Guvernul României va aloca 94,2 milioane de lei, din surse proprii, pentru creșterea siguranței lacului Colibița, potrivit unui document publicat recent de Secretariatul General al Guvernului. Investiția va fi coordonată de Administrația Națională Apele Române (ANAR) și se va desfășura până în anul 2028.
Proiectul inițial nu a obținut finanțare din fonduri europene nerambursabile, iar Guvernul a decis să acopere costurile din bugetul de stat și veniturile proprii ale ANAR. În 2019, obiectivul de investiții „Mărirea gradului de siguranță a acumulării Colibița” a fost aprobat, însă nu a primit finanțare europeană, deoarece JASPERS, parteneriatul de asistență tehnică al Comisiei Europene, Băncii Europene de Investiții și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, nu a fost de acord cu anumite lucrări propuse. În urma intervenției unor ONG-uri, experții europeni au respins betonarea malurilor râului Bistrița și au recomandat o soluție mai prietenoasă cu mediul.
Ulterior, studiul de fezabilitate a fost refăcut integral, fiind aprobat de Apele Române și Ministerul Mediului. Deși Guvernul a încercat să obțină finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), proiectul nu a fost inclus pe lista celor aprobate pentru finanțare.
Valoarea proiectului a rămas la suma de 95,8 milioane de lei, sumă din care până la finalul anului 2023 au fost cheltuiți doar 1,65 milioane de lei. Pentru anul 2024 nu au fost alocate fonduri, dar lucrările vor continua până în anul 2028, cu finanțare exclusiv din surse naționale.
Lacul Colibița este una dintre cele mai importante acumulări din zona montană a României, fiind folosit pentru alimentarea cu apă, producerea de energie și activități turistice. Investiția în siguranța acestuia este crucială pentru protejarea mediului și a comunităților din aval.
Lasă un răspuns