Primarul comunei Panaci și președintele Grupului de Acțiune Locală Bazinul Dornelor, Vasile Cozan, a fost invitatul ediției de joi, 9 martie 2017, a emisiunii de radio Telefonul Zilei, realizată de jurnalistul Mihai Cioată pentru ORION FM și Monitorul de Dorna. Primarul Vasile Cozan a vorbit despre investițiile care ar putea avea loc în Țara Dornelor în viitorul apropiat, dar și despre oportunitățile producătorilor din zonă.
Ascultă aici interviul AUDIO cu primarul comunei Panaci, Vasile Cozan:
Listen to Telefonul Zilei (09.03.2017): primarul Vasile Cozan – Investiții în bazinul Dornelor byMonitorul de Dorna on hearthis.at
Jurnalist: Cum ar putea gospodinele din comuna Coșna să acceseze fonduri pentru înființarea unei mici fabrici de procesat fructe de pădure? Cum ar putea aceste doamne să acceseze fonduri pentru această investiție?
Vasile Cozan: Desfășurăm pe data de 15 martie 2017 o întâlnire la pensiunea Poiana. La orele 11:00 invit toate gospodinele să participe. Va exista o colaborare cu cei de la Hyper Proiect, care sperăm să devină parteneri ai GAL Bazinul Dornelor, alături de care vom putea realiza promovarea produselor locale și vom face acele lanțuri scurte pentru a le putea livra. Vom încerca să producem produse tradiționale și montane în cadrul unei fabrici de mici dimensiuni sau în ceea ce ne permite Direcția Sanitar Veterinară.
O să vedem dacă vom obține de la Minister aprobarea pentru produsele montane. Vom merge cu sigla de produs montan, iar în caz contrar vom certifica produsele locale și sperăm să le facem un spațiu amenajat unde toate gospodinele să vină cu rețetele proprii pentru a nu întâmpina nici un fel de probleme indiferent de locul în care le-ar comercializa. Când vom pune în aplicare lanțul scurt, vom avea în câteva orașe magazine de prezentare.
Jurnalist: Practic, dumnealor trebuie să se asocieze, să facă o firmă și să obțină acel certificat de producător.
Vasile Cozan: Așa este. Doar că va trebui ca fructele folosite pentru diversele rețete să fie cultivate pe suprafața de pământ deținută și nu culese de pe fondul forestier.
Jurnalist: Doamna Lucica Cristea deține pe proprietatea personală câteva culturi de astfel de fructe.
Vasile Cozan: Atât timp cât culturile există pe acel teren, se va face o deplasare de către cei de la primărie, ei au evidența exactă a terenurilor declarate de către fiecare proprietar în parte. După ce vor vizita zona respectivă, produsele vor fi certificate și nu se pune problema ca o primărie să nu le poată acorda un certificat de producător în ceea ce privește recolta respectivă.
Jurnalist: Aceste doamne trebuie ajutate pentru că au devenit un brand al Țării Dornelor. Nimeni nu cred că își poate imagina sărbătoarea comunei Coșna fără acest festival al fructelor de pădure, iar greul este dus de aceste două sau trei persoane, în frunte cu doamna Lucica Cristea. Totodată, și dumneavoastră când ați mai avut întâlniri la Iași, la Suceava, le-ați invitat și a fost despre ce să se vorbească referitor la zona Dornelor.
Vasile Cozan: Îmi aduc aminte cu plăcere de atunci când au fost la pensiunea Poiana, la cursul de marketing și etichetare a produselor, ce minunății au făcut cu câteva mosoare de ață, o pânză de sac și borcanele cu produse. Au ieșit niște produse extraordinare atunci tocmai pentru că au schimbat cu totul aspectul produsului. îl deguști mai cu plăcere și scoți mai ușor banii din buzunar atunci când vezi un produs de calitate și cu un aspect impecabil.
Jurnalist: Vom lua și noi parte pe data de 15 martie la pensiunea Poiana. Vreau să discutăm despre acest mit că birocrația îi descurajează pe unii oameni să depună proiecte.
Vasile Cozan: Eu cred că dezinformarea ar trebui lăsată pentru alții, iar cei care au ceva serios de făcut, să facă.
Lasă un răspuns