Știrile zilei de9 septembrie 2024

Scandalul magaziilor! Primăria Vatra Dornei dă o țeapă de peste 1 miliard de lei unui constructor dornean?

Fostul consilier local și administratorul firmei Dorna Consult SRL, Costel Ungureanu, a fost invitatul ediției de vineri, 24 martie 2017, a emisiunii de radio Telefonul Zilei, realizată de jurnalistul Mihai Cioată pentru postul de radio Orion Fm și site-ul Monitorul de Dorna. Domnul Costel Ungureanu vorbește despre modul în care a construit cele două magazii de lemne de la Biblioteca Municipală și Centrul de Bătrâni de la Roșu.

Ascultă aici interviul AUDIO cu fostul consilier local Costel Ungureanu:

Jurnalist: În ultima ședință de Consiliu Local, la capitolul investiții, când s-au discutat investițiile și votul pentru bugetul din anul 2017, un consilier a folosit numele dumneavoastră în legătură cu construcția celor două magazii construite recent la Vatra Dornei. Construcții finalizate, care au fost trecute pe lista de investiții din anul 2017. Ni se pare corect să vă acordăm dreptul de a vă exprima punctul de vedere în legătură cu această situație.

Costel Ungureanu: Eu aș începe prin a vă întreba despre ce consilier PSD este vorba pentru că nu am participat la ședință și nici nu prind postul dumneavoastră pentru a urmări emisiunile pe care le difuzați pentru că am altă opțiune de serviciu TV.

Jurnalist: Este vorba despre doamna consilier Andreea Păștinaru. Practic, firma dumneavoastră a construit acele două magazii, care au generat o discuție cu o durată de mai bine de 20 de minute. Dumneaei a spus că suma este foarte mare, o magazie fiind de 700 de milioane de lei și una de aproape 400 de milioane de lei, și a cerut lămuriri din partea executivului, din partea domnului primar și din partea celor de la Urbanism.

Am înțeles că a întocmit și o cerere în scris pentru Urbanism. De aceea vă cerem punctul de vedere în privința construcției celor două magazii. Dacă prețul este într-adevăr mare, cum spune dumneaei, cum ați ajuns la a construi acele magazii, cine v-a solicitat aceste construcții?

Costel Ungureanu: În primul rând, am impresia că e puțin naivă, ca să nu folosesc alt cuvânt, și nu înțeleg de ce a folosit numele meu în ședință. Eu o rog public să ne arate un contract semnat între mine sau firma pe care o conduc și Primăria Vatra Dornei cu privire la acele magazii executate de mine. În al doilea rând, nu știu de unde are dumneaei informații despre sute de milioane de lei. O asigur că este total dezinformată. Pentru dumneaei cuvântul construcții pare să fie ceva care se naște peste noapte.

Dacă ar fi făcut măcar o dată un coteț de găini sau poate o fundație, ar fi avut habar. Aș fi vrut să vorbească cineva care a construit ceva la viața lui și care știe ce înseamnă construcții. Eu am 15 ani de când activez în construcții și cam știu ce înseamnă. Cunosc prețurile, știu să citesc un deviz de lucrări, o situație de lucrări. În plus, neexistând niciun fel de contract între mine, sau firma mea, și Primăria Vatra Dornei cu privire la decontarea vreunei sume, nu înțeleg de ce a apărut numele meu acolo.

Poate că eu am făcut un act de caritate și le-am făcut gratuit. Poate că mi le va deconta primarul care va veni din anul 2020. Poate că nu le va deconta nimeni niciodată. Nu cred că eu pot fi deocamdată interogat, sau mă rog întrebat cu privire la acele magazii câtă vreme Primăria Vatra Dornei nu a plătit 1 leu din bani publici și nu are niciun contract semnat cu mine sau cu firma mea. Așa că dumneaei, cu tot respectul, cred că ar trebui să înceapă să se maturizeze pentru că dacă mai folosește numele meu într-o ședință vă afirm public că s-ar putea să o chem în instanță.

Eu nu i-am folosit niciodată numele, nu o cunosct personal, nu am discutat niciodată personal, dar dacă o interesează persoana mea poate să mă caute să discutăm. Dar nu să arunce așa vorbe și acuze și să își dea cu părerea că suma ar fi foarte mare. Și mie, la orele de meditații pe care le predă ea, mi se pare prețul foarte mare, dar nu mă duc să comentez vis-a-vis de tariful pe care îl percepe fără să plătească un impozit la stat.

Jurnalist: Ceea ce vă spun eu acum nu poate fi decât un lucru pozitiv în ceea ce vă privește. Cunoașteți administrația, ați fost consilier local, ați stat pe lângă administrație și chiar l-ați ajutat, în primul an de mandat, pe primarul Ilie Boncheș și l-ați sfătuit pe partea de economie, fiind mâna lui stângă. Totuși, a fost oarecum surprinzător pentru cei care vă cunosc să acceptați să construiți aceste magazii fără contract. Măcar să vă recuperați banii pe care i-ați investit.

Costel Ungureanu: Eu i-am spus și domnului primar. Este riscul meu și mi-l asum. Probabil că așa a fost să fie. Ce să zic, e o chestie care mă privește pe mine și firma pe care o conduc. Am mulți salariați, trebuie să le asigur de lucru. Voi merge în continuare mai departe, voi vedea ce și cum. Oricum, de Primăria Vatra Dornei vă garantez că în mod sigur, în perioada următoare, nu mă voi mai apropia. Probabil că voi începe să-mi plătesc impozitul și taxele prin mijloace electronice.

Sunt dezgustat de ceea ce se vehiculează la nivelul Consiliului Local. Sunt colegi din PNL care n-au construit nimic, n-au făcut nimic, doar au primit o repartiție pe un apartament de la stat și încep să rânjească foarte hidos în momentul în care aud sau citesc un deviz de lucrări fără ca ei să fi construit ceva în viața lor și să nu știe că o firmă de construcții este plătitoare de impozite și taxe, este plătitoare de CAS, șomaj, are costuri directe stabilite prin lege.

Jurnalist: Mie mi-ați spus că dacă cineva face acea construcție cu mai puțin de 100 de euro pe metrul pătrat dumneavoastră vă lăsați de meserie.

Costel Ungureanu: Cu siguranță! Bine, acum poate veni cineva să spună că o face cu 99 de euro pe metrul pătrat. Trebuie să vă spun că este vorba de două construcții care au trebuit demolate, iar terenul de la Centru Social din Roșu a trebuit refăcut; acolo este un teren moale.

Jurnalist: Da, am fost la fața locului, iar administratorul ne-a spus că ați scos niște cioate cu rădăcini, complicat de tot.

Costel Ungureanu: Exact. Fapt pentru care a trebuit băgată piatră. Dacă vă duceți lângă fabrica Rio, vedeți că acolo au început niște lucrări de excavare. Se aduce piatră de care am adus și eu, se basculează în pământ pentru a se putea pune bazele unei fundații. Nu poți construi pe mlaștină pentru că se surpă imediat, se sparge tot. Acolo a fost băgat beton, piatră, balastru pentru ruperea capilarității.

Dar nu pot explica teorie unor consilieri locali puși în virtutea faptului că trebuia completată lista. Ei o să crească, o să se maturizeze în timp, o să ajungă și le doresc să ajungă să aibă o firmă și când o să vadă că costurile sunt mai mari pe firmă decât pe persoană fizică, care nu este plătitoare de impozite și taxe și nici TVA, o să îmi dea dreptate. Până atunci asta este situația.

Jurnalist: Până la urmă, să știți că toți primarii făceau așa. Veneau și spuneau: „construiește și vom vedea noi”. Toți au făcut așa. Și domnul Huțanu, și domnul Moraru; de multe ori am avut discuții chiar cu ei.

Costel Ungureanu: De la 1 iulie a intrat în vigoare Legea 98/2016 pentru achizițiile publice. Undeva la articolul 170 și ceva, dacă o să vă uitați, o să vedeți că scrie că primarul poate achiziționa lucrări de construcție până la o limită de 42.000 de lei, calculate la un anumit curs valutar însemnând 100.000 de euro. Deci el poate achiziționa direct.

Faptul că acele magazii n-au fost incluse pe lista de investiții de anul trecut și acum s-a datorat urgenței construirii acestor magazii. La jumătatea lui septembrie, și Biblioteca Municipală și Centrul Social de la Roșu trebuiau aprovizionate cu lemne. La bibliotecă exista o magazie în care nu se încumeta nimeni să intre; am făcut poze pe care dacă le prezentam Consiliului Local poate că ar fi influențat într-o mică măsură.

Jurnalist: Credeți dumneavoastră că dacă cineva (primarul sau cineva de la Urbanism) ar fi prezentat problema cel puțin a urgenței, a necesității, a faptului că magaziile vechi prezentau un pericol, că lemnele trebuiau adăpostite, nu se mai ajungea aici?

Costel Ungureanu: Dar nu fără să treacă prin Consiliul Local. Până la data de 31 octombrie putea fi modificată lista de investiții dacă se explica în Consiliul Local că puteau fi trecute pe lista de investiții cele două magazii. Dar având în vedere urgența și faptul că la vremea respectivă deja era zăpadă, s-a demarat în forță cu lucrările, s-au construit acele magazii, după care Primăria s-a folosit de ele. A adăpostit lemne și scule, urmând ca în 2017 să se încerce cumva decontarea lor. Iată că, din păcate, altfel a fost înțeleasă situația.

Jurnalist: Încă o dată vă spun! La experiența din administrație tot dumneavoastră erați singurul care ar fi trebuit să îi deschidă ochii cu treaba cu modificarea bugetului pe 2016 până la 31 octombrie. Dar s-a făcut după. Deja v-ați asumat un risc, acela de a nu mă putea recupera banii, nici măcar banii investiți.

Costel Ungureanu: Corect. Este riscul pe care mi l-am asumat. Se pare că așa trebuia să se întâmple. Le urez să se folosească sănătoși de ele, iar eu voi vedea ce voi face mai departe.

Jurnalist: Deci nu vreți să mai aveți de-a face cu Primăria.

Costel Ungureanu: Nu! Nu mai vreau și chiar săptămâna viitoare am să văd ce am să fac și la partid, unde probabil o să îmi prezint demisia. Sunt dezgustat de anumite lucruri, de anumite situații. Mă așteptam ca și colegii din PNL să înțeleagă că atunci când construiești cu o firmă, acea firmă are alte costuri decât trei oameni de pe stradă care știu să dea cu bidineaua și îi angajezi să îți facă lucrări acasă. Știm foarte bine că sunt alte cheltuieli, alte impozite și taxe, oamenii sunt greu de găsit.

Mergeți și întrebați câți sudori calificați sunt disponibili la forțele de muncă. Sau lăcătuși și strungari și veți vedea că au numai cereri de angajare pentru că nu au pe cine să angajeze pentru că toți sunt plecați în străinătate. Eu îi țin cu greu pe ai mei și de aceea îmi este foarte greu și mie să mai lucrez cu prețuri foarte mici. Dar una peste alta, dacă așa s-a decis și așa o să meargă treburile, îmi asum riscul. Pierderea este a mea, nu am încă o estimare, dar asta este. Mergem mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *