pe data de 13 ianuarie 2017, în cadrul unei festivități desfășurate la Casa de Cultură ”Platon Pardău” din Vatra Dornei.

Faptul că, de fiecare dată când participa la evenimente culturale, domnul Ion Cruceanu era invariabil îmbrăcat în costum popular, spune foarte multe despre legătura domniei sale cu adevăratele rădăcini pe care le-a avut cu lumea mirifică a spiritualității rurale. Nu în ultimul rând, numeroasele interviuri pe care le-a acordat pentru Radio Orion și Orion TV precum şi activitatea domniei sale în ziarul Monitorul de Dorna, sunt dovezi concludente ale trecerii cu folos prin lume a acestui OM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *