Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei a găzduit o conferință a Societății Naționale de Numismatică, secția județului Suceava. Gazda și moderatorul manifestării, Violeta Codorean, a salutat oaspeții prezenți: Vasile Chindriș, președintele filialei Suceava, maestrul Radu Bercea, doctorul Alexandru Găină, Dorin Stolerciuc, Viorel Safriuc, Silviu Aroneț, colecționar din Vatra Dornei, căruia i se datorează organizarea evenimentului la Vatra Dornei, și scriitorul Constantin Simirea.
„Este un eveniment inedit și deosebit pentru noi, important pentru că filatelia ne transmite foarte multe informații despre istorie, literatură, personalități și momente culturale, faună, floră și așa mai departe, și contribuie la lărgirea orizontului de cultură al celor interesați. Îi apreciem pe colecționari și eforturile lor, ne bucurăm că și la Vatra Dornei sunt asemenea oameni deosebiți: Cristian Serdenciuc, Cornel Rusan, Bogdan Brînză, Silviu Aroneț și alții”, a remarcat directoarea Violeta Codorean.
În prelegerea de început a evenimentului, Vasile Chindriș s-a referit la importanța colecționarului și implicațiile sociale, pornind de la adevărul că „în aparatul numit istorie, colecționarul este rar și valoros, face legătura directă între vestigiile existente și interpretarea lor de specialitate”.
Compară colecționarul cu albina care adună valori: monede și bancnote vechi, timbre, cărți poștale, fotografii, lucrări de artă, obiecte vechi pe care mulți le aruncă, necunoscându-le importanța. Vorbitorul se referă la cazuri concrete în care s-au distrus documente de arhivă și cărți. Colecționarul le înțelege valoarea, se străduiește să adune, din donații, prin schimburi sau prin cumpărare. Este o pasiune costisitoare, cere efort și timp, dar este importantă pentru devenirea societății în istorie. Colecționarul trebuie să fie onest, demn, să expună colecțiile pentru a-i informa pe privitori.
„Fiecare trebuie să lase ceva în urmă, un muzeu, o carte, o faptă plăcută”, spune Vasile Chindriș, care a apreciat organizatorul și a propus nominalizarea sa drept cetățean de onoare. Silviu Aroneț s-a referit la numismatică în filatelie, cu detalii despre formele de schimb în istoria societății, cu informații pertinente despre primele mărci românești, primele monede și bancnote, despre anii în care au apărut serii de timbre, colițe, cărți poștale, evenimentele cărora le-au fost dedicate, cu precizări despre perioada postdecembristă „mult mai bogată și diversă în evenimente filatelice cu temă numismatică, care impune o selecție, orientându-ne spre emisiuni monetare de tezaur”.
Vorbitorul precizează anii și descrie conținutul acestor emisiuni, le subliniază valoarea, concluzionând că numismatica este foarte bine reprezentată în filatelie. Dorin Stolerciuc este unul dintre membrii fondatori ai Secției de Numismatică de la Suceava, colecționează din anul 1964, când, după mărturisirea sa, colecționa fără selecție: „pasiunea mi-a intrat în sânge”, a continuat vorbitorul, oferind date despre bogata sa colecție, o parte, substanțială, pentru posibilitățile de expunere, cea reprezentând însemne militare de-a lungul timpului fiind etalată la Salonul Alb al Casei de Cultură.
Colaborează cu colecționari din toată lumea, are diverse colecții, oferind câteva exemple: 11.000 de cartele de telefon, 700 de vederi cu Vatra Dornei, 20.000 de nasturi, autografe, printre care de la Nichita Stănescu, Corneliu Vadim Tudor, Florin Zamfirescu, Sofia Vicoveanca, aproape toate semnele de armă, insigne și altele. „Colecționarea cere sacrificii”, subliniază și Dorin Stolerciuc.
Directoarea de la Casa de Cultură îl invită să realizeze o expoziție personală la Vatra Dornei. Dumitru Muntean, de la Stroești, prezintă muzeul său care conține mai multe colecții: obiecte de uz gospodăresc, unelte, multe piese unicat, o cameră cu profil etnografic, 80 de titluri de ziare din județul Suceava, alte peste 400 din țară. O cameră oglindește o istorie a literaturii: cărți, reviste, ziare și autografe. Colecționarul s-a referit în continuare la istoria monedei, începând cu cele mai vechi monede de la noi. Constantin Simirea a oferit un moment de muzică și poezie.
Viorel Safriuc, colecționar din Suceava, a vorbit despre începuturile sale, copil fiind, cu monedele bunicului, apoi s-a transformat în pasiune, vorbitorul subliniind necesitatea de a face sacrificii pentru această pasiune. Alexandru Găină, filatelist din Rădăuți, a prezentat o temă foarte interesantă: „Apariții numismatice locale în filatelia Africii, monede din fostele colonii franceze”, folosind o prezentare grafică de excepție și purtând participanții din Maroc până în Nigeria și Coasta de Fildeș.
La Vatra Dornei a fost prezentat și primul număr al revistei Colecționarul, un număr modest, o „ispravă” a lui Silviu Aroneț, care speră să „crească”, fiind încurajat de președintele Vasile Chindriș cu un „certificat de naștere”. Membrilor societății li s-au acordat diplome de participare. Violeta Codorean a repetat invitația făcută lui Dorin Stolerciuc de a realiza o expoziție personală la Vatra Dornei și a exprimat speranța ca această manifestare să se permanentizeze în municipiul nostru.
Lasă un răspuns