Știrile zilei de1 decembrie 2024

In memoriam: Ioan Câșlaru

pg2InMemoriam

Anul 2013 a fost anul în care Ioan Câșlaru a plecat spre marea “Casă a cărții” din ceruri. Librarul care s-a identificat cu meseria pe care a făcut-o toată viața, și-a încheiat socotelile cu această lume, împăcat, considerându-se extrem de norocos că și-a petrecut zeci de ani printre cărți și printre oameni. Am avut onoarea să-i iau două interviuri, iar de fiecare dată m-a uimit cât de pasionat a putut fi, și cât de dedicat meseriei pe care a practicat-o. În Dorna, când te gândești la librărie sau anticariat, te gândești la Ioan Câșlaru. Deși ar fi putut vinde absolut orice, având un talent incredibil de a scoate ceva valoros din orice lucru care-i cădea în mână, întâlnirea cu cartea a fost ca o iubire pe care ți-o cultivi timp de o viață.

A avut un talent înăscut pentru meseria de librar, talent pe care și l-a completat cu ajutorul cursurilor Facultății de Biblioteconomie (prima generație de studenți), facultate în cadrul căreia a învățat cititul rapid, “fotografierea” unei cărți, pentru a-i reda esența. Un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, Câșlaru te prelua din pragul librăriei, iar pe parcursul șederii tale în acel spațiu aproape mistic, reușea să-ți spună câteva cuvinte despre fiecare carte pe care ți-o prezenta. Iar ca să poți face cu succes acest lucru, trebuie să ai pasiune, conștiința meseriei bine făcute, dar să și aloci timp pentru a te pregăti. Este adevărat că înainte de ’89, nici numărul cărților nu era atât de mare, însă asta nu-i știrbește din merite. Câșlaru este cel care a dat numele de “Casa Cărții”, librăriei din orașul nostru, reușind să transforme acest spațiu în mai mult decât o librărie, și asta deoarece pe tot parcursul activității domniei sale, au avut loc nenumărate lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, expoziții samd. Acest om a “respirat” cultură, iar această calitate i-a fost însoțită de alte două talente mai mult decât necesare unui adevărat om de cultură: discursul precum și zâmbetul pe care și l-a păstrat până în ultima zi de viață. Câșlaru a fost un om cu un discurs elevat. Își alegea atent cuvintele, fiind extrem de prețios în exprimare.

Ne-a făcut un serviciu tuturor celor care i-am călcat pragul librăriei sau anticariatului, reușind, dacă nu să ne îmbogățească spiritual, cu ajutorul unei cărți bune, a unui tablou, un disc (vinil) sau o casetă, măcar să ne schimbe în bine starea de spirit, prin naturalețea și pozitivismul dumnealui. Dumnezeu să-l odihnească pe librarul nostru, iar dacă într-o zi, unul dintre cei cărora le-a cultivat pasiunea pentru citit va deschide o librărie, ar fi minunat ca aceasta să-i poarte numele.

1 comentariu publicat:

  1. Liviu

    L-am cunoscut și eu și pot spune că a fost un om de valoare culturală și morală pentru noi dornenii. Dumnezeu să îl odihnească acolo sus în Casa Cărții. Felicitări pentru articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *