Apar noi detalii cu privire la furtul de la Mănăstirea „Sf. Apostoli Petru și Pavel” de la Podu Coșnei, care a avut loc în noaptea de 12 spre 13 martie 2017. La acel moment, în lăcașul de cult din comuna Poiana Stampei au pătruns trei persoane de sex masculin, care au căutat să sustragă cutia milei, în speranța că aceasta ar fi plină de bani. Din cauză că acest plan a eșuat, persoanele au căutat în mai multe locuri, iar într-un final au plecat cu suma de 100 de lei. Poliția analizează acum imaginile video și au un cerc de suspecți.
Comisarul Ionuț Epureanu, de la Inspectoratul Județean Suceava, a fost invitatul ediției de miercuri, 15 martie 2017, a emisiunii de radio Telefonul Zilei, realizată de jurnalistul Mihai Cioată pentru ORION FM și Monitorul de Dorna. Comisarul Ionuț Epureanu a vorbit despre furtul din noaptea de 12 spre 13 martie de la Mănăstirea din Podu Coșnei, când trei persoane au pătruns în lăcașul de cult și au sustras o cutie de lemn și o sumă de bani.
Ascultă aici interviul AUDIO cu comisarul Ionuț Epureanu, de la IPJ Suceava:
Listen to Telefonul Zilei (15.03.2017): comisar Ionuț Epureanu – Furtul de la Mănăstirea Podu Coșnei byMonitorul de Dorna on hearthis.at
Jurnalist: Cum s-a petrecut furtul de la Mănăstirea Podu Coșnei?
Ionuț Epureanu: Din păcate, ajungem să discutăm în cazuri mai puțin fericite! De această dată este vorba despre o situație de furt la Mănăstirea de la Podu Coșnei, cu hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel”. În data de 13 martie 2017, o zi cu ghinion, starețul mănăstirii ne-a adus la cunoștință faptul că în noaptea de 12 spre 13 martie din lăcașul de cult a fost sustrasă o sumă de bani.
Din cercetările efectuate și din vizionarea imaginilor puse la dispoziție de către conducerea mănăstirii s-a constatat faptul că trei persoane au pătruns inițial pe poarta bisericii, care nu era asigurată, mai apoi pe ușa bisericii, care de asemenea nu avea sistem de asigurare. De aici au pătruns în biserică și au scotocit în mai multe locuri. Au încercat să sustragă cutia milei, în care nu se afla însă nicio sumă de bani. Au furat o cutie din lemn, iar dintr-un alt loc au sustras o sumă de bani. În total, este vorba de o pagubă de maxim 100 de lei.
Polițiștii au întocmit în cauză un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, fiind întocmit și un cerc de suspecți. La această oră, colegii de la Biroul de Investigații Criminale continuă cercetările pentru administrarea de material probator și pentru identificarea suspecților.
Jurnalist: Domnule comisar, ce riscă aceste persoane pentru această sută de lei?
Ionuț Epureanu: Considerăm fapta comisă a fi o distracție care întrece cu mult limita legală și care este cuprinsă în Codul Penal. Această glumă proastă pe care au făcut-o cele trei persoane și, bineînțeles, pentru paguba pprodusă, acești bărbați riscă pedeapsa cu închisoarea de până la șapte ani.
Jurnalist: Șapte ani pentru 100 de lei?
Ionuț Epureanu: Da, cam acestea sunt riscurile la care se expun persoanele care sunt certate cu legea. Oamenii trebuie să știe aceste lucruri pentru ca măcar din punct de vedere preventiv situațiile de acest gen să nu se mai repete.
Jurnalist: Dumneavoastră spuneți că poate a fost o glumă sau poate că s-au gândit că acea cutie a milei ar putea fi plină de bani?
Ionuț Epureanu: Din experiența judiciară pe care o are fiecare polițist, trebuie luat în vedere faptul că o astfel de locație nu deține în cutia milei sume de bani importante care să merite săvârșirea unei asemenea fapte.
Jurnalist: Cercul de suspecți îi vizează pe posibili locuitori ai comunelor Coșna, Poiana Stampei, Dorna Candrenilor sau alte comune învecinate?
Ionuț Epureanu: Din discuțiile purtate cu cei de la Judiciar, prima dată sunt luate în calcul persoanele certate cu legea din proximitatea zonei în care fapta a fost săvârșită. Însă au existat în trecut cazuri în care astfel de persoane au venit chiar din județe limitrofe, precum județul Neamț sau chiar din alte județe mai îndepărtate.
Jurnalist: Dincolo de fapta ca atare săvârșită pentru o sumă de nimic, donată de enoriași până la urmă, mă gândesc ce ar însemna ca rușine publică din partea comunității? Asta dacă acei tineri sunt dintr-o comună învecinată.
Ionuț Epureanu: Într-adevăr, de multe ori părerea publică contează chiar mai mult decât pedeapsa privativă de libertate. Sunt zone din mediul rural în care astfel de fapte își pun amprenta atât asupra persoanei respective, cât și asupra familiei care cu greu mai poate da ochii cu consătenii. Din păcate, tot din experiența pe care o avem, situațiile de genul acesta se întâmplă în familiile care au un nivel de educație redus. De multe ori sunt familii în care se consumă periodic băuturi alcoolice, astfel că nu pot fi responsabilizate în urma identificării.
Lasă un răspuns