Știrile zilei de19 ianuarie 2025

Colțul lui Alki: despre resemnare

Ce se întâmplă, băi nene, în lumea asta? Americanii ăștia chiar și-au pierdut mințile? Sunt zile întregi, săptămâni de-acum, de când poporul american e pe muchia războiului civil. Nu s-a mai liniștit nimic, nici un semn de calm și pace de la Black Lives Matter încoace pentru că acum mare bubă e cu Donald Trump.

Oameni buni, de ce nu vreți să înțelegeți că nu mai e nimic de făcut și că tipul ăsta o să fie, vreți nu vreți, cel mai puternic om al lumii în următorii ani? Nu e ca și cum vrea să grațieze toți penalii din pușcării. Omul vrea un zid și nu de mult a și semnat hârtiile pentru orice demers în privința asta. De partea ailaltă a frontierei, Nieto nici nu vrea să audă, își anulează orice întrevedere în care apare pe aceleași liste cu Trump și dă bir cu fugiții de parcă l-a prins cineva fără acte la graniță.

Iar lumea ce face? Dă foc la steagul propriei țări, la branduri de origine americană, la mașini și localuri în plină zi provocând anarhie pe străzi. Cu ce ajută toate astea? Nu știe nimeni. Poate sunt ignorant, dar nu le înțeleg protestul, la fel cum nu îi înțeleg pe tinerii frumoși și liberi care ies în stradă pe la noi. Ușor, lăsați pietrele jos, ca să-mi explic afirmația. Da, e dreptul fiecăruia să protesteze, dar de ce trebuie să fie într-un mod destructiv?

Pe cine ajută? Argumentul tău e mai solid dacă spargi o vitrină a unui oarecare nevinovat? La ei e, cum spuneam, ca și la noi. O țară divizată, tăiată în două, o jumătate care nu vrea să audă de Trump/Dragnea și o jumătate care a votat pro și a tăcut din gură, tace și acum și își vede de viață. Se pare că le copiem pe toate de la americani. Chiar și protestele.

Repet, nu îi înțeleg pe ei cum nu îi înțeleg americanii. Jumătate din țară nu vrea să audă de Trump, de zid și așa mai departe. Ok. Dar cum rămâne cu cealaltă jumătate? Cea care a votat și, mai ales, a câștigat? Ei n-au voie să aibă un cuvânt de spus?

Alegerea lor nu contează? Când Obama a fost președinte și a implementat administrația după bunul plac, cu corectitudine politică, ObamaCare și toate celelalte, oamenii au ieșit în stradă să facă așa? Nu.

La fel și la noi. L-am suspendat pe Băsescu ca mai apoi să ce? Să-l plângem pe el și pe băsiști? Nici până acum nu știu ce e un băsist. Atunci poporul american era unit și s-a aliniat în spatele președintelui pentru a-l susține. De ce n-a avut Trump susținere în ziua inaugurării? Nu știți? Vă spun eu!

Tot procesul ăsta începe cum a început cu McCathyism-ul la Hollywood: o listă neagră de oameni (actori, scenariști, regizori etc.) care nu-s văzuți bine, acuzați că au alte viziuni politice, religioașe ș.a.m.d. față de consensul dorit și ce se considera în anii ’40-’50 a fi american, stigmatizându-i astfel și ducându-i până în pragul de a nu mai fi angajați pentru că refuzau să recunoască public ce convingeri au.

Iar tevatura asta e pe același principiu pentru că ai putea să-l susții pe Trump fără a ostraciza. Dar asta nu s-a întâmplat doar în State, ci și la noi. În România, ca și peste Atlantic, mijloacele de mass-media care s-au ocupat de canalizarea informațiilor au fost părtinitoare, dar, la fel ca și în America, la noi s-a întâmplat la fel.

Erai văzut ca un nebun, ca un proscris, ca un ucigaș dacă în campania pentru prezidențiale ai fi votat Ponta, mai ales cu toată nebunia de pe internet, cu #puiemonta, cu toate meme-urile și bâlciul ce s-a făcut pe seama asta.

Dar aia nu înțelegem și aici se vede că același lucru îl trăiesc și americanii: frica de a nu ține cu „partea greșită”. Nu există o parte greșită! Nu există oameni care nu trebuie susținuți pentru ca să nu râdă prietenii noștri de noi, cel puțin nu într-un sistem democratic! Sunt oameni care au votat PSD, care au votat UDMR și USR, sunt oameni care au votat orice în afară de standardul pe care McCathyism-ul românesc l-a stabilit. Oameni ca mine, ca tine, prieteni de-ai noștri, oameni lângă care trăim.

Și nu au susținut pe cineva în mod deschis, exact de frica de-a nu fi puși la colț. Dar în cabina de vot, acolo au făcut diferența. Asta face mass-media controlată, de asta trebuie să ne ferim. Vreți să protestați? Ok. Dar știți de ce, împotriva cui, ce și cum vreți să se schimbe? Protestați. Nu? Stați acasă cu ceiuț, că e încă iarnă. Ne mândrim că suntem gânditori liberi și independenți, dar dacă la televizor ni se spune ce să urâm sau pe cine, mergem orbește pe calea aia fără să punem întrebări.

Oricine e demonizat, automat trebuie urmărit, vânat chiar în stilul Evului Mediu și ars pe un rug pentru că n-are aceleași convingeri ca și ceilalți. Dar chiar și așa, diferența e pe ștampile și se vede. Iar susținătorii adverși sunt acum în stare de șoc și groază! Cum au ieșit ăștia la guvernare? Cum s-a putut întâmpla asta? Cum? La cât de arogant se pune problema și după cum se pleacă din start cu „n-avem cum să pierdem”, era de așteptat. La fel ca și în America.

Nimeni n-ar fi spus deschis că votează cu Trump ca să nu fie ucis cu pietre în plină stradă. Și uite-l totuși pe fotoliu la Casa Albă. Un alt aspect de care oamenii n-au nici cea mai vagă idee este consecința majoră a protestelor americane inșirate pe atâta timp. Pentru că oamenii ăștia nu înțeleg cum funcționează libertatea și democrația, dar nici anarhia. Și într-acolo se îndreaptă. Când statul american o să se sature de lucrurile astea, când o să fi înghițit destul, o să aducă cu sine legea marțială.

Nu le doresc asta pentru că nu au ei cum să înțeleagă ce pierd până nu pierd și e prea târziu. Ce vreau să spun e că am o vagă impresie că toți contemporanii au ajuns ca niște trenuri. Au linia gata trasată și doar merg pe ea, mai repede sau mai încet, dar inevitabil cu aceeași destinație. Că liberii gânditori au dispărut de frica de-a nu fi puși la colț și-au fost înlocuiți cu material chinezesc făcut pe un vapor și livrat în masă.

Tinerii frumoși și liberi n-au putere în stradă cum n-au avut nici la vot, iar câțiva ani de-acum poporul o să o ardă în continuare în clasicul stil românesc: e bine și așa, merge și-așa, trece și asta. Iar dacă stilul românesc se va aplica și-n America, cel mai mare coșmar al lor se va îndeplini. Libertățile le vor fi luate, vor fi jefuiți de privilegii, legea marțială va domni și Donald Trump va ajunge, prin acțiunile poporului american, ceea ce nimeni nu își dorește: un tiran și un dictator.

1 comentariu publicat:

  1. Dorneanul

    Ce ar fi să faci o paralelă dintre America lui Trump și România lui Dragnea? La ora actuală este vreo diferență? NU, sau foarte mică. Sau să ne vedem conducerea de rahat a țării care ne-a băgat în rahat! Și după aia, când ne vom vedea pe noi cu mizeriile noastre rezolvate, să-i vedem și pe alții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *