Dornisme: iarna, eterna poveste!

Centrala termică pe rumeguş, la care sunt conectate mii de apartamente şi instituţii din oraş, a “tuşit” câteva zile după prima zăpadă din acest sezon rece şi s-a oprit. Deşi temperaturile n-au scăzut sub minus un grad în primul weekend de iarnă, singurul cazan în funcţiune a cedat şi el.

Când au aflat că cel de-al doilea cazan nu a fost pus încă în funcţiune, când au constatat că apa e doar călduţă şi caloriferele de asemeni, mulţi dintre cei care cunosc metehnele acestei centrale au realizat că ceva e în neregulă şi că în următoarele zile vor rămâne şi fără căldură şi fără apă caldă.

Aşa s-a şi întâmplat. Vineri, 16 octombrie, centrala a căzut, iar agentul termic a încetat să mai fie livrat. Primarul Ilie Boncheş era în Polonia, împreună cu Mircea Rusu, administratorul public. În primărie mai rămăsese doar viceprimarul Nicuşor Cojocaru.

Cu numai o săptămână înainte, Ilie Boncheş declara la Orion Media că totul a fost pregătit temeinic la centrală, că s-au refăcut “melcii”, că stocul de rumeguş şi tocătură e foarte bun şi că nu trebuie să ne îngrijoreze iarna care bate la uşă. Ca un făcut, pe măsură ce Boncheş le spunea dornenilor poveştile astea, temperatura din calorifere scădea.

pg3CentralaTermica copy

Culmea e că în acelaşi interviu, primarul anunţa intenţia echipei pe care o conduce de a retrage Dorna din proiectul de aducţiune a gazului metan, pe motiv că un km de conductă costă un milion de euro, că nu vede cine va suporta costurile samd. Deşi nu a răspuns la întrebarea privind alternativa la ceea ce avem astăzi, doar centrala pe rumeguş, adică un “Plan B”, primarul a anunţat că el nu va mai include aducţiunea gazului metan în oferta sa electorală de anul viitor. Deci, oameni buni, nu am nici un plan în legătură cu încălzirea oraşului, tragem de centrala asta cât se mai poate, dar măcar sunt fair-play şi nu vă mai mint că aduc gazul.

Ce veste minunată! Mare bucurie pe capul dornenilor că nu vor mai fi minţiţi, după ce timp de 40 de ani i-au prostit toţi că vor avea gaz. Aşteptăm momentul în care li se va spune oamenilor să-şi facă sobe, să-şi construiască magazii pentru lemne, după ce le-au fost date hornurile jos, pe acelaşi motiv electoral: vine gazul! În loc de concluzie: dacă primarul ar fi avut decenţa de a stopa angajările tuturor piloşilor şi rudelor unor oameni importanţi de pe lângă domnia sa şi, în loc de aceştia, ar mai fi găsit vreo 3-4 oameni buni la centrală, ca mână de lucru, am fi intrat în iarnă cu siguranţa că lucrurile sunt sub control.

Aşa, la fiecare ninsoare sau val de frig ne vom uita repede pe geam să vedem dacă mai iese fum pe coşul centralei sau vom pune mâna pe calorifer, pentru că acestea au devenit gesturile fireşti ale cetăţenilor, traumatizaţi de iernile din frumosul nostru orăşel.

1 comentariu publicat:

  1. asterix

    Si totusi, o varianta B este tot actuala centrala „reabilitata desigur”, Dorna are „biomasa” pentru inca muuuuulti ani. Numai ca, centrala nu o „reabilitezi cand vine iarna. Deee, omul gospodatr „isi faca vara sanie si iarna car”, numai la Dorna … e pe „invers”, deh … asta e, tot ce ati votat asta aveti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *