Asociația Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor
Factor coagulant al activității de creație literară și plastică din zonă, Asociația Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, a realizat de curând un bilanț al activității din anul ce tocmai a trecut, care a fost unul cu realizări deosebite. Membrii asociației au tipărit 12 titluri de carte, semnate de Speranța Dendiu, Paul Brașcanu, Vasile Cristea, Gheorghe Vicol, Gheorghe Grigorean, Tațiana Vlad Guga, George Timu, pr. dr. Mihai Valică (două titluri), Paraschiva Abutnăriței (două titluri, unul în coautorat cu Ioan Abutnăriței), Emilia Rusu. Alte patru volume aparțin unor autori care nu sunt membri ai asociației: Ioan Juncu, Lucia Nilaș, Violeta Gherman, pr. Emanuel Valică. Patru alte titluri sunt sub tipar și alte opt în stadiul final de pregătire pentru a vedea lumina tiparului. Sunt cărți din domenii diverse: poezie, proză, roman, monografii, cărți științifice și religioase, a căror valoare o va cerne, desigur, timpul, dar care atestă o preocupare frumoasă și o dorință de a contribui la promovarea, prin cultură, a comunității.
În decursul anului, în colaborare cu alte asociații și instituțiile de cultură dornene, ASADT a organizat numeroase lansări de carte, în diverse locaţii și cu diverse prilejuri: la Viena, Cernăuți, Câmpulung, Vama, Bistrița, Ciocănești, Șaru Dornei, la Primărie, Casa de Cultură, Biblioteca „G. T. Kirileanu” şi Ocolul Silvic Vatra Dornei.
Autorii dorneni au fost prezenți în expoziții de carte, au realizat prefeţe și prezentări de carte, au fost prezenţi la evenimente culturale remarcabile la Cernăuți, Vadu Rașcov (Rep. Moldova), Constanța, Suceava, Mălini, Vama, Poiana Stampei, ș.a. S-au obținut numeroase premii și diplome de excelență din partea Ligii Scriitorilor, Filiala Iași-Moldova, Fundația Culturală a Bucovinei, Societatea pentru Cultura Română „Mihai Eminescu” din Cernăuți, Cenaclul „Nectarie” din Vama, Primăria Vatra Dornei, destinatarul celor mai valoroase fiind poetul Gheorghe Vicol, prezent în acest an și în patru antologii literare. Poeta Anica Facina, dar și alte nume de autori se regăsesc în câte două culegeri de poezie sau proză. Membrii asociației s-au întâlnit cu Nicolae Băciuț, redactor-șef al revistei „Vatra-Veche” din Târgu Mureș, cu prof. univ. dr. Mihai Păstrăguș, redactor-șef al revistei „Moldova literară” din Iași (publicație la care sunt redactori și dornenii Gheorghe Vicol și Paraschiva Abutnăriței), cu actorul și scriitorul Dan Puric, invitat la Vatra Dornei de pr. prof. dr. prof. univ. Mihai Valică, președintele ASADT.
Membrii asociației au publicat din creațiile lor în „Bucovina literară”, „Agora” – Cluj, „Vatra veche” – Târgu Mureș, almanahul cultural „Țara fagilor” din Cernăuți, „Moldova literară” și „Revista română” – Iași, „Albatros” – Constanța, „Confluențe” – București, „Surâsul Bucovinei” – Vama sau articole în ziarele Crai Nou, Monitorul de Suceava, Monitorul de Dorna, Plai românesc și Cronici bucovinene – Cernăuți. (Gh. Pața, Vasile Cristea, Anica Facina, Paraschiva Abutnăriței, Aldona Patraș, Tațiana Vlad Guga, Gheorghe Vicol, Valeria Moroșan, Ion Grămadă, Otilia Sfarghiu, George Timu, Paul Brașcanu, Jenica Romanică).
De reținut că mulți membri ai asociației activează și în alte structuri culturale: șapte sunt membri ai Societății Scriitorilor Bucovineni (scriitorul Gh. Pața este și membru în Biroul director), șase sunt membri ai Ligii Scriitorilor – filiala Iași, nouă sunt membri ai cenaclului „Nectarie” din Vama (Filială a Asociației „Păstorel” din Iași), zece sunt membri ai Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, tot atâția, membri ai Filialei „Arboroasa” a Asociației Culturale „Pro Basarabia și Bucovina”.
În domeniul artelor plastice s-au distins prin activitățile din acest an pictorița Rodica Bușcu, care a fost prezentă în șapte expoziții la Cernăuți, București (Consiliul Național al Artelor), Suceava, Târgu Mureș (cu icoane pe sticlă, dar și pictură) și pictorul David Croitor, binecunoscut în țară, dar și în străinătate. David Croitor a participat la cinci tabere de pictură: Sozopol – Bulgaria, Kotegyan și Belmeviel – Ungaria, Moneasa – Arad, Albac – Alba și a fost prezent cu expoziții în Luxemburg, la Oradea (cenaclul UAP), în Vatra Dornei, Galeriile „Ștefan Luchian” – Botoșani. Artiștii fotografi – Chiriluș Emilia și Dumitru au realizat mai multe concepte pentru coperte de carte, afișe pentru manifestări culturale. Au fost primite în ASADT poeta Emilia Rusu și pictorița Valentina Anechitei Petrescu.
Din dezbaterile ce au urmat prezentării bilanțului activității au reieșit numeroase idei și propuneri de viitor. Gh. C. Patza, moderatorul cafenelei literare s-a referit la calitatea activității desfășurate, la valoarea certă a unor scrieri și a subliniat necesitatea ca scrierile ulterioare să corespundă unui standard ridicat de calitate, atât în ce privește conținutul, dar și estetica prezentării. Despre rolul unei cărți ca generatoare de mesaje viabile și promotoare a adevărului, a echilibrului și a maturității spirituale a prezentat opinii pr. prof. univ. dr. Mihai Valică.
„O carte nu trebuie să apară din dorința de a ne vedea numele tipărit sau sub impulsul unor anumite stări, ea trebuie să îmbogățească viața culturală a unei comunități și să contribuie astfel la unitatea acesteia”, a opinat vorbitorul. Prof. dr. Liubomira Olaru, director al Muzeului de Științele Naturii a prezentat aspecte ale activității din domeniu și a anunțat apariția în scurt timp a unei cărți dedicate Parcului municipal dornean, vestit din mai multe puncte de vedere.
Completări interesante, proiecte de viitor au adus în discuție Anica Facina, Valeria Moroșan, Aldona Patraș, Vasile Cristea, Vasile Panțiru, Gruia Ungurian, Jenica Romanică, Gh. Jijianu, Violeta Gherman, Lucia Nilaș. Câmpulungeanul Ion Grămadă s-a referit, printre altel,e și la activitatea cenaclului „Floare de colț” din Câmpulung.
Cum întotdeauna este loc pentru mai mult și mai bine, nu au fost omise nici unele nereușite, înlăturarea lor în viitor ținând de o mai atentă coordonare a activității și o implicare mai substanțială a tuturor membrilor asociației, care rămâne un reper în viața spirituală a municipiului și a Țării Dornelor.
Lasă un răspuns