Finalizarea proiectului „Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă” a fost anunțată în cadrul unei conferințe care a avut loc vineri, 18 martie 2016. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, directori de instituții publice, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai societății civile, cercetare și învățământ.
Cei prezenți au vizitat unitatea de procesare pentru fructe de pădure, ciuperci şi plante, domeniul principal de activitate şi de investiţii al proiectului, unitate care își va continua funcționarea în vederea sprijinirii diversificării serviciilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD) prin valorificarea resurselor naturale existente în zonă. Proiectul a fost realizat cu fonduri Norway Grants alocate de către Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway.
Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna, având ca parteneri Fundația OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România) şi NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh), a anunțat finalizarea proiectului Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe care a avut loc în Vatra Dornei, la sediul Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD).
Desfășurat pe o perioadă de optsprezece luni, proiectul a avut drept scop dezvoltarea modelelor agricole din zona montană a României prin integrarea activităţilor tradiţionale în sistemul economic modern. Proiectul a inițiat, totodată, dezvoltarea unui brand verde, ”AROMA MUNTELUI”, al cărui principal obiectiv îl reprezintă obținerea de produse cu gust natural și aromă tradițională.
„Suntem mulțumiți că astăzi se încheie cu succes proiectul româno-norvegian în care FAMD a fost partenerul principal. Într-o economie locală care tinde să se blocheze, oferim oportunități de valorificare a produselor locale care au efecte pozitive asupra veniturilor localnicilor implicați și un efect benefic asupra sănătății și diversificării alimentației consumatorilor. În ceea ce privește independența energetică, cel mai dificil pas a fost depășirea birocrației prin care un ONG devine firnizor de energie, conectat la rețeaua națională de electricitate”, a declarat ing. Ioan Agapi, director FAMD.
Așadar, proiectul a realizat:
1. Dezvoltarea unei unităţi procesatoare folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă şi certificarea produselor obţinute.
2. Informarea cu privire la avantajele capitalizării produselor nelemnoase şi recunoaşterea importanţei aplicării unui management sustenabil respectând, în acelaşi timp, principiile pentru un mediu înconjurător sănătos.
3. Realizarea unui studiu de cercetare pentru determinarea caracteristicilor nutriţionale şi perioadele optime de recoltare a fructelor de pădure şi comunicarea acestor date fermierilor prin instruire, ghid de bune-practici şi vizite de studio.
Proiectul Întreprinderii sociale de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă a atins câteva teme majore și sensibile legate de resursele locale, de mediu, având în același timp și o dimensiune socială. Partenerii norvegieni ne-au înlesnit implementarea unor bune practici și a know-how-ului Institutului Norvegian de Cercetare în bioeconomie-Nibio.
Partenerii români au adaptat aceste informații la contextul și realitățile locale. Este important că unitatea de procesare a produselor montane nelemnoase funcționează cu energie verde, iar cei care doresc să desfășoare activități în domeniul valorificării acestora au modele de succes și ghiduri care să le călăuzească primii pași. – a declarat Dr. Ovidiu Spînu, Director Fundația OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România).
Pe baza studiilor ştiinţifice realizate de NIBIO Norvegia, a fost dezvoltat şi diseminat, prin intermediul membrilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), un ghid de bune practici cu privire la recoltarea ecologică a fructelor de pădure şi prelucrarea ecologică a acestora. Atât ghidul de practici cât și instruirea furnizată contribuie la protecția mediului şi la sustenabilitatea activității agriculturilor.
OPENFIELDS (fostă Heifer Project pentru România) are în componență o echipa cu experiență de peste 20 ani ani în domeniul proiectelor sociale. OPENFIELDS susţine dezvoltarea comunităţilor prin dezvoltarea sustenabilă a fermelor, dezvoltarea de lanţuri valorice de la producţie la marketing, asistarea grupurilor dezavantajate, protecţia mediului şi promovarea agroecologiei.
Asociaţia F.A.M.D. Vatra Dornei a fost fondată în 1993 ca o asociaţie a ţăranilor din zona de munte, mai exact din Bazinul Dornelor. Obiectivele majore ale federaţiei sunt reprezentarea intereselor membrilor – funcţii „lobby”, asistarea şi dezvoltarea gospodăriilor, aprovizionarea acestora şi comercializarea produselor, organizarea de pieţe şi expoziţii de animale, promovarea unor surse de venit suplimentare precum agroturismul, articole din lână, artizanat şi crearea unui fond de creditare.
Lasă un răspuns