Un model de preot: Virgil Ursache
Preotul Virgil Ursache din Neagra Șarului, deși îl “slujește” pe Domnul în Ceruri acum, rămâne în amintirea șărenilor ca fiind un preot cu mare har, dar și un om înzestrat cu o mare calitate umană. Unul dintre lucrurile pe care și-l amintesc oamenii e că tot ce primea la o casă sub formă de bani, îi lăsa la următoarea, dacă familia era nevoiașă. Acasă ajungea cu buzunarele goale și nici la biserică nu ducea banii. Așa i se părea lui corect să facă, să ia de la cei avuți și să le împartă celor în nevoie.
Îi rămânea satisfacția lucrului care trebuia făcut, și anume acela de a ajuta oamenii. Despre preotul Ursache se pot scrie multe, de la felul în care-și ținea slujbele și până la luptele pe care le-a dat cu cei care încercau să-l înlăture din fruntea parohiei. Și aici nu e vorba de enoriași, ci de “frații” domniei sale, cei în ale “îndreptării” sufletului. Cu ajutorul lui Dumnezeu, dar și al oamenilor, părintele a reușit să-și ducă la bun sfârșit misiunea de a păstori sufletele celor pe care îi avea în grijă. Două lucruri ar merita amintite despre ce fel de om era părintele Ursache, lucruri ce țin de partea lui umană, dar și de atingerea lui Dumnezeu pe care a avut-o din plin.
Una e legată de o întâmplare care-l plasează pe părinte în aria miraculosului creștin, când, într-o duminică, în timpul unei slujbe, din cauza unei macarale care lucra la blocul din apropiere, părintele a fost nevoit să-și oprească slujba, să meargă la șeful de șantier și să-l roage să oprească lucrările măcar pe durata slujbei. Acesta a refuzat, iar la întoarcerea în biserică părintele a căzut în genunchi, și a mers așa până la altar. Nici bine nu și-a terminat rugăciunea, că s-a și auzit o bubuitură de afară: macaraua se prăbușise. Nici acum, după atâția ani, nimeni nu pune întâmplarea pe seama coincidenței, sau a vreunei greșeli a macaragiului, ci pe sfințenia și harul părintelui.
Din ce-am aflat, macaragiul n-a murit, dar nici nu s-a mai lucrat în duminicile următoare. Cel de-al doilea lucru e legat de faptul că, după ce ieșea din biserică, și-și lăsa acasă hainele preoțești, părintele ieșea în comună ca oricare alt om, bând și “una mică” cu oamenii la crâșmă. Redevenea unul de-al lor, ascultându-le problemele sau povestindu-le pe ale sale. În meseria aceasta, ca și în multe altele în care cineva încearcă să-i inspire pe ceilalți, rareori ți se spune “mulțumesc”. Prin faptul că părintele Ursache a rămas în amintirea și în sufletul oamenilor, echivalează cu un “mulțumesc”, pe care nu-i târziu că-l primește și acum.
A început “războiul”
Faptul că Roman Boca, președintele PSD Dorna, a început să-l mai critice pe primarul Ilie Boncheș la ședințele de partid, pare să le fi displăcut profund Boncheșenilor și apropiaților lor. Boca zice că fiul primarului, Paul Boncheș, ajuns consilier județean pe filiera Chiforescu-Pardău-Boncheș senior, ar fi cel care l-ar fi “intoxicat pe tat’su”, și anume că domnia sa ar fi spus una-alta despre domnul primar. Mulți din anturajul politic al lui Boca susțin că e prima odraslă de primar care își permite să se bage în treburile orașului de la Revoluție încoace, iar președintele PSD susține sus și tare că: “libertatea de exprimare nu mi-o ia nimeni, că doar nu suntem pe vremea comuniștilor”.
Voci din tabăra cealaltă susțin că feciorul primarului ar fi aflat mult mai târziu despre afirmațiile lui Boca, și că pesediștii acestuia l-ar fi turnat primarului. Pedeliștii lui Boncheș au făcut deja front în jurul acestuia, reproșându-i președintelui PSD că de câteva ședințe încoace, au votat pe bandă rulantă tot ce a cerut, indiferent că a fost vorba de branșări la centrala termică, de vânzări de teren samd. Boca nu înțelege unde este “favoarea” pe care oamenii primarului susțin că i-au făcut-o, de vreme ce pentru administrație, banii domniei sale au fost ca o gură de aer, într-un moment în care nimeni nu mai investește în acest oraș.
Mai mult decât atât, nu i se pare nefiresc să branșezi o firmă la centrală, culmea, pe banii acesteia (peste 1 miliard lei vechi), când firma cu pricina crează locuri de muncă. De fapt, din ce au aflat jurnaliștii, pe surse, e că președintele PSD i-ar reproșa lui Boncheș că nu e “gospodar”, așa cum se consideră, și că sunt foarte multe lucruri în oraș care demonstrează acest lucru. Tensiunile vor crește în perioada următoare, fiecare tabără arogându-și meritele aducerii banilor în oraș (pe filiera Cătălin Nechifor) pentru stingerea datoriilor. Vă vom ține la curent cu evoluția acestui nou scandal între oamenii care ne decid destinul, și asta deoarece nu mai e chiar atât de mult timp până la alegerile locale, iar “săbiile” nu trebuie lăsate să ruginească…
Vatra Dornei ???, un oras „in parasire” unde, se pare ca infloresc „serviciile de consum, marile magazine” dar … dipar locurile de munca, de unda naiba „bani pentru consum” ?, doar „Dumnezeu stie” dar sigur … locuri de munca NU, praf, mizerie … din belsug, de … ca intrun oras din „lumea a treia”, la cum arata … alt calificativ doar un „orb sau un prost” i l-ar putea acorda !.
Memoria Preotului Virgil Ursachi este vie la Neagra Sarului. Oamenii nu l-au uitat si ca dovada a fost si slujba de pomenire de la mormantul sau din Cimitirul Parohiei Neagra Sarului, oficiata cu ocazia sarbatorii cimitirului. Remarcabila este si initiativa actalilor preoti ai comunitatii, Mihai si Radu, care fac multe activitati care sa mentina vie amintirea oamenilor ce au marcat istoria locului. Le multumim.