Evenimentul „Cupa Inteligenței”, un nou concurs de șah organizat la Vatra Dornei

Între 6 februarie și 6 martie, la inițiativa Clubului Copiilor din Vatra Dornei, s-a desfășurat concursul de șah „Cupa inteligenței”. La competiția sportivă au participat copiii din bazinul Dornelor, băieți și fete, clasamentul fiind întocmit pe categorii de vârstă.

Din municipiul Vatra Dornei au luat parte la concurs elevi de la Școlile Gimnaziale Nr. 1, Nr. 2 și Nr. 4 şi din comuna Dorna Candrenilor elevii de la Liceul Tehnologic. Concursul s-a jucat în sistem turneu, în baza tabelelor Berger, pe durata a 20 de runde, cu arbitraj asigurat de către un arbitru atestat de Federația Română de Șah.

La categoria celor mai mici participanți, de sub 8 ani, pe locul întâi s-a clasat Radu Muraru, de la Școala Gimnazială Nr. 1, pe locul al II-lea Andrei Arsene, de la Școala Gimnazială Nr. 2, iar pe locul al III-lea Andrei Holobâcă de la aceeași școală.

concurs_sah_1

Cei mai buni concurenți la grupa de vârstă 8-10 ani au fost: pe locul întâi Ionuț Cosmin Candrea și Ioana Muraru de la Școala Gimnazială Nr. 1; pe locul al II-lea Ștefan Candrea, de la Școala Gimnazială Nr. 4, Flavius Cohal de la Școala Nr. 2 şi Alexandra Moroşan de la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor; pe locul al III-lea a urcat Iustin Pralea de la Școala Gimnazială Nr. 1, Andreea Meroniuc de la Școala Nr. 2 și Ariana Pleșca de la Școala Gimnazială Nr. 4.

Categoria de vârstă 10-12 ani a avut drept câștigători pe locul întâi pe Adrian Chiriluș de la Școala Nr. 4 și Sara Brașcanu de la Școala Gimnazială Nr. 1. Pe locul al II-lea pe Cosmin Melniciuc de la Școala Nr. 1 și Ștefana Macovei de la Școala Nr. 2. La categoria de vârstă 12-14 ani s-a impus pe locul întâi elevul Andrei Meroniuc de la Școala Gimnazială Nr. 2.

Clasamentul pe unitățile de învățământ, stabilit conform punctajului (un loc întâi fiind echivalent cu 3 puncte acumulate, un loc al II-lea cu 2 puncte și un loc al III-lea fiind echivalat cu un punct) a dat următorul rezultat: pe locul întâi Școala Gimnazială Nr. 1 din Vatra Dornei, cu 15 puncte, pe locul al II-lea Școala Gimnazială Nr. 2 Vatra Dornei, cu 11 puncte, și pe locul al III-lea Școala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei, cu 6 puncte.

concurs_sah_2

Festivitatea de premiere a fost coordonată de prof. Ionel Nemeş, coordonatorul cercului de şah de la Clubul Copiilor din Vatra Dornei. Diplomele au fost înmânate de către domnul Stelian Hasna, instructor de şah, iar medaliile de Antonia Gâdea, care la numai 7 ani este o viitoare speranţă a şahului dornean. Diplomele şi medaliile au fost asigurate de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, iar baza materială de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

Este lăudabilă iniţiativa aceasta de revigorare şi susţinere a sportului minţii în Ţara Dornelor şi trebuie apreciaţi toţi tinerii participanţi împreună cu instructorii lor, indiferent de rezultatele obţinute la acest concurs, căci numai jocul de şah ne dezvoltă cele mai importante capacitǎţi intelectuale: gândirea creatoare şi logica, puterea de analizǎ şi sintezǎ, intuiţia, memoria, imaginaţia, perspicacitatea, capacitatea de anticipaţie, de experimentare, automotivaţia.

Şahul este un test de rǎbdare, îţi îmbogǎţeşte capacitatea de a interacţiona cu alte persoane, îţi testeazã sportivitatea în mediul competitiv, îţi îmbunǎtǎţeste munca şi rezultatele şcolare.

Un material de Stelian Hasna și Paul Braşcanu

1 comentariu publicat:

  1. Gelu V

    O iniţiativă care ar trebui susţinută mai mult şi mai bine. Dl. Hasna are o experienţă extraordinară în spatele său, e bun pedagog şi dl.Nemeş e foarte iubit de elevi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *