Știrile zilei de9 decembrie 2022

Mai sperăm la un cazinou funcțional?

„Dacă crezi în Dumnezeu, iar acesta nu există, nu ai pierdut nimic. Însă dacă nu crezi în Dumnezeu, iar acesta există, ai pierdut totul”. Cu această dilemă ar trebui să se confrunte primarul, vicele, consilierii locali, precum și toți acei investitori din turism, care blochează familia Berescu, concesionarii Cazinoului, în a demara lucările la clădirea monument istoric. Nu avem nici un motiv în a nu crede că aceștia nu sunt de bună-credință și că doresc într-adevăr să restaureze clădirea monument a vechiului Cazinou.

De ce întâmpină totuși greutăți? Este o întrebare la care sperăm să răspundă cineva.

cazino 2

foto de Ciprian Pardău / Orion MEDIA

Dar până atunci, hai să ni-l imaginăm pe Gigi Becali, tratat cu sictir de către unii consilieri locali. Becali a fost unul dintre cei interesați de achiziționarea clădirii, și tocmai de aceea, încercăm să ni-l imaginăm pe latifundiar căciulindu-se, ca în afară de acel metru pe care-l are pe lângă clădire, să obțină încă vreo 3000, pentru a amenaja parcul din spate, și o parcare. „Parul la roată” pe care-l pun cei amintiți mai sus, pleacă de la un proiect mai vechi, vehiculat de primarul Constantin Huțanu, care în dorința de a reabilita clădirea, a propus chiar acceptarea construirii unui hotel în părculețul din spate, pentru a crește interesul unui posibil investitor.

Familiei Berescu nici nu-i trece prin cap așa ceva, însă vreo 2-3 agenți economici au început să se agite, ba că aceștia vor face o sală de nunți, ba că vor construi un hotel, și le iau turiștii, sau chiar, și mai halucinant, că vor dărâma clădirea, iar pe spațiul rămăs liber, vor construi un hotel. Dorna e la pământ datorită unei astfel de mentalități. Chiar să fi fost așa, care era problema? Dorna a avut, în 1989, cam 2500 de locuri de cazare, iar acum avem vreo 2800, în timp ce Gura Humorului, de la 300 de locuri de cazare, în 2004, a ajuns la 2000, în 2014. Ce dinamică a avut Humorul și ce dinamică am avut noi. De ce? Pentru că în orașul nostru, doar unii trebuie să facă turism, crâșmărie, nunți și instalații de schi.

Dincolo de faptul că investitorii de la Cazinou nu doresc să construiască nici un hotel, dacă totuși ar dori, tot la votul consilierilor ar ajunge. Și asta pentru că toate legile urbanistice ar fi încălcate, de vreme ce nu ai voie să construiești la mai puțin de 100 de metri de un alt obiectiv. Iar din ce se poate vedea în jur, spațiul la care facem referire e blocat de cel puțin trei alte construcții.

Uluială totală

Dacă în urmă cu aproximativ patru luni se anunța cu surle și trâmbițe concesionarea și totodată începerea lucrărilor de reabilitare a Cazinoului, astăzi ne întrebăm oare despre care Cazinou o fi vorba? În cadrul ședinței de consiliu din data de 28 ianuarie 2015, doamna avocat Doina Berescu, administratorul firmei SC Ecoland Producțion SRL, firmă care a luat în concesiune Cazinoul pentru 49 de ani, a ridicat consilierilor locali o problemă majoră referitoare la acest imobil: „Acum 10 ani, în februarie 2005, s-a încheiat un protocol de predare-primire a clădirii Cazinoului. În acel protocol, primarul de atunci, împreună cu secretarul, actualul șef de la Cartea Funciară, au stabilit ca ulterior, în baza unei schițe cadastrale, vor preda Arhiepiscopiei terenul aferent Cazinoului, lucru care nu s-a întâmplat nici până în ziua de astăzi.

cazinou 2

foto din Arhiva Orion MEDIA

Identificarea imobilului la momentul respectiv, s-a făcut ca și construcție plus teren „conform legii în vigoare, prin sintagma de „teren aferent”, se înțelege ca fiind suprafața de teren afectată utilizării construcției retrocedate, în limita împrejmuirilor existente. Ca să fie și mai clar, după patru luni de la semnarea contractului de concesiune, doamna avocat Berescu, descoperă în Cartea Funciară că Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților i s-au retrocedat, de către Primăria Vatra Dornei, doar terenul de sub Cazinou, plus clădirea acestuia. O fi fost o scăpare a doamnei avocat când a citit contractul sau o manevră din partea autorităților?

Dintr-o discuție a doamnei avocat Berescu cu fostul secretar al primăriei din Vatra Dornei, reiese că acesta, sub presiune, a semnat acel document de retrocedare către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în care era inclusă clădirea, terenul de sub ea, plus un metru în jurul clădirii. Vorbim aici de o suprafață de 1850 de metri pătrați de teren pe care se află propriu-zis Cazinoul, plus 1 metru în jurul acestuia, ce însumează o suprafață totală de 2500 de metri pătrați. Ne întrebăm dacă scările care pornesc din cazinou se termina pe acel 1 metru pătrat, sau ajung pe domeniul public?

Ce să mai vorbim de un spațiu de acces? Sau o parcare pentru acest Cazinou? În urma acestei „anchete”, doamna avocat Berescu a mai descoperit că pe plan local era o practică la modă ca la terenurile construcție și teren aferent, autoritățile să „interpreteze” și să dea la retrocedare doar terenul de sub clădire. Un exemplu dat de dumneaei, în cadrul aceleiași ședințe locale, este spitalul de boli infecțioase, retrocedat tot în aceste condiții, doar cu terenul de sub clădire. Amintim că în proiectul de reabilitare al SC Ecoland Producțion SRL pentru Cazinoul din Vatra Dornei, s-ar regăsi o viitoare sală multifuncțională destinată evenimentelor, o zonă ce va conține spații comerciale, un muzeu, iar în spate va fi un restaurant, o cafenea și o ceainărie.

Sub Cazinou, dacă va fi posibil, se vor regăsi zone de divertisment și săli pentru cinema. Puțin deranjată de atitudinea nepăsătoare a consilierilor, dar încă cu zâmbetul pe buze, doamna avocat Berescu le-a atras acestora atenția că în cazul în care nu se va finaliza această retrocedare a terenului către Arhiepiscopie, nu va face nici o investiție pentru acest Cazinou din Vatra Dornei. Domnii consilieri au început să arunce vina pe o instituție sau alta, sau chiar să facă haz de necaz:

„Dar dumneavoastră nu v-ați dat seama când ați semnat contractul?”.

Oare acești domni, puși în fruntea orașului pentru a ne rezolva problemele, nu-și dau seama, că în afară de ironie, mai e nevoie și de soluții?

2 comentarii publicate:

  1. Alki

    Cazinoul se va prăbuși, în timp ce nume „grele” din administrație se ceartă peste mizilicuri, uitând scopul final, într-un joc de putere în care nici domniile lor nu mai cred.

  2. dornavatra

    Printre valorile democratiei gasim libertatea, competitia libera, egalitatea sanselor si egalitatea in drepturi. Astfel, respectand aceste valori ar trebui sa dam sanse egale celor care vin in oras si doresc sa realizeze ceea ce dvs a-ti folosit doar ca slogan in campanii. Competitia libera si loiala duce la ridicarea standardelor si asta vine in favoarea noastra a tuturor. (ca tot trambitati in sus si in jos cu statiunea noastra si mandra Bucovina). Deasemeni, ce se va alege de scoala 3 si fosta-viitoare gradinita? A-ti inchis-o pentru ca avea putin copii si i-ati pus pe drumuri pana la scoala 2 sau scoala 1. Ar fi trebuit pus un microbuz tinand cont ca nu toti parintii au masina sau timp sa mearga sa-i duca s-au sa-i aduca la si de la scoala. Investitiile in Cazinou sau Scoala 3 sunt neprofitabile pentru dvs, deoarece nu este nimic de MULS. Din toate traditiile dornene mulsul l-ati dezvoltat cel mai bine. Ei, bine domnilor, ar fi timpul sa puneti osul ala treaba, sa judecati corect si sa-i lasati pe altii sa faca ceea ce dvs nu a-ti fost interesati sa faceti. A propos: cu scoala 4 cea veche ce aveti de gand sa faceti? Si acea cladire are istoria ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *