Știrile zilei de4 decembrie 2023

Dornisme de sezon

De-a râsu’ plânsu’

La ultima grevă de la IMR Crucea, directorii Ioan Moraru și Sorin Proboteanu i-au calmat pe oameni, spunându-le că nu va fi disponibilizat nimeni, iar reducerile de personal se vor face prin pensionarea celor care împlinesc vârsta. Un hăhăit a străbătut întreaga vale a Bistriței, și asta deoarece soluția venea din partea a doi… pensionari. Iritarea oamenilor, la nivelul întregii societăți românești, nu numai în bazinul Dornelor, e legată și de faptul că pe filieră politică, diferiți politruci sunt menținuți în fruntea unor instituții, nelăsând loc liber unor ingineri tineri, care ar merita o șansă de afirmare.

Despre Sorin Proboteanu se spune că ar avea un salariu de 6.000 de lei pe lună, o pensie de 3.000 de lei, precum și o indemnizație de consilier județean de 1.000 de lei. Pe surse, am aflat că acesta și-ar deconta la CJ și combustibilul pe care-l consumă prin participarea la ședințele de consiliu.

proboteanu

Nu i-am văzut “fluturașul” directorului IMR și nici cuponul de pensie, și nici nu ne interesează cât câștigă, ci doar dacă e competent și își merită banii. În ceea ce-l privește pe Moraru, putem spune cam același lucru. Tensiunile de la IMR Crucea nu se vor opri aici, de vreme ce, așa cum spunea chiar Dorin Rusu, primarul comunei Crucea, Moraru a angajat 27 de oameni din Dorna (foștii colaboratori ai dumnealui) și doar 4 din Crucea. La ultima ședință PNL Dorna, Sandu Băișanu, președintele liberalilor suceveni, i-ar fi dat o “normă” de 400 de voturi primarului Crucei la următoarele alegeri, iar acesta i-a răspuns că nu are nici un argument pentru care să le ceară oamenilor votul, atâta timp cât angajații au fost din alte zone. Din ce se preconizează, liberalii vor înregistra un eșec de proporții la alegerile următoare, de sus până jos, pentru că politica oamenilor nu le-a cam fost prioritară.

Din ce s-a discutat la ultima ședință de partid, putem trage concluzia că păstrarea funcțiilor pentru de-alde Moraru și Proboteanu, sunt adevărata “agendă” a așa-zișilor politicieni. De exemplu, Moraru nu era sigur de ce va primi UDMR-ul, deci n-ar fi motiv de îngrijorare, în timp ce Băișanu îl liniștea pe Proboteanu că alianța la nivel de județ cu PSD-ul lui Nechifor încă funcționează.

pg1Moraru2

Nimeni nu a îndrăznit să-l întrebe pe președintele PNL Suceava dacă mai “păstorește” cele 5 ocoale silvice din județ, însă din ceea ce am aflat, acesta nu le-a spus colegilor că are și unul din zona Dornelor, culmea, exact ăla al cărui șef îl doresc “mazilit” unii lideri dorneni. Cum a ajuns PNL-ul în halul ăsta? Până una-alta, împărtășim dezgustul celor care ne-au contactat și ne-au relatat toate cele expuse mai sus. Da, oameni buni, unii au dreptate când spun că mergem la vot, doar ca să-i punem pe unii în niște funcții, din care nu mai pleacă decât cu ”picioarele înainte”, dac-ar fi să cităm un fost președinte de țară.

Un ardelean i-a făcut “zob” pe dorneni

Domnul Leo Cazan, un bistrițean mutat în Dorna în urmă cu un an, a făcut zob spiritul civic al dornenilor într-o emisiune la ORION TV. Acesta a afirmat despre orașul nostru că este un “oraș al tăcerii și al tristeții”, și că ceea ce se întâmplă la noi ar fi imposibil în alte părți. Dl. Cazan și-a cumpărat chiar un apartament în zona Unirii, ales pe considerentul că e branșat la centrala pe rumeguș. A regretat cumplit acest lucru, la finalul sezonului de iarnă, când s-a trezit că trebuie să plătească peste 3.000 de lei, în ciuda faptului că a stat doar 5 zile pe lună în el, a folosit doar un calorifer, iar de spălat rufe, n-a spălat mai mult de 3 ori pe lună.

Faptul că de la președintele de asociație și până la primarul Boncheș, toată lumea a dat din umeri, l-a făcut pe aprigul ardelean să-și scoată apartamentul la vânzare și să plece din Dorna cu primul tren. Acesta a declarat că imaginea despre bucovineni i s-a făcut țăndări, iar uluiala cea mai mare e provocată de cât pot suporta dornenii de la cei văzuți (și nevăzuți) care conduc orașul. Acesta a declarat chiar: “Dacă așa se întâmplă în cazul lucrurilor la vedere, oare ce se întâmplă în cazul celor despre care nici nu auzim măcar?” Bună întrebare! Dornenii care au urmărit interviul au declarat că s-au “răcorit”, ascultându-l, însă cei mai mulți au fost nevoiți să accepte că a fost nevoie de un bistrițean ca să le-o spună în față că suntem jalnici, din punct de vedere al civismului. Dacă taci, rabzi și accepți o stare de lucruri, te faci părtaș la situația respectivă.

De ce nu a rezolvat nimeni cazul “Flore” până acum?

201403194291

În două săptămâni, de când ORION TV a prezentat situația dramatică a familiei Flore, viața acesteia s-a schimbat mult în bine. Dl. Flore a primit un loc de muncă la o firmă din Dorna Candrenilor, viceprimarul Nicușor Cojocaru a dispus demararea documentației necesare pentru branșarea locuinței la rețeaua electrică, dir. EON Vatra Dornei, dl. Grosu, a fost personal să constate ce lucrări sunt necesare, promițând că în maxim 10 zile familia Flore va avea curent în casă. În afară de reacția promptă a celor amintiți mai sus (în afară de patronul firmei care a oferit nu numai un loc de muncă, ci și o mașină de lemne, și care dorește să rămână în anonimat), au fost sute de cetățeni sensibilizați de acest caz, iar dacă nu toți vor ajuta cu ceva concret familia, faptul că au transmis o vorbă bună contează mult.

După ce emoția s-a mai potolit, au început întrebările, iar mai toate au fost legate ori de autorități, ori de curiozitatea legată de discreția cu care au tratat preoții acest caz. Nu poți să nu te întrebi de ce stau oamenii aceștia de un an de zile pe întuneric, din moment ce fac parte din parohia cuiva? Fiind aproape de cimitirul “Sfânta Parascheva”, asta înseamnă că “păstorul sufletelor” lor este ori Mihai Valică, ori Victor Cârceie, adică doi dintre cei mai influenți oameni din oraș. Să nu fi știut niciunul dintre ei despre cei trei copii? De faptul că părinții lor nu au un loc de muncă? Că de Crăciun au avut doar… ciorbă? Oare să nu-și cunoască amărâții din “ogradă”?

Dacă vreun preot le-ar fi călcat măcar o singură dată pragul casei, e greu de crezut că ar fi rămas indiferent. N-ar fi percutat primarul la un simplu telefon dat de doi dintre oamenii în care-și pune mari speranțe la alegerile următoare? Ce palmă morală au primit ortodocșii când dl. Flore a spus: “Candela mi-a cumpărat-o o sectantă, apoi ne-a luat și un litru de gaz!” Cum așa ceva? Nu e vorba aici de o asociație de proprietari în care nu reușește președintele să intre în fiecare apartament ca să verifice corectitudinea citirii gcalorimetrelor, ci despre o parohie în care trebuie ținută o evidență foarte strictă a fiecărui suflet de creștin. Trustul de presă ORION MEDIA le transmite preoților dorneni să facă un adevărat “inventar” al tuturor necazurilor oamenilor, în special al acelora care nu au curent electric, promițându-le acestora ajutor mediatic pentru rezolvarea cazurilor grave. Un caz ca cel al familiei Flore nu trebuie să mai existe.

Iar dacă există, trebuie urgent rezolvat. Biserică, administrație, presă, oameni de bine ai orașului, toți trebuie să facă front comun, ajutând și arătând că Dorna și dornenii nu sunt cu adevărat pierduți.

4 comentarii publicate:

 1. ibis

  Oare, prostia omeneasca ar trebui sa ne mire sau doara ?, cititi-l pe „Tanase” si, ve-ti constata ca, aceiasi prostie omeneasca nu a durut „alegatorul” nici in perioada interbelica si … nu-l doare nici acum,si „nici plansul pe umarul altuia”, ca e doar omeneste, concluzia, plangi si taci daca „esti prost” si nu vrei sa inveti nimic niciodata !.

 2. Anonim

  De ce, acestei familii, nu i s-a dat un apartament in locuintele anl ( ca doar sunt sociale, nu?!?) de pe strada Unirii, nr. 67 (sau cat e acolo), langa Penny? Aaa..am uitat ..pentru ca acolo s-au repartizat doar la celor care ,chiar, reprezinta ,,un caz social,, cum ar fiul viceprimarului Cojocaru, nu-i asa?!?

 3. Cotun andreia mihaiela

  Cunosc foarte bine familia Florea…e o familie linistita si umile. Nu mai recunosc orasul unde mam nascut sa schimbat foarte mult. Sunt foarte multe persoane care ar avea nevoie de un post de munca ca sa poata intretine familia. Rusine sa va fie nu facetii nimic ca sa fie intradevar un oras turistic.Trezirea vatra-dornei trebuie sa facem ceva daca vrem sa mai fim un oras civilizat.

 4. un om

  Faptul că stau câte o zi întreagă în bar, cu tot cu copiii, nu interesează pe nimeni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *