Știrile zilei de4 decembrie 2023

Dornisme de sezon alb: Consiliul Local ar trebui desființat?

Consiliul Local ar trebui desființat?

Brambureala cauzată de demisiile consilierilor locali din partidele cu ajutorul cărora au acces în Consiliul Local, precum și amenințările lui Gheorghe Flutur la adresa primarului Ilie Boncheș, cum că legea lui Ponta pentru “traseiști” ar fi ilegală, toate la un loc pot conduce la alegeri anticipate în orașul stațiune. Aceste alegeri sunt cerute și de unii cetățeni, vizibil iritați de unele decizii ale executivului, în special aceea de a mușamaliza derapajele economice ale fostului primar. Cât despre consilierii locali, opinia publică începe să devină din ce în ce mai categorică, spunând, printre altele, că asistăm la cel mai slab consiliu de după Revoluție.

Două dintre aceste decizii care au produs rumoare atât în administrație, cât și în comunitate ar fi: scutirea IMR Crucea de plata a 250 de milioane de lei către bugetul local și vânzarea terenului din strada Republicii către Roman Boca, ca liber de sarcini, ajungându-se acum ca aceiași consilieri să voteze închirierea pe bani grei a unei suprafețe de teren pentru montarea pompelor care ar trebui să alimenteze cu apă Pârtia “Veverița”. Cât despre recuperarea investiției de către actualul proprietar al terenului, din bani publici, nu ar fi primul caz la Dorna în care executivul și consilierii locali au băgat bani în buzunarul cuiva, secătuind bugetul și așa secătuit al orașului.

Lașitate și ignoranță în Consiliul Local

După ce au votat vânzarea terenului din strada Republicii, consilierii au realizat că doar pe acel teren se pot amplasa pompele care ar trebui să alimenteze cu apă Pârtia “Veverița”. Așa cum am spus, cumpărătorul terenului este nimeni altul decât Roman Boca, colegul acestora din consiliu. Acesta a achiziționat terenul la prețul pieței, iar între timp a demarat construcția unei pensiuni pe acel teren. La câteva luni de la vânzare, primarul și consilierii locali s-au trezit că terenul respectiv nu trebuia vândut ca liber de sarcini și că acum se văd nevoiți să-i achite proprietarului o sumă de bani, chiria aferentă acelor metri pătrați pe care urmează a fi montate pompele. Astfel, ne-am trezit într-o telenovelă tipic dorneană, generată de ignoranța celor care au creat situația. Primar și vice, consilieri locali și personali ai primarului, oameni din presă, opinie publică, toți la un loc sunt prinși într-un nou vârtej al intrigilor, al bârfei, al scuzelor de tot felul s.a.m.d.

În timp ce majoritatea celor implicați fierb, președintele PSD, Roman Boca, rămâne calm. Și are și de ce. Terenul e al lui, iar condițiile le pune domnia sa. Cel de-al patrulea mandat de consilier pe care și-l exercită acum îi dă argumentul suprem în fața contestatarilor, care-i cer să dea dovadă de patriotism local și să nu ceară bani de la bugetul și așa sărăcit de către cei ce conduc orașul de zece ani (Huțanu – Moraru – Boncheș). Deși nu s-a vehiculat încă nicio sumă, proiectul fiind retras la câteva zile înainte de ședința de consiliu, se pare că Boca ar accepta un barter, iar dacă aleșii locali sunt de acord cu acest lucru, Boca va fi scutit cam de 500 de lei pe lună. Corul indignaților refuză să ia în calcul acest lucru, bârfind pe la colțuri, și nu în fața lui Boca, și anume că acesta și-ar recupera investiția în maxim 10-15 ani de zile.

Cine a ascuns adevărul?

Cine a generat această situație? Cine știa că acel teren nu e liber de sarcini? Unii consilieri locali au demarat o adevărată campanie în rândul opiniei publice, în încercarea de a se justifica, dând vina pe Mircea Rusu (fostul viceprimar), pe departamentele de Urbanism și Integrare Europeană, pe Nicușor Cojocaru, precum și pe unii consilieri vechi, cum ar fi chiar Roman Boca. Teoria ar fi că toți aceștia au știut cum stau lucrurile și că se va ajunge la acest “troc”, din care pierde bugetul local. Rusu este primul pe lista acuzaților, deoarece la acea dată, se vehicula prin primărie că Boca îi va pune acestuia un spațiu la dispoziție pentru o farmacie veterinară. Argumentul pare solid, însă Rusu se află momentan sub atacurile nemiloase ale liberalilor, care au aflat că acesta vrea să ajungă prefect, postul fiindu-i promis de Gheorghe Flutur, pentru implicarea în campanie.

Aceeași rezervă o putem avea și în privința lui Nicușor Cojocaru, care s-a trezit și el în plasa intrigilor unor liberali, care vor să-l schimbe pe acesta din funcția de viceprimar cu unul de-al lor. Sunt totuși cei doi străini de zvonurile în care i-au băgat colegii lor? Ultima bombă ar fi că a dispărut documentul cel mai important: PUZ-UL! Cine putea să-l sustragă? Inginerii de la Urbanism? Viceprimarul, despre care toți spun că după ce a plecat din PRM, a făcut campanie pentru Boca & Ponta & PSD? Cine ar putea crede asemenea prostie? Printre argumentele lui Boca, în a nu da gratis acea suprafață de teren, s-ar putea număra și scutirea IMR Crucea de la plata a 250 de milioane de lei către bugetul local, decizie luată de către aceiași consilieri locali care-l acuză acum pe colegul lor de lipsă de moralitate, dar și faptul că investiția pe care a demarat-o va crește valoarea orașului, ca să nu mai vorbim de locurile de muncă pe care le va crea.

Lipsa curajului generează confuzie

Agitația celor care au generat situația de mai sus este cu atât mai mare cu cât nu îndrăznește niciunul să-i spună tranșant în față lui Boca că ar trebui să amplaseze pompele fără bani. Însă, cum să faci acest lucru tu, primar sau consilier local, când în urmă cu zece zile ai participat la inaugurarea policlinicii acestuia, apoi ai declarat public că te mândrești că trăiești în același oraș cu el? Dacă ai nevoie de un RMN? Sau de un implant? Sau de orice consult medical, tu sau familia ta? Ce faci? Îi spui acestuia în fața camerelor de filmat că o fi legal, însă nu e moral să ceară bani? Voi cu mânuța voastră ați votat vânzarea terenului, ba pentru că v-a rugat domnul primar s-o faceți, ba că vine iarna, că n-avem bani de rumeguș, ba că s-au mai găsit câteva contracte de miliarde de lei lăsate de Ioan Moraru (neplătite și nefinalizate) și că trebuie să le achităm, pentru că altfel “ni se blochează conturile administrației”.

Și scoate domnu’ primar terenul la vânzare, și ridică mâna domnii consilieri, că nu e greu, dar de unde să știe ei că vor băga cu o mână bani în rumeguș și în datoriile lui Moraru, iar cu cealaltă îi vor returna lui Boca banii plătiți pentru teren? Păi de unde să știe ei, de vreme ce n-au niciun plan și nicio viziune de dezvoltare a acestui oraș? Ce, plătesc ei? Dau din buzunarul lor? Plătesc dornenii. Din banii lor puțini. Din pensiile și salariile lor mici. Și “pierderile” pricinuite de consilierii locali, și “pierderile” gigacaloriei, și banii pe care îi bagă în reparațiile mașinilor care se strică prin hârtoapele fostului oraș stațiune, ca să nu mai vorbim de întârzierea de a reda Dornei gloria de altădată, lucru care ar face ca turismul să renască, iar dornenii să nu mai plece din oraș din cauza lipsei locurilor de muncă.

Fără comentarii

Din punct de vedere moral, cei care au încercat “asmuțirea” presei împotriva lui Boca sunt niște mizerabili. Și mai mizerabili sunt consilierii locali care au votat împotriva prezenței cameramanului ORION Media în sala de ședințe (deși punctul privind închirierea terenului de la Boca fusese scos de pe ordinea de zi). În timp ce consilierii PDL-PNL îl invitau pe reporter să părăsească sala ca să voteze ei liniștiți, Boca Roman râdea în sinea lui de lașitatea și imaturitatea lor, știind că vor vota împotriva prezenței presei doar pentru a-i demonstra că nu ei au solicitat prezența acesteia. Jenant e puțin spus. Replica unei pedeliste o să le rămână mult în minte tinerilor care trudesc în presa locală: “Acum ar trebui să votăm dacă le mai dăm aparatura de filmat înapoi!”. Glumiță de om care a lucrat toată viața cu oameni tulburați. Aproape că o înțelegem.

S-au vehiculat şi teoriile conspirației, gen: “A dispărut PUZ-ul!”; “Numai Boca putea să-l facă să dispară”; “Cred că vicele nu e străin, pen’că a făcut campanie pentru Ponta și PSD la alegerile trecute”; “Petrică (Ariciuc), nu se poate așa ceva, trebuie să facem ceva”; “Voloșeniuc și Mircea Rusu sunt de vină. Unul a garantat că se asociază cu Boca într-o afacere, iar celălalt, pentru că i s-a promis un spațiu pentru o farmacie veterinară pentru fiu’su”; “Boca încalcă legea Apelor Române. Să facă cineva o sesizare”; “Pe cine știți de la presă?”; “Domnu’ Stelică (Chiforescu) ce zice?”; “Lasă Stelicuță, să fie pace, Doamne ajută!” s.a.m.d.

Toate aceste replici au fost spuse de unii dintre oamenii care s-au strecurat pe listele de consilieri locali întocmite de Stelian Chiforescu (pentru PDL), Ioan Moraru (pentru PNL), Roman Boca (pentru PSD) și Petru Tărniceru (pentru PP-DD). De fapt, când consilierii fac/spun trăznăi, cei patru ar trebui să se justifice. Cum să te duci să-l iei la rost pe un consilier local care s-a trezit în funcția respectivă și care habar n-are ce-i cu el? Noi știm că atunci când un elev face o poznă la școală, îi chemi părintele.

În loc de concluzie

Pentru că domnii consilieri nu au avut curajul să tranșeze problema aceasta spinoasă în Consiliul Local, ORION Media îl va invita pe Roman Boca la un interviu radio-tv, în care, printre altele, se va discuta și despre legalitate, dar și despre moralitate, despre compromisuri, despre eterna demagogie conform căreia unii sunt buni, iar ceilalți sunt răi, despre cine conduce cu adevărat orașul, dar și despre perspectivele Dornei într-un moment politic complicat și cu un primar devenit peste noapte “independent”.

3 comentarii publicate:

  1. pascari ioan sorin

    vreu sa initiem o petitie cu toate hotiile din primzrie,ulterior cerind demisia co nsiliului si a primarului,sa scapam de gasca lui BOCA si CHIFORESCU,as vrea sa ma intilnesc cu dumneavoastra domnule profesor,va multumesc

  2. dorneanul

    Pai, oare ce rol are consiliul local dornean, in afara „micilos si marilor aranjamente” prin care consilierii dorneni si-au aranjat afacerile si / sau mismasurile ?, ca in rest, Vatra Dornei arat mai bine in perioada comunista. Ce rost are un consiliu local in afara de „luat scaga si aranjamente” pe spatele a circa 12 – 13 milioane de dorneni ?, si … mai sunt si platiti „tot pe spatele dornenilor ?, ciudat cat de fraieri poti fi locuitorii unui orasel falit !.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *