Știrile zilei de13 decembrie 2024

Două luni „de foc” la Coşna

De câţiva ani încoace, în fiecare vară, satul Coşna este gazda unor evenimente de natură spirituală, anul 2014 nefăcând excepţie. Astfel, în perioada 17-23 iulie, a avut loc tabăra de „Fair play”, la care au participat peste 100 de copii din toată ţara, elevi de clase gimnaziale şi liceale, ei fiind implicaţi în numeroase acţiuni sportive (handbal, volei, fotbal, etc.).

În perioada 23-28 iulie 2014, s-a desfăşurat, sub coordonarea domnului Daniel Chirileanu, o tabără de corturi la care au participat 650 de copii cu vârste între 10 şi 14 ani din toată ţara (cu excepţia Banatului) şi din Republica Moldova, copiii având posibilitatea să desfăşoare diverse activităţi practice (olărit, studierea unui motor desfăcut, etc.), dar şi recreative (sport, drumeţie, orientare turistică).

Între 28 iulie şi 2 august 2014, a avut loc evenimentul intitulat „Dragostea pe sens unic”, la care au participat 15-20 familii (numărul a variat de la o zi la alta), cuplurile în cauză participând la mai multe seminarii referitoare la viaţa de cuplu, atât premarital, cât şi în căsnicie, evenimentul desfăşurându-se din iniţiativa domnului psiholog Daniel Duţă, specialist în probleme de cuplu. Domnul psiholog ne-a precizat că a desfăşurat de-a lungul timpului foarte multe acţiuni de acest gen, în ţară şi peste hotare, dar o asemenea acţiune s-a desfăşurat pentru prima dată în zona Dornelor, satul Coşna fiind ales datorită peisajului încântător, şi n-ar fi exclus ca din acest punct de vedere să avem de-a face cu începutul unei tradiţii, şi să nu discutăm despre un caz izolat.

Nu vom încheia acest „capitol” înainte de a preciza faptul că evenimentul în cauză a fost anticipat de către domnul psiholog Daniel Duţă într-o ediţie a emisiunii „Fă o schimbare”, realizată de Loredana Dumitraşcu la Speranţa TV. În fine, în perioada 25-31 august, s-a desfăşurat a treia ediţie a taberei organizată de ADRA, o parte dintre fonduri fiind obţinute în urma desfăşurării pe 1 iunie, la Tecuci, a spectacolului intitulat „Vis de copil”, la care au participat corurile de copii Cantasimo din Bacău şi Celest Armoni din Matca (jud. Galaţi), titlul spectacolului devenind, în mod tradiţional şi deviza sub care se desfăşoară şi tabăra de la Coşna.

Mai exact, sub deviza „Vreau la şcoală” au fost aleşi 32 de şcoli din toate judeţele Moldovei, existând 2 criterii de selecţie: rezultate foarte bune la învăţătură în anul şcolar precedent şi o stare materială foarte precară. Dintre cei 32 de copii participanţi la această tabără, 8 au neşansa de a şti ce înseamnă să fii copilul unui om aflat în puşcărie, ei aflându-se sub îndrumarea domnului Mihai Enea, conducătorul Suportului Umanitar pentru Penitenciare (SUP). „Să descoperim Spania” este moto-ul sub care s-a desfăşurat ediţia de anul acesta a taberei „Vis de copil”, la acest eveniment fiind prezenţi 6 voluntari din Spania, care i-au antrenat pe copii în jocuri, seminarii şi ateliere, de un succes deosebit bucurându-se în rândul copiilor olăritul.

Remarcăm faptul că şi de data aceasta, asemenea ediţiei din anul precedent al taberei, a fost prezent un profesor de educaţie fizică de la Roman, dorinţa domniei sale fiind aceea de a descoperi copii talentaţi în domeniul tenisului, şi din fericire a găsit. Revenind la voluntarii spanioli, precizăm faptul că ei le-au prezentat copiilor specificul istoric, cultural, turistic sau gastronomic al unor oraşe precum Madrid, Barcelona, Sevilia etc. Organizarea acestei tabere a fost posibilă datorită iniţiativei doamnei Gabriela Istrate, care, prin ceea ce a făcut şi face, demonstrează că are un suflet nobil, motiv pentru care o felicităm, dar îi şi mulţumim pentru faptul că toate ediţiile taberei „Vis de copil”, organizate de ADRA, s-au desfăşurat în zona Dornelor, şi n-am vrea să fim acuzaţi de patriotism local exagerat, dar ne-am bucura dacă şi celelalte ediţii ale respectivei tabere se vor desfăşura tot în zona noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *