Măcel pe străzile Dornei

Adevărul e că ne-am făcut de rușine în toată țara, iar dacă punem la socoteală și internetul, cam în toată lumea. Măcelărirea câinilor comunitari în diferite zone ale orașului, au făcut să fim arătați cu degetul, și asta, la nici trei luni de la apelul pe care primarului orașului precum și un preot dornean, îl făceau, îndemnând lumea spre cumpătare, la adopții, sterilizări, altfel spus, la soluții civilizate, care ar putea reduce numărul cățeilor de pe străzi.

Faptul că pe străzile orașului s-a tras cu arma, i-a făcut pe mulți să treacă dincolo de indignarea pricinuită de soluția găsită, aceea a morții violente, și să se îngrijoreze pentru propria viață. Poliția a demarat o anchetă fără precedent, și nu putem decât saluta modul exemplar în care au lucrat încă din momentul în care au fost anunțați că s-au găsit câțiva căței împușcați.

pg5Macel2

Da, în acea zi tristă de sâmbătă, premergătoare zilei de 1 Decembrie, câțiva cetățeni au păzit cadavrele unor câini, în parcarea Hotelului Franz Joseph și Remcet Shopping Center, pentru ca poliția să aibă probe concrete pentru anchetă. Ne delimităm de articolul apărut în presa județeană, articol în care poliția municipiului era jignită pe nedrept, atâta timp cât comandantului poliției nu i s-a luat măcar un punct de vedere.

Mai mult decât atât, la IPJ Suceava exista deja un raport făcut de investigatorii dorneni în legătură cu declarațiile tuturor martorilor precum și un prim diagnostic dat de medicul veterinar care a făcut autopsia câinilor. Comandantul poliției, Dorel Aicoboaie, s-a implicat personal în acest caz, trimițând la fața locului o echipă numeroasă, și tot acesta l-a contactat pe medicul veterinar.

Nimeni nu a folosit până în prezent cuvântul “glonț”, însă am auzit vehiculându-se cuvântul “proiectil”. Dex-ul ne dă următoarea definiție: “Proiectil = corp metalic de formă cilindro-ogivală lansat dintr-o armă de foc cu scopul de a distruge ținte”. Trebuie să recunosc, că deși cazul este unul destul de greu, gravitatea depășește cu mult dificultatea prinderii celui care a tras.

Din declarațiile lui Alex Ursuț, unul dintre martori, în ceea ce privește câinii împușcați în curtea Remcet Shopping Center și strada Republicii, s-ar fi tras chiar dintr-o mașină papuc, albă, care s-a deplasat dinspre centrul stațiunii (locul în care s-a găsit în dimineața următoare încă un câine împușcat), înspre stadion, apoi și-a continuat drumul pe Calea Transilvaniei.

Realizând nu numai gravitatea faptei ci și a pedepsei, am lăsat și noi tăcerea asupra acestui caz, punând în balanță acei câțiva căței omorâți și libertatea celui care i-a împușcat, acesta riscând chiar pușcăria. Cu toate acestea, poliția își face în continuare treaba, ca și organizațiile de protecție a cățeilor, care vor trimite un avocat la Dorna pentru a investiga acest caz. Dacă cineva crede că așa ceva se poate mușamaliza, se înșeală. Există deja câțiva cetățeni care s-au constituit în “parte civilă”, iar asistența legală se va face din banii organizației Vier Pfoten din Olanda.

Primarul Ilie Boncheș ar trebui să se alăture acestui grup, fiind direct interesat de a se afla cine a tras. Dacă are conștiința curată, ar avea tot interesul ca imaginea să nu-i fie asociată nici cu acest măcel și nici cu faptul că străzile Dornei au devenit nesigure (cel puțin pentru o seară).

Primarul ar trebui să știe că Sorin Oprescu, primarul capitalei, a fost doborât în sondaje de scandalul maidanezilor, și ar fi păcat ca și el să pățească același lucru, mai ales că o petiție cu chipul lui face înconjurul internetului. Noi l-am ajutat pe Ilie Boncheș să fie dat ca exemplu pozitiv în toată țara, acum e momentul să se scoată singur din situația în care a intrat, fie din cauza unui dement care s-a apucat să “rezolve” problema de capul lui, fie datorită unei acțiuni aprobate și organizate.

Ca jurnalist care a fost atacat de către un consilier local în plină stradă, în miezul zilei, am toate motivele să fiu îngrijorat, atât pentru viața mea cât și pentru a altora. Problema e ceva mai complexă. În ciuda primitivismului nostru, legea se referă clar la EUTANASIERE, iar aceasta înseamnă “moarte non-violentă”. O injecție, și nu împușcare sau otrăvire, așa cum s-a întâmplat la finalul lunii trecute. De un an și jumătate încoace se otrăvesc câinii în mod repetat.

pg5Macel4

Cineva nu a mai avut răbdare în așteptarea legislației privind eutanasia și a… deschis focul. În această problemă nu mai pot exista tabere “pro” și “contra”. Nu e vorba că s-au împușcat câini. Puteau fi împușcați șobolanii din apropierea magaziilor și fapta rămânea la fel de gravă. Grav domnilor, foarte grav! În Vatra Dornei nu s-a mai auzit o împușcătură în centrul orașului de 30 de ani, din anii ’80, când Virgil Corduneanu a tras în aer cu o pușcă de vânătoare. Cine totuși, în orașul în care troznesc doar petardele, și-a permis să apese pe un trăgaci, și nu o dată, ci chiar de mai multe ori?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.