Spectacolul “Sfânta seară de Crăciun” de la Poiana Stampei, ajuns la a XV-a ediţie

Joi, 25 decembrie, în prima zi de Crăciun, câteva sute de locuitori ai comunei Poiana Stampei, fii ai satului stabiliţi în alte ţări, dar şi turişti veniţi să petreacă sărbătorile în Bazinul Dornelor, unii dintre ei chiar şi din Israel, personalităţi ale vieţii publice şi politice din zona Dornelor, cu toţii au umplut sala de spectacole a Casei de Cultură din Poiana Stampei, unde a avut loc a XV-a ediţie a spectacolului „Sfânta seară de Crăciun”.

poiana_stampei_3

Toţi cei care au venit la acest spectacol au fost uraţi şi colindaţi de cei mai vrednici gospodari ai comunei. Formaţiile artistice din judeţ au realizat un program specific sărbătorilor de iarnă. Primii care au urcat pe scenă au fost primarul comunei, ing. Viluţ Mezdrea şi viceprimarul, Elisei Todaşcă, de numele căruia se leagă începutul acestei manifestări culturale a primei zile de Crăciun.

Comuna Poiana Stampei este promovată şi prin tradiţii

„Sunt onorat să văd că şi în acest an avem o sală neîncăpătoare pentru atât de mulţi iubitori de folclor, de tradiţii şi de ceea ce este frumos aici la Poiana Stampei. Vă mulţumesc din suflet că an de an faceţi ca aceasă manifestare să aibă un calibru din ce în ce mai mare şi asta denotă că cei reponsabili cu activităţile culturale din comuna Poiana Stampei îşi fac treaba foarte bine şi suntem pe un trend ascendent în ceea ce priveşte promovarea comunei noastre în ţară şi străinătate. Încheiem un an în care ne bucurăm de un titlu foarte important, obţinut de comuna noastră în cadrul competiţiei Satul Cultural al Românei 2014, locul II, ceea ce reprezintă un lucru foarte bine punctat pe harta culturală a României şi care ne îndeamnă să organizăm manifestări culturale de renume. Trebuie să fim mândri în continuare de tradiţiile noastre şi de tot ceea ce este frumos în comuna Poiana Stampei”, a spus primarul Viluţ Mezdrea.

Cei doi preoţi parohi din Poiana Stampei, Domiţian Tatăru şi Constantin Jbanca, au vorbit despre importanţa sărbătorilor din această perioadă a anului pentru creştini, dar şi despre familia românească:

„Noi cei de aici, dintr-un colţ al lumii departe de Ţara Sfântă, să nu uităm că ziua de Crăciun este ziua Sfintei familii, este ziua în care s-au bucurat şi se bucură copiii care au colindat pe la geamurile caselor naostre şi au primit darul care i-a făcut fericiţi. Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru darul său, pentru că nemulţumitului Dumnezeu îi ia darul. Să nu uităm că în lume nu s-a încheiat pace între toate popoarele, zăngănesc armele, mor copii şi oamenii nevinovaţi, sunt copii care nu au parte de şcoală, nu au mamă sau tată pentru că au murit în război. Cum ne-am bucurat de Naşterea Domnului aşa să ne bucurăm şi de naşterea fiecărui prunc şi să ne rugăm pentru pace, armonie, frăţietate, îngăduinţă şi iertare”, a fost mesajul parohului Domiţian Tătaru.

Spectacol special de sărbători

Spectacolul a început cu colindele grupul de folk Amy-M, coordonat de prof. Ovidiu Todaşcă, după care a urmat un moment de o sensibilitate aparte, realizat de profesorul Ovidiu Todaşcă la chitară şi Raluca Vasiluţ, studentă la Conservatorul din Bucureşti, la nai. Cei doi au interpretat, doar orchestral, colinde tradiţionale. Petronela Vasiluţ, împreună cu copiii din cadrul corului de la Şcoala Gimnazială Poiana Stampei, au adus în atenţia celor prezenţi o parte din cele mai vechi colinde. Grupul vocal „Flori de pe Dorna”, al Asociaţiei „Vechea Bucovină”, coordonat de prof. Dorina Paicu, a interpretat colinde vechi culese de la bătrânii din sat, după care Ansamblul Folcloric de Juniori „Poieniţa”, pregătit de prof. Sânziana Roşoş, a prezentat un spectacol special de sărbători din care nu au lipsit colindele, mascaţii, caprele şi urătorii. Tânăra solistă Ionela Pentelescu a adus în atenţia celor prezenţi un colind vechi, dar foarte frumos, denumit „Povestea lui Moş Crăciun”, care a reuşit să aducă căldura şi spiritul Crăciunului în sufletul tuturor.

