Știrile zilei de5 decembrie 2023

De prin Dorna

Virgil Pohoață a suferit un accident de mașină chiar în ultima zi a anului. Pentru că trăim la Vatra Dornei, orașul în care orice ți se întâmplă are o explicație metafizică, și în cazul președintelui Partidei Romilor, s-au găsit unii să spună că i se “decontează” campania de la locale, unde s-a legat de niscaiva candidați. Pentru că Pohoață, conform a ceea ce a declarat adesea: “Am un Dumnezeu al meu!”, a trecut cu bine peste accident, cu siguranță va răspunde la rândul lui, și tot metafizic, că dintre cei care au depus mărturie falsă împotriva lui, unul s-a “curățat” la puțin timp, iar altul a făcut preinfarct pe final de an; Să rămânem în sfera “metafizicului”: lui Vermeșan i-a luat foc magazinul de Crăciun. Ca și în exemplul de mai sus, Dumnezeu n-a fost lăsat în pace nici de data asta, iar explicația auzită prin oraș a fost că: “Nu a primit cu colinda în ajun!”.

Astfel, unui scurtcircuit provocat de o inundație, într-un apartament de deasupra magazinului, i s-a dat tentă de…intervenție divină. No comment!; Campania pentru alegerile locale din 2016 s-a încheiat pe 31 decembrie și a reînceput pe 1 ianuarie. Astfel, cică primarul în funcție se gândește ca prețul gcaloriei să scadă (după ce l-a urcat de la 109 lei la 272 lei) în sezonul următor, pentru că, așa cum consideră dumnealui, ar mai merita și un al doilea mandat ca primar. În timp ce primarul “bifează” electoral pe nerealizările predecesorilor săi, un alt candidat nu mai știe în ce instituție să mai intre ca să-și facă “celule” de activiști, arătându-și disponibilitatea “la orice oră din zi și din noapte”, doar-doar își va îndeplini ambiția. N-am aflat despre cine este vorba, deoarece, până și “gura-târgului” e timorată să vorbească câteodată… Emil Cioran avea mare dreptate când spunea că: “Dorința de a fi întâiul din cetate”, e boală grea…

201311254131

Temă pentru primarul Boncheș

Echipa lui Ilie Boncheș va fi cu siguranță iritată de faptul că cel puțin o dată pe lună va primi o problemă de rezolvat, însă la cât prost-gust ne înconjoară, nu avem încotro. Mai mult decât atât, prin intervențiile făcute, atât la Regionala CFR Iași cât și la Comunitatea Evreilor din România, în 2013 a fost reabilitat exteriorul Gării Băi precum și Templul Evreiesc din strada Mihai Eminescu. Așa că, de ce să nu rezolvăm lucruri chiar mai simple decât acestea, mai ales că observațiile vin din partea unor cetățeni. Prima temă pe 2014 ar consta în mutarea chioșcului de închiriat patine. Acesta ar putea reveni pe locul inițial, adică imediat în vecinătatea patinoarului, deoarece nu are ce să caute lângă chioșcul de tip pavilion, care e o clădire monument a orașului. Astfel, între cele două chioșcuri construite în urmă cu peste 100 de ani (după o anumită logigă estetică și urbanistică), nu ar mai exista nici o construcție, iar ochiul trecătorilor nu ar mai fi deranjat. Când intri în parc, dinspre strada Păcii, vederea este sinistră, acel chioșc estompând bijuteria arhitecturală la care facem referire.

Primarul ar face bine să demareze și restaurarea acelui monument deoarece gaura din acoperiș se mărește de la o zi la alta. Înțelegem faptul că persoana care închiriază patine își câștigă poate existența prin activitatea sa, însă noi nu propunem desființarea chioșcului, ci mutarea acestuia. Cine știe, chioșcul ar putea fi chiar desființat, iar proprietarului i s-ar putea închiria chiar chioșcul monument la care facem referire. Parcul, sufocat acum de tot felul de construcții, s-ar mai descongestiona, arătând un pic mai bine (continuare în nr. următor).

IMAG1069

IMAG1068

Norocul prostului

Faptul că stațiunea Vatra Dornei a apărut pe canalele de televiziune în perioada vacanței de iarnă, în special ca destinație pentru iubitorii de schi, ne-a bucurat. A fost pentru prima dată când reușeam să pătrundem în știrile naționale, cu timpi egali, cu stațiunile de pe Valea Prahovei. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât am fost convinși că totul face parte dintr-o strategie a administrației dornene. Ar fi fost de asemenea, o premieră, însă ne-am înșelat. Nu e vorba de nicio strategie, ci pur și simplu de… lipsa știrilor. Deoarece foarte puține pârtii din țară au fost schiabile, televiziunile și-au trimis echipele acolo unde se schia. Acesta este răspunsul la întrebările care ne-au fost puse în legătură cu mediatizarea Dornei pe canalele naționale de televiziune. Pe când însă o strategie reală de promovare a orașului? Sau ne abandonăm destinului, ca și până acum?

Cultura se face încă cu… partidul

Pardău și Bereanu, deputat și senator, în frunte cu Cătălin Nechifor, președinte C.J, au adus un omagiu unui pictor sucevean, fie și prin prezența lor, la inaugurarea unei expoziții care a avut loc la Iacobeni. E mare realizare, zice lumea, sucevenii trecând în sfârșit Pasul Mestecăniș… Cine știe, poate într-o zi vor ajunge și la Dorna! Deputatul Pardău, cel care nu catadicsește să-i onoreze cu prezența pe artiștii dorneni, neparticipând decât dacă expune vreun ginere al vreunuia dintre amicii lui, a pierdut din nou în percepția publică.

Prezența pare să fi fost în “bloc”, militărește, ca să bifeze “imagistic” alături de Nechifor sau senatorul Bereanu, cel care începe să se bucure de o simpatie, deși nu e din zona noastră. Este binecunoscut faptul că politrucii, dar și falșii intelectuali, se strâng în jurul unor artiști (mai mult sau mai puțin valoroși), căzând în extaz (și dintr-un complex), pozând pentru presă, omagiind pe unul sau pe altul, în funcție de interese. Unul dintre cazurile clasice, de tip dilemă “opera sau autorul?” este pictorul Dan Hatmanu, celebru și datorită tabloului în care-l înfățișa pe Ștefan cel Mare ciocnind un pahar cu cuplul dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu. Domnitorul moldovean se arătă extrem de încântat că ciocnește cu așa-zisul lui urmaș, în timp ce Nicolae Ceaușescu privește în altă parte, lăsând-o doar pe analfabeta de nevastă-sa să-i întoarcă voievodului zâmbetul.

După acest kitsch suprem, mulți vor spune că Ștefan cel Mare s-a “scos” pentru că BOR l-a făcut “sfânt”, în timp ce piticul din Oltenia focărește de zor la vreun cazan în viața de apoi. Din păcate, în România, se “scot” și artiștii, și nu neapărat pe fondul memoriei scurte a celor care populează acest spațiu, ci datorită lipsei culturii artistice. Dar ce mai contează, important e că sunt pișcoturi pe masă, băutură și toate celea…”De s-ar termina mai repede diareea asta verbală și vizuală, că mi-o foame de crăp!”

Ceausestii-au-dat-noroc-cu-Stefan-cel-Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *