Din ianuarie trecem online

Încerc să scriu cât mai repede aceste rânduri deoarece nu vreau să mă răzgândesc. După mai bine de zece ani de zile, Monitorul de Dorna nu va mai apărea tipărit. Viitorul presei este online, chiar dacă prezentul, cel puțin la noi în oraș, ar trebui să fie încă sub formă tipărită. Am încercat să facem treptat această trecere, să mergem o perioadă chiar în paralel, tipărit și online, însă loviturile pe care le-am primit și atacurile care vin din toate părțile m-au făcut să asigur o protecție mai mare echipei redacționale, cât și a mea personală.

Vom recupera o mare parte a cititorilor noștri în scurt timp, iar regretul de a nu îi avea pe toți mă întristează într-o oarecare măsură. Sunt încă mulți care nu au un calculator și care de atâta amar de vreme bat drumul până la chioșcul de ziare pentru a vedea „ce-au mai scris băieții ăștia”. Vom continua să facem un jurnalism de calitate. Vom diversifica și rubricile. Nu ne vom apleca spre senzațional, vulgaritate, spre ziar de supermarket pentru că riscăm să devenim superficiali. Vom cultiva aceleași articole inteligente, abordând cu mai mult curaj jurnalismul de investigație.

O echipă de șapte oameni, cât numărăm în prezent, va continua să nu facă rabat de la calitate și nici de la spiritul critic care ne-a însoțit timp de peste un deceniu. Migrarea spre internet ne va aduce cu siguranță mai mulți cititori tineri, iar acest lucru este un câștig. Mărturisesc că am înregistrat adesea nenumărate dezamăgiri de la o anumită categorie de vârstă, care părea să înțeleagă cu totul altceva față de mesajul real al articolelor noastre. Prejudecățile, suspiciunile și, poate cel mai important, neînțelegerea chiar a ceea ce înseamnă presa ne-au pricinuit multe momente care ne-au dus în punctul de a renunța în a mai scoate ziarul.

Dreptul la opinie nu ni-l va lua nimeni. Indiferent de presiunile care vor continua să existe ziarul nu își va schimba abordarea. Vom rămâne un ziar de atitudine, un ziar din care nu vor dispărea nici rubricile culturale, nici pagina de istorie, pamfletele, rubrica sportivă, caricaturile și așa mai departe. Teama de online se datorează rabatului pe care jurnaliștii îl fac în favoarea informației, a știrii, renunțând în a mai prezenta background-ul acesteia pentru ca cititorul să și pătrundă știrea.

Într-un ocean de jurnalism de tipul „citești și te îndobitocești”, ziarul nostru va rămâne în continuare un reper pentru dorneni, inclusiv pentru cei împrăștiați prin toată lumea. Pentru un om care a stat în fruntea unei echipe care și-a petrecut 247 de weekend-uri ca să scoată acest ziar momentul este greu. „Parfumul” ziarului tipărit mă va însoți toată viața, însă trebuie să luptăm să trezim la viață o categorie de vârstă care a stat departe de realitățile orașului. Și pentru că mulți oameni în vârstă încep să descopere internetul vor găsi o soluție pentru a ne citi în continuare.

Nu ne luăm adio pentru că rămânem împreună!

1 comentariu publicat:

  1. Claudiu

    Felicitări pentru acest pas pe care l-ați făcut! Deși reprezintă, după cum ați spus, reducerea numărului de cititori, sper ca în scurt timp să se rezolve această problemă. Să privim cu optimism această schimbare pentru că un mare avantaj pe care îl are publicația online este acela că orice cititor își poate exprima părerea, nemulțumirea, sfatul sau chiar poate veni cu informații despre diverse evenimente importante pentru dorneni. Vă urez mult succes în continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.