“Să treacă de la noi?”
Într-un moment în care primii doi oameni din oraș, Ilie Boncheș și Nicușor Cojocaru, ar avea dificultăți în a prezenta coerent ce au de gând să facă cu acest oraș, ei își dau demisia din partidele politice în care activau, și devin… independenți. Cumsecădenia românilor a făcut ca mulți să ne umilească de-a lungul timpului. Treaba asta cu “Să treacă de la noi!”, ar putea fi adevărata cauză a dezastrului nostru. Toleranța dusă la extrem față de compromisurile celor pe care i-am girat la un moment dat cu încrederea noastră, s-a întors înzecit împotriva noastră.
La orice monstruozitate, la orice abuz, românul a reacționat cu o așa-zisă înțelegere. Acest exces de înțelegere se poate traduce la fel de bine prin superficialitate, fugă de implicare, și mai ales, incapacitatea de a lua atitudine. De asta ni s-a dus vestea că suntem un popor molcom, călduț, ușor de condus. Trecerea primarului și a viceprimarului la statutul de independent nu va fi taxată de nimeni. Dimpotrivă, mulți dorneni le vor găsi scuze la care nici măcar ei nu s-au gândit. Penibili nu sunt doar cei doi, care cu siguranță vor găsi și ei ceva justificări pentru gestul lor, ci dornenii care i-au votat.
La alegerile trecute, argumentul în cazul candidaților independenți viza, în primul rând, faptul că “fără partid n-ai nici o șansă să atragi fonduri”. Inclusiv subsemnatul a fost taxat electoral, datorită lipsei partidului, care ar fi trebuit să mă sprijine odată ajuns primar. Actualul primar nu ar fi câștigat nici el alegerile, dacă ar fi candidat independent. Flutur şi Pardău, activiștii PDL, dar în special Stelian Chiforescu, omul de afaceri dornean, au pus toți umărul să-l scoată primar. Da, știam că încă un mandat cu Ioan Moraru ar fi pus Dorna definitiv pe “butuci”, însă la fel de bine se știa că Boncheș, aflat într-un partid de opoziție, nu va face mare scofală.
Și nici n-a făcut, cel puțin la nivelul așteptărilor ce țin de atrageri de fonduri, de finanțări de proiecte samd. Adică exact ce așteaptă votanții de la un candidat cu partid, față de un independent, care “n-ar avea pârghii politice”. Boncheș şi Chiforescu au “scos căruța din șanț”, iar administrația nu a ajuns în incapacitate de plată, sau în faliment. Dimpotrivă, administrația și-a mai recâștigat din încrederea pierdută. Problema e că așa-zisa “echipă” nu a atras niciun ban de niciunde. O parte din datoriile plătite s-au făcut dintr-un alt credit, iar în rest, cam ce se strânge la bruma de buget.
Banii pentru finalizarea Școlii nr. 4 au venit pe filiera Consiliului Județean, fiind dați de Cătălin Nechifor din fondul de rezervă al consiliului. Și cam atât! ORION MEDIA i-a invitat pe Cătălin Nechifor și Stelian Chiforescu, după alegeri, la un interviu, iar ceea ce îl vor întreba jurnaliștii pe Nechifor, și anume: “Ce aveți de gând cu Dorna, domnule președinte?”, intenționează să-l întrebe și Chiforescu. Iar dacă Chiforescu va pune și el aceeași întrebare, e destul de clar că actuala administrație este depășită de situație, neavând răspuns la întrebarea la care ar trebui să răspundă și ei. Ei bine, într-un astfel de moment, primarul și vicele găsesc de cuviință să devină “independenți”.
Ba mai mult, Boncheș își anunță colegii din PDL că va rămâne cu acest statut până la alegerile din 2016. Adică, va repeta ceea ce a făcut înainte de alegerile din urmă cu doi ani, când s-a orientat în funcție de culoarul care s-a ivit. Și a reușit, trecând de la PSD la PDL, cu doar câteva luni înainte de alegeri. Așa că, cine crede că Boncheș a devenit independent, ca să treacă în PSD pentru a atrage bani pentru oraș, se înșeală. Până și el a înțeles că PSD-ul, ajuns ca o “scroafă cu prea mulți purcei”, nu va putea aloca mare lucru pentru Dorna, ori pentru că sunt prea multe guri de hrănit, ori pentru că Nechifor nu se numără printre baronii PSD care să aibă și un cuvânt de spus la București.
Gestul actualului primar este într-adevăr unul politic, dar vizează strict alegerile de peste doi ani. Dacă Ponta pierde alegerile, iar PSD-ul se erodează la guvernare, n-ar fi exclus să-l vedem pe Boncheș că reintră în PDL, iar afirmația din urmă cu 2 ani: “Eu n-am coloratură politică!”, o va folosi din nou, evident, însoțită de un “Doamne ajută!”.
Eternul început
La Dorna, se aplică ceea ce spunea Cioran despre români, că rămân mereu “Adamici”, adică suntem mereu la început. Sau cum spunea Andrei Pleșu, că rămânem doar în “demaraj”. Stelian Chiforescu, consilerul personal al primarului, a declarat la ORION MEDIA că a fost întocmit un proiect pentru asfaltarea câtorva străzi din oraș. Oare cum ar fi fost exprimarea domnului Chiforescu: “Asfaltarea a ALTOR zece străzi din oraș”. Adică, după zece ani de la creditul în valoare de 150 de miliarde de lei vechi (am returnat 300 de miliarde la bănci), noi o luăm de la capăt, întocmind proiecte, cam pentru aceleași străzi pentru care am luat creditul.
Suntem buni de “Cartea Recordurilor”, fiind singurul oraș care a luat bani din bancă pentru asfaltări (restul municipiilor au accesat fonduri), iar cel de-al doilea record, e că nu le-am asfaltat (!?). Să mai amintesc și de cum s-a ratat posibilitatea asfaltării altor străzi față de cele care trebuiau asfaltate din credit, și anume atunci când Ioan Moraru l-a ținut la ușă pe directorul ADR Piatra Neamț, pe nume Gheorghe Harja? Nici Chiforescu în persoană, cu toată prietenia pe care i-o purta Harja, n-a reușit să-l facă pe acesta să se răzgândească în privința gestului lui Moraru.
Dorna este praf și pulbere la nivel de infrastructură, în schimb stăm bine la nivel de proiecte ratate. Să ne amintim de proiectul din Lunca Dornei. De centrala cu cogenerare care înghite și acum zeci de miliarde. De sumele fabuloase plătite pentru studii de fezabilitate, rămase fără finalitate. Despre cele nouă milioane de euro care nu prea se văd, din proiectul “Reabilitare a infrastructurii turistice”.
Aceasta este “încremenirea în proiect” de care vorbeam! În timp ce Gura Humorului își amenajează 6 lacuri pentru agrement, noi ne trezim cu indivizi în Consiliul Local care ne vorbesc despre “domeniul navigabil al Dornei” și, cu chiu cu vai, înaintăm spre finanțare un proiect pentru asfaltarea a 10 străzi. Doamne ajută! Dar vă dați seama că asfaltarea s-ar produce peste vreo 2-3 ani, adică prin 2017?
Orașul în care câștigi alegerile cu mai nimic
“Dumneata ce știi să faci? La ce te pricepi?”. Întrebarea aceasta, vehiculată de către unii intelectuali de marcă ai țării și care ar trebui pusă candidaților la președinție, ar fi trebuit pusă înainte de alegeri și celor care au ajuns primari la noi în oraș. Absolut toți: Țăranu, Huțanu, Moraru și Boncheș, dar și viceprimarii Cojocaru și Rusu. “Dom’le, dumneata ce știi să faci?”. La cum arată orașul, oricine ar fi îndreptățit să spună că cei care ne-au condus, nu s-au priceput niciodată la nimic.
Așa cum carnetul de șofer nu te face șofer, nici diploma de inginer deținută de câțiva dintre aceștia nu ne-a folosit la nimic. Până și cetățenii, care se confruntau cu anumite probleme, au fost în stare să dea soluții tehnice mai bune decât “specialiștii” din fruntea orașului. Management defectuos, improvizații, persistență în câteva clișee administrative, lipsă de imaginație, respingerea oricăror idei venite dinafară, ne-au adus în punctul cel mai de jos pe care l-a atins Dorna vreodată. Și atunci, e de mirare că atualul primar rămâne cu mari șanse pentru un nou mandat, doar cu bruma de realizări de până acum?
Am scris în urmă cu un an că primarul care va rezolva trecerea de cale ferată de la intrarea în oraș va mai câștiga un mandat. Și mare dreptate am avut! Este primul argument în favoarea actualului primar, indiferent pe cine întrebi. Și, dacă mai pui la aceasta încă vreo 2-3 lucruri, fie că e vorba că n-au mai stat oamenii în frig, sau că s-au făcut 2 fațade la insistența primarului, atunci e firesc ca oamenii să înceapă să spere. E adevărat, numai că în ritmul acesta, ne-ar mai trebui 50 de ani ca să ajungem la nivelul altor orășele de nivelul Dornei.
Consilierul primarului e ceva mai optimist: 20 de ani! Nu e cam mult? Oare dornenii se mulțumesc cu atât de puțin? Am încetat demult să mai credem că orașul este al oamenilor și nu al unor caste, confiscat fiind de către o mână de oameni, mereu aceeași, care trec de la o “gașcă politică” la alta, iar la final “nimic să nu se schimbe”. Aceeași oameni, aceleași interese, de cele mai multe ori individuale, dar și de grup. Fatal ne-a fost și modul în care de-a lungul anilor s-a reușit intimidarea cetățenilor. Prin pârghiile administrației într-o anumită perioadă, prin politic în alta, prin liderii influenți ai taberelor care-și disputau influența, fie că unii vroiau influența de dragul influenței, iar alții datorită intereselor lor și ale familiilor lor.
Dornenii au căzut la mijloc, fiind reduși la tăcere, în principal prin autocenzură. Oamenii și-au văzut de treaba lor pentru că orice opinie manifestată ar fi riscat să atragă și penalizări de diferite tipuri. Însă “văzutul de treabă” din partea locuitorilor a avut un preț prea mare. Datorită acestui lucru am și ajuns unde am ajuns. Cei din fruntea administrației ne servesc de ani de zile numai justificări, băgându-ne pe gât datoriile (de parcă cetățenii le-ar fi făcut), conjuncturile politice nefavorabile, proiecte județene din care nu putem ieși, sau lipsa cofinanțărilor. De parcă oamenii nu i-ar fi ales ca să găsească soluții, ci pentru a ne prezenta “radiografii ale unei morți anunțate”.
Încotro?
Dorna se află la o răscruce! Puțini conștientizează importanța momentului în care ne aflăm. Dacă Boncheș nu intră rapid în PSD, va avea blocaje permanente de acum încolo, pentru că aceștia își pregătesc candidatul de la alegerile locale următoare. Primarul s-a întâlnit la sfârșitul săptămânii cu Cătălin Nechifor. Acesta a promis bani pentru proiecte, inclusiv 100 de miliarde pentru 6 kilometri de drum asfaltat. Proiecte vor exista, cu siguranță.
Primăria însă e la pământ din punct de vedere al MANAGEMENTULUI. Ar trebui schimbat cam tot! Dar cine s-o facă? Când în sfârșit avem onestitate, lipsește experiența. Bunele intenții nu sunt suficiente. Mai trebuie și pricepere. Și ca să fie clar, acest moment de răscruce nu trebuie gestionat doar de primar, ci și de Nechifor, de deputatul Pardău și senatorul Bereanu, de absolut toți cei care sunt plătiți din bani publici ca să le facă cetățenilor care i-au pus în funcțiile pe care le ocupă, o viață mai bună.
Lasă un răspuns