Boomerang: Tornada dorneană

pg3GeorgeSaptefrati

Sfârșitul verii anului 2013 nu va fi ușor uitat de dornenii captivi în blocurile bătrâne ale micului oraș stațiune. Atunci, o veste făcea înconjorul orașului, dar căldura de afară și berea de la terase ne împiedicau să vedem “norii negri” de la orizont care anunțau “furtuna”. Cei care au citit în presă sau au auzit-o au luat-o ca o glumă, care nu va ține mai mult de 3 zile, sau pur și simplu au neglijat-o, pe principiul consacrat al românului: “Lasă că ne descurcăm noi!” Cei care au dat atenție veștii au fost cuprinși de frisoane, chiar dacă afară erau 30 de grade. Cu pixul în mână și cu datele avute la îndemână la sfârșitului sezonului 2012/2013, au început să calculeze la ce sume se va ajunge, pentru iarna ce urma să vină, pentru căldura și apa caldă din apartamente. S-au făcut mai multe variante de calcul și toate duceau la o concluzie terifiantă: iarna 2013/2014 va “lovi” locatarii dorneni cu prețuri cu efect de “tornadă”.

Nu știm câtă bere au consumat aleșii locali după ce au “mascat” această victorie asupra alegătorilor, dar toată toamna au încercat să ne “aburească” cu ce subvenții “generoase” vom avea, ca și cum toți am fi fost niște asistați sociali. Și ca să nu-i mai deranjăm, ni se recomanda să mai punem mâna pe pix și să refacem acele calcule alarmante care nu sunt chiar atât de proaste pe cât se arată. Și a venit toamna și o iarnă mult mai blândă decât ne-am fi așteptat, poate ca o mică compensație pentru ce urmau să vadă afișat pe listele de plată “captivii” locatari ai blocurilor. Și dacă au scăpat de indigestie după sărbătorile de iarnă, apariția listelor cu cheltuielile de întreținere pe luna decembrie nu a picat bine nimănui. Consternare! Listele apărute în oraș arătau de parcă ar fi fost statele de plată a unor societăți comerciale, nu contravaloarea unor servicii de utilitate publică. Telefoanele sună de 2 săptămâni și invariabil auzi aceiași întrebare: “Cât aveți de plată la 2 camere?” “Dar cât îi cota indiviză?” Efectul de tornadă a măturat toate cartierele orașului, subiectul depășind temele naționale apărute în aceste zile.

Oare eternii noștri aleși, astă-vară, chiar au pus mâna pe pix să facă un calcul care să le arate ce vor câștiga și ce vor pierde atunci când vor aproba acest preț exagerat al gigacaloriei? Din reacțiile palide de până acum se conturează din ce în ce mai clar că s-a mers la “marea plezneală”. “Dacă merge, merge, dacă nu, o să vedem cum o dregem”. Astfel, noi, consumatorii captivi, fără alternative, nu facem parte din această ecuație, având o singură obligație, aceea de a le da banii. Un vis frumos, care a început în urmă cu 10 ani, că vom avea căldură și apă caldă în apartamente, și nu vom mai căra cu cârca lemne, s-a transformat încet, încet, într-un coșmar care, încă, nu lasă să se întrevadă finalul. Unde vom ajunge? Să facem împrumuturi la CAR sau bănci ca să ne plătim cheltuielile de întreținere la bloc? Să fim permanent îndatorați cuiva, iar resursele financiare să nu mai ajungă decât pentru o subsistență cenușie și eternă? Dacă această centrală termică ar fi fost administrată de un operator privat cu oameni de specialitate, rezultatele ar fi fost cu totul altele: centrala nu ar fi arătat așa cum arată astăzi iar prețul nu ar fi ajuns nici la jumătate din cel prezent.

Așa însă, prețul gigacaloriei, a fost și încă va mai fi o momeală electorală, pe care, de 24 de ani, în toată România, politicienii, fără nici o rușine, o folosesc pentru obținerea avantajelor personale și noi, nici în ultimul ceas, când am ajuns în incapacitatea de plată, ne le dăm cu tifla în nas și nu-i trimitem la plimbare. Vedem aceleași și aceleași figuri în administrație ca și cum ar avea contract pe viață acolo. Și, în loc să vezi că aceștia cunosc din ce în ce mai bine orașul și nevoile locuitorilor, vezi un oraș care de la an la an arată mai cenușiu și vlăguit, iar titulatura de municipiu este un rang mult prea mare în momentul de față pentru cum arată orașul. Afară ninge și iarna ne atenționează că nu ne-a uitat nici pe noi și își va face treaba în următoarele luni, indiferent de ce necazuri avem. Dar și după această “tornadă” (din buzunarele dornenilor) nu va răspune nimeni în fața locuitorilor și vom fi invitați spre împăcare la o… bere?

2 comentarii publicate:

  1. L74

    „Lupii” de pe Wall Street-ul dornean, din lipsa „vacilor cu lapte”, mulse de catre legislatura trecuta, au gasit o noua alternativa de a face bani, tot pe carca noastra, prin aceste asa zise calcule a diferentelor rezultate la confruntarea citirii gigacalorimetrelor din apartamnte si cele din subsoluri.

  2. romanul

    Nici nu-i de mirare, centrala pe rumegus a avut dincolo de scopul ei practic, doar pentru „un sector de pe strada unirii” si un „scop electoral exclusivist” care, a impins si la extinderea retelei termice dincolo de extrema la care centrala avea capacitatea de a „ajunge”, tehnologiile moderne, centralele pe peleti – fara sa fac publicitate – au un randament extrem de mare si, pot fi si finantate cu fonduri …, dar, nu pot fi folosite in scop electoral, ar distruge dependenta dornenilor fata de „·centrala alectorala”, asemenea centrale de „bloc, scara … etc”, pot rezolva foarte bine problema, iar peleti, sunt in plina ascensiune in Romania datorita excelentei „salcii energetice” si nu numai dar … „nu-i electorala !!!”, EI … cum naiba ramane cu „promisiunile electorale ?”, ce naiba sa le mai promiti dornenilor. Cum naiba, romanii au ajuns sa fie prostiti 24 de ani, sunt genetic o natie de oameni – cu scuze – fraieri, prosti ???, „NU”, si atunci ?, totul se termina la logica pentru ca dincolo de ea, incepe sfanta taina a prostiei !, vom reusi sa scapam de „EA” ???, grea intrebare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.