poiana_stampei_1

Programul artistic al Ansamblului Folcloric „Coşnencuţa” a început cu jocul babei şi al moşului, jocul caprelor de la Coşna şi dansul ţigăncilor. Acest ansamblu a adus în atenţia publicului şi un obicei tradiţional, cel al nunţii, în care alături de mire şi mireasă au fost socri, în costume populare şi cu feţele acoperite de măşti tradiţionale. Iar pentru că nunta se desfăşura într-un sat de munte, printre invitaţi s-ua numărat căpriţele şi urşii.

Evoluţie profesionistă a Ansamblului „Poieniţa”

Cel mai aşteptat moment al serii a fost evoluţia Ansamblului „Poieniţa”, întors recent dintr-un turneu naţional în cadrul căruia au susţinut mai multe spectacole, a făcut filmări pentru programele de Crăciun şi Revelion, o parte dintre acestea fiind urmărite de întreg satul pe 26 decembrie, în cadrul emisiunii de pe TVR 1, „O dată-n viaţă”. Aşa cum îi stă bine unui ansamblu profesionist, „Poieniţa” a urcat pe scenă cu taraf pentru acompaniament, dar şi cu o ceată de colindători pentru a ura o seară bună celor prezenţi. După dansul moşnegilor în costume populare şi cu măşti autentice, au fost scoase la joc de baciul Neculai şi a sa soţie, caprele şi un cerb, jocul caprelor fiind cel mai apreciat obicei de iarnă prezentat de Ansamblul „Poieniţa” în spectacolele susţinute pe marile scene din ţară şi din străinătate.

Viaţa comunităţii sintetizată în urătură

Urătura dedicată întregii comunităţi a fost îndelung aplaudată. Au fost satirizate unele manifestări cultural-sportive, a fost făcută o sinteză umoristică a unor activităţi culturale şi au fost aduse aprecieri coordonatorilor ansamblurilor folclorice. Într-o notă aparte de umor au fost îmbrăcate şi unele probleme cu care se confruntă comuna şi chiar ţara, precum viitorul copiilor din mediul rural, lipsa de dotare cu maşini şi truse de teren a cabinetelor veterinare, campaniile electorale din acest an. Nici unele emisiuni TV, primarul, preotul şi angajaţii primăriei nu au scăpat de criticile urătorilor Neculai Rusu şi Petrică Chiforescu:

„Într-o zi, nu mai ştim care, / O discuţie cam mare / Hop şi tata co-ntrebare: / – Ce-om lucra să facem bani, / Atunci când o să fim mari? / Vom sta doar pe lângă casă / Să ţinem un porc şi-o vacă. / S-au la patroni banzicari / Să n-avem bani de buzunar? / Atunci noi am amuţit / Şi-am rămas nedumiriţi. / – Vai, cum soră-mea săraca, / Să steie să mulgă vaca / Să dăie la supt vielul şi să îndoape purcelul? / Sau frate-miu e prost, ce dacă e mai spătos? / Să hîiască la butuci, / Cu rumeguş în papuci. / Să lucreze la mafioţi / Nici mâncarea să n-o scoţi. / Soră!, Frate!, am clacat! Dar viitorul nu-i ratat / Să ne punem pe-nvăţat”, a fost mesajul adresat elevilor în urătura copiilor.

poiana_stampei_2

La final, primarul Viluţ Mezdrea a mulţumit artiştilor, celor care s-au implicat în realizarea spectacolului şi celor prezenţi pentru că păstrează şi încurajează tradiţiile populare. După spectacol a avut loc un foc de artificii, distracţia continuând până a doua zi dimineaţa cu Balul Gospodarilor.

Toate fotografiile se pot vedea pe pagina noastră de facebook: Orion Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *