Știrile zilei de1 decembrie 2024

Despre bunul simț digital

Cu un ochi la smartphone ca sã postãm un twitt, cu un altul în colţul din stânga al ecranului la conversaţia de pe facebook. Toţi prietenii noştri sunt acolo. Conceptual vorbind, nu fizic. Colţul din dreapta al laptopului deruleazã piesa cea nouã de la Carla’s Dreams, iar exerciţiul la economie încã aşteaptã sã gãsim acel link care sã ne aducã rezolvarea. La fel ca alte câteva milioane de tineri din lumea asta şi acest tãnâr este programat sã facã mai multe lucruri în acelaşi timp. Simultan. Doar e digital native. Iar nativii digitali, care în 2020 vor reprezenta o treime din populaţia mondialã, au propria lor percepţie a timpului şi trãiesc într-un univers al suprapunerii de registre.

Nu ştiu dacã este cazul sã îi opunem pe nativii digitali, pe cei care s-au nãscut cu tableta în braţe, imigranţilor numerici, adicã cei care, venind din perioada hârtiei, a telefonului fix, a scrisorii depusã la poştã, a trebuit sã se adapteze noilor timpuri marcate de avântul tehnologiei. Cert este cã revoluţia digitalã nu este o chestiune de generaţie.

simt_digital_semn

Totul este mobil, fluid, evolutiv. Lumea digitalã este în plinã construcţie şi ne priveşte pe toţi, tineri sau bãtrâni, bãrbaţi sau femei, utilizatori înflãcãraţi sau simpli useri ai internetului. Timpul digital ne face infobezi şi ne trimite într-o virtualitate realã, adicã o realitate creatã de creierul nostru în urma semnalelor primite din mediul virtual şi nu în urma contactelor noastre fizice interpersonale. Niciodatã, în istoria umanitãţii noastre, nu am reuşit sã înregistrãm, stocãm, memorizãm şi arhivãm aşa cum o facem de câţiva ani încoace, de când efectele internetului ne-au învãluit.

Şi deşi digitalul nu este o religie, el are fanaticii sãi. Nici în cele mai profunde vise ale lor, matematicienii secolului al XX-lea nu ar fi crezut cã lumea se va învârti în anul 2016 în jurul a douã cifre, 0 şi 1, care vor codifica poze de familie, prãjituri, cãrţi sau simfonii. Fenomenul digital este unul de mare amploare. Sã ne amintim cã 29% din PIB-ul mondial este asigurat de industria informaticã.

Altfel spus, aproape un sfert din activitãţile economice ale Planetei sunt legate de digital. O nouã lume technico-umanã se contureazã sub ochii noştri, o lume ce ne schimbã modul de a memora, a citi, a învãţa, a socializa, a ne informa. De a gândi, în esenţã.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *