Fluizii Roji și accesul la cămară: ciupeala tronurilor

“Și-acum să vedem ce primeşte fiecare!”, cic-ar fi zis unul dintre apropiaţii regelui, comandant pe partea de zvonistică, bârfe şi îmbârligături din timpul războiului estival. Odată luptele încheiate şi câştigate, a venit şi vremea împărţelii, pen’c-aşa merg lucrurile pe meleagurile astea: cine-a fost cu NOI, tre’ s-aibă parte de privilegii. Accesul la cămară e liber!

Aşa că, de la aprovizionarea cetăţii cu barabule şi până la licenţe pentru căruţe, de la coafarea drumurilor şi până la un anumit tip de rumeguş cu care se încălzesc boierii la castel, din toate trebuie să se înfrupte doar “ai noştri”.

De pe vremea Spartei încoace doar noi mai funcţionăm cu doi regi, dar asta nu e o problemă deoarece unul e activat doar în caz de război, ca să aibă moroii pe cine să-şi reverse răutăţile, ba că n-are discurs, ba că şi-a lăsat turmele de mioare pe dealuri în timp ce el se făleşte în faţa domniţelor cât e de iubit de norod. Celălalt rege e grav şi preocupat.

Știe că supuşii se pot întoarce oricând împotriva lor, mai ales că prin cetate bate vânt de sărăcie, foamete şi boli. Unii dintre ţăranii plecaţi s-au întors şi au povestit ce minunăţii se întâmplă pe la alţii. Povestesc despre cum au de lucru, cum prosperă toţi şi nu doar privilegiaţii, cum pot să vorbească liber, cum participă la viaţa comunităţii, cum vin bani din toate părţile samd.

Auzind acestea, oamenii se minunează, pentru că se vede din văzduh cum am rămas noi un regat eminamente agrar, cu conducători refractari schimbării, îndrăznelii, dar mai ales vieţii intelectuale, cea care le-ar fi permis şi altora să participe cu idei şi soluţii pentru bunăstarea cetăţii.

Doar cu o supremaţie militară, bazată în special pe soldaţi ascultători sau pe mercenari care-şi văd doar interesul şi cu reforme îngropate într-un ceaun peste care s-a pus capacul, mormăială începe să aducă a răzmeriţă. Iar dacă e adevărat că până şi mercenarii au fost amăgiţi, atunci să ferească Domnul de mânia celor păcăliţi, precum şi a oamenilor amăgiţi.

Această rubrică este un pamflet şi trebuie tratată ca atare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *