Știrile zilei de4 decembrie 2022

VIDEO: Ministrul Agriculturii a stat de vorbă cu fermierii și primarii din Bazinul Dornelor

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a aflat, joi, într-o vizită de lucru în stațiunea Vatra Dornei, pentru a discuta cu fermierii și primarii comunelor din Bazinul Dornelor despre noul Plan Național de Dezvoltare Rurală, dar și despre strategia județului Suceava în ceea ce privește domeniul agricol. Însă înainte de a se întâlni cu cei care activează în agricultură în Bazinul Dornelor, ministrul a vizitat Centrul de Economie Montană Ce-MONT, investiție în valoare de șapte milioane de euro și care urmează să fie finalizată până la 1 octombrie.

vizita_0

fotografie via pagina de facebook a CJ Suceava

În ceea ce priveşte plăţile directe în agricultură, Ministrul Agriculturii le-a declarat fermierilor că a început cea de-a doua tranșă de plată și că la începutul anului 2015 s-au făcut plăţi în valoare de 820 de milioane de euro, spunând, înainte de a da cuvântul unora dintre fermierii prezenți, că săptămâna viitoare vor începe plăţile la subvenţie şi pentru ovine şi bovine și că vor avea o singură cerere de plată pentru acest an.

Vizită la viitorul Centru de Economie Montană

Primul obiectiv din lista Ministrului a fost acela de a vizita şantierul viitorului Centru de Economie Montană Ce-MONT din Vatra Dornei, o investiţie de şapte milioane de euro, care urmează să fie finalizată până la 1 octombrie. Vizita a fost efectuată în compania Președintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi de iniţiatorul viitorului proiect CE-MONT, dr. Radu Rey, cel care a fost investit în funcția de consilier al Ministrului Agriculturii, ca recunoaştere a muncii pentru zona de munte.

vizita_2

imagine via pagina de facebook a CJ Suceava

Următoarele două vizite au fost programate la Centrul de Formare şi Inovaţii pentru Dezvoltare în Carpaţi, CEFIDEC şi Federaţia Agricultorilor din Zona de Munte „Dorna”, la ora 14:00 fiind programată întâlnirea cu fermierii și primarii din Bazinul Dornelor, unde s-a discutat, în principal, pe subiectul noului Program Național de Dezvoltare Rurală.

Primele două ghiduri pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, 2014-2020

Înainte de a da cuvântul fermierilor, Daniel Constantin a mai precizat că pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au fost publicate primele două ghiduri pentru Programul de Dezvoltare Rurală pentru perioada dintre 2014 și 2020. Ghidurile au fost realizate pentru submăsurile 4.1 (Investiții în exploatații agricole) și 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri), ghiduri ce stabilesc clar condițiile și criteriile accesării de fonduri europene, acordate prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală.

„Vom începe să primim proiecte în aproximativ 20 de zile pe aceste două măsuri. Vă anunţ că zona montană va avea o alocare financiară distinctă şi nu se va intra în competiţie de proiecte cu cei din zona de câmpie. Noul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală răspunde unei nevoi de simplificare a birocraţiei, adică se va putea ocoli procedura de achiziţie publică, printr-o listă de preţuri de referinţă care urmează să fie publicată”, a declarat Ministrul.

Mai mult de atât, ministrul a menționat că proiectele vor fi primite începând cu 25 martie, argumentând că zona montană va avea o alocare financiară distinctă în noul plan de dezvoltare rurală. Mai mult de atât, el a mai anunțat că în ședința de Guvern, din ziua de miercuri, s-a adoptat o ordonanță care schimbă modalitatea de depunere a cererilor pentru plăți, urmând a fi completată o singură cerere de plată, care ar urma să fie depusă până la data de 15 mai, cu posibilitatea ca termenul să se prelungească până la 15 iunie.

Cultivarea roşiilor şi a castraveţilor ar putea fi subvenţionată

Ministrul Daniel Constantin a afirmat că Ministerul Agriculturii are în vedere, pentru viitorul apropiat, încurajarea fermierilor de a cultiva, în solarii, roșii și castraveți, prin introducerea unei subvenții, cu condiția ca sămânța să fie certificată și de proveniență românească. Ministrul a mai afirmat, de asemenea, că fermierilor suceveni le va fi mai bine dacă se vor asocia și vor forma o cooperativă agricolă.

vizita_1

fotografie via pagina de facebook a CJ Suceava

Cooperativa Agricolă Vegetală Bucovina ar urma să fie realizată în parteneriat cu fermieri francezi, Cătălin Nechifor, Președintele CJ Suceava, afirmând că astfel problemele agriculturii pot fi rezolvate într-un timp mai scurt și că cei din cadrul cooperativei sunt în măsură, începând cu acest an, să semneze comenzi pentru export.

Agenția pentru Zona de Munte se va reînființa

Desființată în anul 2010, Agenția pentru Zona de Munte, care va urma să aibă sediul la Vatra Dornei, urmează să fie reînființată pentru a se gestiona problemele zonei de munte din 27 de județe. Pe finalul ședinței, Ministrul a anunțat că se vor realiza plăți stimulative pentru cei care vor să comaseze terenurile pentru exploatații agricole viabile, arătând că în prezent sunt peste 800.000 de ferme, care dețin între unu și cinci hectare.

3 comentarii publicate:

  1. darling

    ce bine, trebuie să cultivăm castraveti şi roşii, foarte bine.. mai ales că suntem în zonă de munte. De ce dl. ministru nu se interesează cu cât cumpără procesatorii laptele de vacă de la oamenii din zona dornelor, cu 50 de bani , având gărsimea 3,5- 4 şi îl vând cu 3 lei- grăsimea fiind 2,8. Poate ne învată cum să cultivăm ananas, sau alte fructe şi legume tropicale, să nu mai fie nevoie să le importăm. Cred că nici dl. Rey nu ştie că la noi se face doar cartoful şi acela în ultimii ani nu s-a făcut mai deloc.

  2. Nea Gigel

    Unde se construiese sediul viitorului sediu Ce-MONT din Vatra Dornei? Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *