Locuințele ANL din Vatra Dornei, motiv de frustrare și bârfă

Într-un moment în care se pleacă masiv din Vatra Dornei, să atribui un apartament cuiva, în special tinerilor, pare a fi soluția potrivită pentru a avea garanția că mai rămâne cineva aici. Tocmai de aceea, indiferent de cine a fost primar, am mai închis și noi ochii la cum se dau locuințele de la stat. Nu am comentat legat de angajații tineri din primărie, care au primit și ei o locuință, chiar dacă nu se încadrau în criteriile care îndreptățesc pe cineva să le primească. Cu salarii jenant de mici, cu o lipsă de motivație a muncii în administrație, o locuință ar putea compensa toate acestea.

Deranjant pentru foarte multă lume a fost atunci când băiatul lui Nicușor Cojocaru a primit un apartament, în urmă cu o lună. Nimeni nu spune că s-a comis o ilegalitate. Unii au ridicat suspiciuni în legătură cu vechimea cererii, însă e greu de crezut că s-ar fi putut antedata o cerere.

Nu cunoaștem averea familiei, dar putem bănui că săraci nu sunt, iar asta se poate vedea cu ochiul liber și din casa de pe strada Vicilicilor. Primarul încuraja ideea ca tinerii să stea separat de părinți, și tocmai de aceea nu suntem surprinși că i-a atribuit vicelui o locuință pentru fiul lui. Pe același raționament ar putea și Mircea Rusu, administratorul public, cere un apartament pentru fiul dumnealui, că tot împart aceeași casă.

Asistăm astfel la o premieră la Dorna, și fie ea și legală, va rămâne la nivelul opiniei publice, ca o “forțare” pentru unii, și ca o dovadă de tupeu, pentru alții. E și un adevăr în ceea ce spun oamenii, dar și un dram de ipocrizie, în sensul că mulți, în poziția vicelui, ar fi procedat la fel. Poate că Nicușor Cojocaru se simte îndreptățit, după aproape 12 ani de mandat ca viceprimar, și ani mulți în funcția de consilier local, să considere justificată cererea, pentru efortul depus în serviciul comunității. În comparație cu alții, nu a furat din banii publici, iar asta compensează. De fapt, am început de la acest caz, pentru a ajunge la esența acestui articol: câte apartamente s-au dat “pe bune” în acest oraș, și câte s-au dat încălcând legea? Juma-juma? Ar fi extraordinar!

Dacă am publica tot ce am primit în ultimele mandate, din partea celor care s-au simțit nedreptățiți de modul în care au fost repartizate locuințele, ar fi o uluială generală. Unii care au obținut o locuință, s-au lăudat că au dat șpagă? Cui? De ce, înțelegem? Și totuși de ce nimeni nu a mers până la capăt cu dezvăluirile? De ce nu a făcut nimeni o plângere penală? Nimeni? Niciodată? Poate că tocmai datorită acestui lucru s-a simțit Cojocaru îndreptățit să i se acorde fiului său un apartament, nu? Sub nasul lui, în atâtea mandate, au primit atâtea persoane care nu îndeplineau criteriile, apartamente, de ce nu ar primi și fiul lui, care, se încadrează? Despre ce vorbim?

Președintele Băsescu și-a atribuit o locuință pe vremea când era primarul general al capitalei. Primul om al țării are o problemă de moralitate, iar noi vrem ca un vice să fie “mai catolic decât Papa”? Fiecare își vede propriul interes în final, și mulți (nu toți), ar face la fel. Iar treaba că vicele Cojocaru îi face un deserviciu fiului, nelăsându-l pe acesta să aibă propriile lui realizări, este strict o problemă personală. Și, ca să încheiem acest subiect, dacă vicele are și el un merit în vreunul dintre ANL-urile care s-au construit în oraș, percepția publică ar fi diferită?

Cine împarte parte își face

Pe principiul enunțat mai sus s-a mers și în cazul unui alt apartament atribuit în noile ANL-uri, pentru fiul doamnei Sanda Orghici, adică funcționarul care răspunde din partea Primăriei cu întocmirea și luarea în evidență a dosarelor privind atribuirea de locuințe. În acest caz, tânărul nu este funcționar al primăriei, și nu s-a remarcat prin alte activități care să-l facă meritoriu în obținerea unei locuințe, la data atribuirii nefiind nici măcar căsătorit, sau cu probleme deosebite familiale. Familia Orghici a deținut un apartament în orașul Vatra Dornei, pe strada Unirii, bloc T55, pe care l-a vândut, mutându-se în casa de la Șaru Dornei.

În acest caz, întrebarea care se ridică este: de ce, dacă au avut un apartament, l-au vândut, ca acum să solicite atribuirea unei noi locuințe? Băiatul nici măcar nu este angajatul vreunei firme sau instituții din Vatra Dornei, deci, și aici, pare a fi vorba de un “cadou” făcut de “ziua copilului”. Oare câți copii nu ar merita și ei un cadou de acest gen, mai ales când ne gândim că în orașul nostru sunt atâția copii care stau câte 5-6, sau mai mulți, în aceeași cameră cu părinții?

Frustrări vechi și noi

Frustrările legate de modul în care se acordă locuințe la Dorna, ar trebui să meargă cu 20 de ani în urmă, când, cel puțin o categorie de „blocatari”, și-au achiziționat apartamentele la prețuri de nimic. Frustrarea, pentru mulți, a provenit din faptul că “norocoșii” deținători, au putut să le vândă ulterior, pe sume importante în valută, bani cu care și-au construit o casă. Statul i-a “împroprietărit” pe unii cu apartamente, în timp ce alții au muncit o viață să-și construiască o casă.

Bun, rămâi cu o satisfacție, însă se poate trece și peste asta, atât timp cât statul îți dă un ajutor nesperat, financiar. La un nivel mult mai mic, un număr destul de limitat de “norocoși” au intrat în posesia unor fabrici, chiar și la noi în oraș, iar prin vânzarea acestora, au ajuns extrem de bogați, în ciuda faptului că nimic nu i-ar fi îndreptățit, de la slaba pregătire profesională (care a dus la falimentarea acestora), și până la faptul că unii nici măcar nu erau localnici. Asta s-a ales din “bunurile întregului popor”, de la locuințe și terenuri, de la fabrici și până la imobile de patrimoniu.

Iar noi așteptăm corectitudine în atribuirea unor apartamente? Unde? La un popor care citează adesea: „cine împarte parte își face” sau „iei și tu un pic de miere, dar lasă și pentru noi ceva”. O populație a unei țări care, la nivel mental, acceptă furăciunea, dar între unele limite, nu merită dreptul la corectitudine. Un asemenea popor chiar merită să fie furat și înșelat.

10 comentarii publicate:

 1. Radio Radar

  :))) Ceva nou?
  Astai Romanica. Sau credeati ca Dorna nu face parte din Ea.
  Fosti sau actuali… aceleasi apucaturi.
  Sa ziceti merci ca s-au facut apartamente acolo, ca daca punea Boca mana pe teren mai trantea o policlinica si un laborator (in scopul ajutorarii dornenilor) cu consultatii si analize „gratuite”.

 2. bucovineanca 100%

  In toate anl -urile din vatra dornei au fost, sunt si vor fi apartamente date prin asa zisele pile si spagi. Luati ca exemplu ANL din str transilvaniei care daca va uitati un pic mai bine sunt doua sau trei familii mai nevoiase, in rest acele doua anl-uri sunt pline de cei de la armata,politie, pompieri jandarmerie, si primarie.oamenii saraci ai orasului stau in celelalte zone mai ‘rau famate’ sa le zic asa, podul verde, zona pietei sau zona garii. E interesant articolul dvs dar din pacate nu face decat sa ne irite pe noi cititorii si oamenii de rand, neinteresand persoanele vizate de articol. Sa le fie rusine! Intotdeauna am gandit-o in felul urmator: vrei sa furi, fura pana nu mai poti; dar da frate si la altul sarac care nu are ce pune pe masa la copii.

 3. bucovineanul

  perfect adevarat bucovineanco !
  Sarmanii targului locuiesc cum pot si pe unde pot.Domnule Cioata, mergeti pe str.din centru si intrati p gangurile laterale, sa vedeti acolo oameni nevoiasi ! Sarmanii scociorasc o bucata de mamaliga veche de saptamani, stau intr-o incapere care aduce mai mult a grajd decat a locuinta. Da pe acestia nu-i vede primaria pentru ca ei nu vin la vot si nici nu sunt potentiali formatori si indrumatori de a vota pentru cine trebuie.
  Si inca ceva domnule Cioata. Primaria prin cei ce o populeaza au repartizat apartamente unor persoane care si-au vandut locuinta proprietate personala, din str. M. Eminescu nr. 5, si pentru ca acea persoana presteaza munca unei persoane sus puse din primarie, a primit un apartament moca in blocul destinat celor cu retrocedari. Foarte corecta aceasta repartitie, nu ? Ma gandesc, poate sesizez DNA-ul
  Sub un alt aspect, va aduc la cunostinta ca daca imi pun un pic mintea in miscare, aceste repartizari de locuinte sunt anulabile si in apartamentele ANL sa locuiasca chiar cine are cu adevarat nevoie si nu pilele si relatiile !

 4. eu

  Depun eu plangere penala !!! Sa i ia dracu de prostii!! In ziua de azi toti analfbetii si toti ciobanii de la stana considerati ” gospodari” au ajuns sa ne conduca orasul!!!

 5. Anonim

  Ar trebui sa se ocupe si de locuintele care nu au canalizare si grupuri sanitare ,caci am inteles ca nu este proiect pentru prostime, dar daca mergi la primarie pentru aceste problem te duce cu vorba , ca le merge cu cei care nu au bani de spaga pentru o locuinta la bloc .Va ajunge si la ureghile celor care sunt in masura sa faca ceva.Am inteles ca daca nu esti casatorit nu primesti ANL dar sunt si personae necasatorite care au primit locuinta la ANL ,CICA TOTUL ESTE LEGAL,ZIC EI.

 6. tiritica

  Golanul de Orghici are casa la Saru Dornei a vindut teren are posibilitati zdravene de gospodar dar a vindut tot a distrus gospodaria si acuma are si apartament domnule primar. DA ACEST APARTAMENT UNEI FAMILII NEVOIASE NU UNUI GOLAN. NUMAI CASA FACE CADOU GOLANULUI DE FISU A VINDUT PADURE TEREN INTR-UN CUVINT A DISTRUS ACEA GOSPODARIE.

 7. darling

  Coadă de câine….săracum primeste si un apartament… după ce a vândut pădure de miliarde.. chiar trebuia să i se dea şi lui….. Of,Of..

 8. Anonim

  Știu că e vechi articolul, dar cum se spune niciodată nu e târziu. Vreau pe această cale să mulțumesc și eu Primăriei Vatra Dornei, care, manifestand grijă și atenție la problemele cetățenilor, a considerat potrivit să acorde o locuință situată la mansarda unei case vechi din lemn (structura P+E+M) unei tinere cu 4 copii cu vârste între 1 și 6 ani, pe lângă aceasta mai locuiesc tot aici și 2 frați ai acesteia, bineînțeles fără mutație. Probabil că ar fi meritat o locuință și nu în podul unei case, cu acces pe niște scări abrupte (unul din copii a și căzut din prima zi de pe scări de la nivelul locuinței până jos, dar unde că nu sunt locuințe disponibile, potrivit spuselor unei persoane din primărie și „a fost un caz de urgență”.

  Bine, domnule, caz de urgență, dar la familiile ce stau sub aceștia s-a gândit cineva cam ce suportă zilnic, bubuituri în tavan datorate copiilor ce aleargă în casă, ba chiar și la ore târzii(23, 1, 2 noaptea), adulții pe motiv că au copii mai trântesc și ei diverse prin casă, încurajați și de faptul că doamna de la primărie le-a spus, probabil în necunoștință de cauză, că de la ora 8 până la ora 22 pot face ce vor în casă, astfel că viața noastră în propriile locuințe a devenit un coșmar.

  Sesizările făcute către primărie nu au rezolvat nimic, nici nu mă așteptam să rezolve ceva deoarece mai avusesem o experiență de acest gen, sesizând niște abuzuri asupra copiilor de la o creță din oraș, caz în care primăria a tratat această problemă cu o crasă nesimțire, negând fățiș că ar exista o astfel de problemă, cu toate că le-am prezentat date concrete. Oare rolul principal al primăriilor este acela de a crea probleme cetățenilor în loc să rezolve problemele, doleanțele acestora? ANL-uri nu mai trebuiesc construite, nu mai sunt cereri din partea unora, că doar nu sunt pentru amărâții orașului. Mare păcat de acest oraș care decade în timp datorită atitudinii unora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *