Știrile zilei de4 decembrie 2023

Primarul Dorin Rusu: „La mina de la Crucea situația este catastrofală! Nu s-au plătit salariile de două luni”

Primarul comunei Crucea, Dorin Rusu, a fost invitatul ediției de miercuri, 22 martie 2017, a emisiunii de radio Telefonul Zilei, realizată de jurnalistul Mihai Cioată pentru postul de radio Orion FM și site-ul Monitorul de Dorna. Primarul comunei Crucea vorbește în cadrul acestei intervenții despre situația actuală a minerilor de la CNU Crucea, dar și despre protestele pe care aceștia le desfășoară de trei zile la București.

Ascultă aici interviul AUDIO cu primarul comunei Crucea, Dorin Rusu:

Jurnalist: Situația minerilor de la CNU Crucea este, se pare, dramatică de-a dreptul. În momentul de față, după declanșarea grevei și chiar a grevei foamei, au oamenii un rezultat concret de la București?

Dorin Rusu: Sunteți modest când spuneți că situația este dramatică, ăsta-i un cuvânt dulce. Situația este catastrofală în momentul de față. Ca să fiu înțeles cum se cuvinte, în data de 19 februarie 2017, noi, primarii de comune, am avut o întâlnire asociată la București, unde m-am întâlnit cu colegul primar de la Ostra. Pe data de 21 februarie 2017 am reușit și am ajuns la Parlamentul României, unde am purtat o discuție cu secretarul de stat Iulian Iancu. Am discutat și la CNU, și la Minister, și ni s-a garantat că totul este în regulă.

Într-adevăr, pe partea de hârtii există niște probleme, care sunt și întârziate, dar care se vor reglementa. Ni s-au asigurat 91 de milioane de lei pentru funcționarea pentru anul în curs, plus tranșa a doua din ajutorul de stat pe anul trecut, de 14,8 milioane de lei, care se va da către Compania Națională de Uraniu pentru asigurarea salariilor și a utilităților.

Revin în data de 14 martie 2017, în speță marți, săptămâna trecută. Am fost plecat cu primarii de la Poiana Stampei, Coșna și Ostra la Ministerul Dezvoltării cu niște proiecte, ocazie cu care am ajuns și la Ministrul de Finanțe, unde am discutat modul de atribuire și alocare a fondurilor de la Direcția Financiară. Ni s-au alocat 490 de milioane de lei vechi pentru funcționare, în timp ce alte localități au primit 22 de miliarde de lei. Domnul ministru ne-a spus că trebuie să facem un memoriu și să îl depunem.

Printre altele, am discutat și cu Ministrul Finanțelor legat de problema de la Compania Națională de Uraniu. Pe domnul ministru l-am văzut ca pe un om cu capul pe umeri, o persoană deosebită, care ne-a spus că ce a depins de Ministerul de Finanțe s-a făcut și s-a rezolvat. Sunt alocați banii pentru funcționarea minei de uraniu, cu restanțele de pe lunile ianuarie, februarie, martie, plus funcționarea până la sfârșitul de an.

La mina de uraniu de la Crucea lucrează persoane cu domiciliul la Ostra, Șaru Dornei, Panaci, Dorna Arini, Vatra Dornei, Hangu, Farcașa, Borca, Stulpicani, Frasin, Câmpulung Moldovenesc, Broșteni, Gura Humorului. În trei luni de zile, un muncitor a primit meritul pentru munca lui de 1.050 lei. Din aceștia, au primit 600 de lei avans, iar restul de bani, 450 de lei, mai apoi pentru că atâția mai erau disponibili. Din ianuarie 2017, oamenii nu au mai primit nimic. Ei au venit la muncă și și-au văzut de treabă. Ei nu vor pomană și nu cerșesc, dar își vor drepturile, ceea ce este corect.

Jurnalist: Practic, nu au fost plătiți de două luni.

Dorin Rusu: Exact. Luni au manifestat pașnic în față la sediul CNU Crucea, însă au ajuns la concluzia că trebuie să meargă la București pentru a-și spune problemele. Ei au mai fost acum două săptămâni cu autobuze și autocare la București, când li s-a spus să meargă acasă că problemele li se vor rezolva. În data de 6 martie 2017, în comisia de Parlament, s-a rezolvat alocarea financiară. Pe 7 martie s-a aprobat, în comisia Industriilor, ceea ce a aprobat și comisia de finanțe, iar în data de 14 martie, în jurul orelor 13:00, în Parlamentul României, Camera Deputaților a aprobat și alocat toate sumele necesare funcționării CNU, formată din 340 de persoane la Crucea și 330 la Uzină.

Luni seară fiecare și-a pus în traistă ce a putut și au plecat la companie. Dar în întâlnirea de luni seară a celor de la Ministerul de Energie s-a stabilit că se deblochează în regim de urgență suma de 7 milioane de lei pentru asigurarea salariilor restante a celor de la CNU și pentru plata câtorva utilități urgente, adică gazul și curentul electric. În același timp, au spus că se rezolvă și a doua tranșă de 14,8 milioane de lei, care să ducă la o funcționare normală, iar suma de 91 de milioane de lei va fi disponibilă după semnarea contractului cu rezerva de stat pentru a nu mai exista probleme anul acesta.

La București au plecat un autobuz, un autocar și trei microbuze, adică în jur de 180 de persoane de la Crucea, susținuți de 30 de angajați de la Feldioara. Când au ajuns la București, li s-a spus de la minister că au încercat să facă un compromis și să le ofere 7 milioane de lei să funcționeze, bani pentru salarii și utilități urgente.

Dar s-a făcut un compromis, dacă vine pe poziții de forță ei nu își asumă responsabilitatea pentru că au fost niște ilegalități în prima tranșă alocată, de 48 de milioane de lei. S-au plătit niște salarii pentru Consiliul de Administrație, s-au plătit niște salarii compensatorii la colegii care au ieșit la pensie. Foștii colegi de la CNU, care aveau condiții de pensie, au primit salarii compensatorii cu un total de 200 și ceva de milioane de lei vechi.

Au pensia asigurată până la adânci bătrâneți, iar cei care au rămas în câmpul muncii nu au primit resursa financiară pentru funcționarea pe mai departe. Li s-a spus de la Minister că există persoane responsabile care au plătit aceste salarii compensatorii, ceea ce este ilegal, pentru că nu trebuiau plătite din ajutorul de stat, acesta fiind pentru funcționarea minei, nu pentru disponibilizări. Acum trebuie făcută o Comisie de Control pentru verificarea și aflarea a cine se face vinovat de aceste aspecte, după care se va trece la deblocarea tranșei.

Jurnalist: Este vorba de o întoarcere de 180 de grade!

Dorin Rusu: Exact! Situația nu este dramatică, este catastrofală. Oamenii stau și protestează la Ministerul Industriilor, la Parlament, în Piața Victoriei. Care au putut au dormit în autocare sau în sediul companiei. Am sunat și eu și primarul de la Ostra aseară toți parlamentarii; nu am ținut cont de coloratură, și am cerut să se implice.

Jurnalist: Oamenii nu și-au luat drepturile salariale de două luni de zile. În ianuarie 2017 au luat 1.050 de lei, iar acum este nevoie de o comisie care va face acea anchetă pentru a vedea cine a greșit, cine se face responsabil. Cine știe cât o să mai dureze până se va face această investigație pentru deblocarea situației pentru că acum este vorba despre un blocaj! Cine își mai asumă să facă aceste plăți?

Dorin Rusu: Conform celor ce s-au aprobat în Camera Deputaților, trebuia dată tranșa de 14,8 milioane de lei și semnat contractul cu statul. Noi nu cerem cine știe ce! Vrem să ne apucăm de muncă! Ni se spune că sunt niște incorectitudini acolo și că până nu se stabilește cine a greșit este blocaj financiar. V-am spus, îl laud pe Băișanu pentru că s-a dus aseară la sediul Companiei și i-a văzut pe oamenii respectivi; dormeau prin birouri, pe scaune, și-au pus hainele pe jos și s-au culcat ca animalele pentru drepturile pe care le merită. Cei de la PSD sunt limitați, în sensul de a deschide uși; pentru că suntem conștienți că trebuie deschise niște uși să poți rezolva problema.

Azi dimineață minerii s-au întâlnit cu deputatul Băișanu și deputatul Niță, au trecut pe la Ministerul Energiei, care este condus de un ministru ALDE. Din nou, cu părere de rău pentru cei de la PSD, dar singurul care a ținut legătura cu mine a fost Cătălin Nechifor, care a fost în mijlocul minerilor și care a stat de vorbă cu ei. A încercat și dumnealui în stânga și dreapta să rezolve, restul nu ne-au ajutat deloc, nu a sunat nimeni. Îmi asum ceea ce spun, să fie sănătoși! Eu când dau bobârnacul, îmi asum, iar ei o să înțeleagă.

Jurnalist: Plus colega de care nu mai știm nimic de trei luni de zile, doamna Angelica Fădor.

Dorin Rusu: Angela m-a sunat luni și m-a întrebat ce poate să facă și unde să meargă, dar conjunctura politică în momentul de față nu prea îi dă voie să ajungă cu mâna la clanța ușii, să intre unde este de intrat.

Jurnalist: Ce credeți că se va întâmpla? Oamenii aceia stau și dorm ca animalele, cum spuneți și dumneavoastră, mâncarea s-a cam terminat, bani nu mai au. Oamenii sunt de trei zile la București și dorm pe unde pot.

Dorin Rusu: Lucrând 17 ani la mina de uraniu și în ultimii 9 ani de zile fiind lider de sindicat, știu care sunt problemele la o mină pentru că în acești ani nu se schimbă prea multe, este vorba ca fiecare să își vadă de treaba lui și să se dea banii la timp. Totuși sunt optimist și cred într-o rezolvare favorabilă, chiar dacă vor mai fi tălpi împinse, că de fapt și de drept s-a ajuns în situația asta din neglijența unor șefi, dar poate și din reavoință.

Eu vă întreb un lucru pe care îl judecă orice copil de 7 sau 8 ani de zile: dacă tu lucrezi la o mină și ai condiții de pensie și mai primești și niște salarii compensatorii și te duci acasă, iar ăștia care rămân nu primesc nimic, este corect? Trebuia să se hotărască în Consiliul de Administrație că se dau niște salarii compensatorii, dar și să se asigure resursa financiară pentru cei care rămân în câmpul muncii, iar cei care pleacă cu salarii compensatorii să primească acești bani în etape, lunar, pe trimestru, cum o fi.

fotografii din articol via SuceavaLive.ro

3 comentarii publicate:

  1. Paul Braşcanu

    În loc să luptăm pentru a deveni independenţi energetic, alegem să ne vindem ieftin, alegem auto-distrugerea. Am distrus industria, am vândut resursele, pământul şi tot ce se putea vinde – pe nimic, străinilor, exact ca indienii şi africanii – pe un pumn de mărgele de sticlă. De ce? Clasa politică din România e pervertită şi coruptă, tinerii şi-au luat zborul şi puţini pensionari mai iau sau mai pot lua atitudine atunci când văd că munca lor e distrusă de şacalii post-decembrişti.

  2. Anonim

    Suntem blestemați pentru că ne-am omorât conducatorul și plus de asta trebuie să fim mai uniți, să ne iubim și să ne ajutăm între noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *