Primăria Municipiului Vatra Dornei a găzduit lansarea a două cărți importante pentru cunoașterea unor evenimente și date din istoria Bucovinei. Fiind 14 februarie, un eveniment de împrumut care are un ecou puternic mai ales în rândul tinerilor, cei prezenți la lansarea de carte s-au declarat interesați de istorie, dornici fiind să își îmbogățească informațiile privitoare la istoria acestei provincii.
Din partea organizatorului, Asociația Pro Civis Dorna, inițiatorul și președintele acesteia, profesorul Aurelian Cocoreanu, a salutat prezența profesorului Daniel Hrenciuc de la Suceava, autorul volumului „Holocaustul. Deportarea evreilor din sudul Bucovinei în Transnistria”, un studiu consistent, care cuprinde 425 de pagini, cu multe elemente ilustrative și conferențiar dr. Daniel Lazăr, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și s-a referit la cele două cărți propuse spre lansare.
„Evreii din Vatra Dornei au fost o comunitate puternică. Nu suntem Germania, nu am avut lagăre în oraș. Vatra Dornei și Bucovina au fost un exemplu de bună conviețuire, de multiculturalitate. Lucrarea profesorului Hrenciuc restabilește adevărul, ne ajută să nu ne luăm după zvonuri, să ne documentăm, să discernem adevărul”, a spus, printre altele, profesorul Cocoreanu.
Despre cea de-a doua carte, aceasta însumează cele 20 de lucrări prezentate în cadrul ediției a VIII-a a Simpozionului Național „Bucovina, tradiție și modernitate”, care se organizează în luna noiembrie la Vatra Dornei, fiecare ediție beneficiind de o asemenea mărturie scrisă. La simpozion participă profesori universitari din Iași, Cluj și Suceava, reprezentanți ai Arhivelor Statului, muzeografi, profesori de istorie, fiind abordate teme interesante, tratate cu deosebită acribie științifică, cu obiectivitate, fiind un exemplu de abordare a unor subiecte privitoare la istoria Bucovinei.
Profesorul Daniel Hrenciuc a întărit ideea că Bucovina este cunoscută drept un spațiu cultural multietnic, perioada stăpânirii habsburgice având și aspecte benefice:
„După anul 1918 viața minorităților naționale s-a modificat, s-au implementat politici de integrare, de românizare, care au adus atingere unui anumit consens, au generat reacții, proteste, revolte, au produs nemulțumiri”, a subliniat vorbitorul, explicând cauzele care au dus la deportări, printre altele, dezvoltarea atitudinii antisemite, sub impulsul instaurării nazismului în Germania, mișcarea de extremă dreapta din Bucovina, atitudinea și măsurile unor guverne.
Sunt și exemple de personalități care au salvat de la deportări un număr considerabil de evrei, precum primarul de la Cernăuți, Traian Popovici, Moraru Simion Hâj din Volovăț și alții.
„Evreii din Bucovina nu erau străini”, afirmă profesorul Hrenciuc, dând exemplul scriitorului Paul Celan, care a mărturisit regretul de a nu fi rămas în Bucovina. Autorul a dezvăluit sursele de documentare foarte bogate și modul de lucru la acest studiu care îi asigură obiectivitatea. Daniel Lazăr a prezentat pentru început un text privind reforma învățământului. „Un gând către cei mulți despre istorie”, un subiect important și mult discutat în prezent. Se simte atașat de activitatea Asociației Pro Civis Dorna, de volumul apărut și apreciază colectivul care s-a ocupat de redactarea rapidă a lucrărilor simpozionului: profesorul Virgil Țârău, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Aurelian Cocoreanu, Paul Brașcanu, Ciprian Tudor Vrânceanu și membrii colectivului de redacție.
Volumul de față se alătură altora care au apărut după anul 2000 și care respectă adevărul.
„Este o publicație de notorietate, face audiență, ajunge și la universități, se referă la domenii concrete, cu reale contribuții la cunoașterea istoriei, bine documentate, cu informații care depășesc programa școlară, fiind utile pentru profesori, studenți și elevi. Apar și publicații care nu sunt bine primite, care promovează neadevăruri”, a spus profesorul Daniel Lazăr.
A urmat un dialog între invitați și participanții la lansare, profesorul Hrenciuc oferind un răspuns cu privire la reabilitarea Muzeului de Istorie de la Siret și amenajarea unei secții privind holocaustul evreilor din Bucovina, amândoi profesorii referindu-se la locul istoriei în programa școlară.
„Numărul orelor de istorie în planurile de învățământ este o problemă de securitate națională. Istoria este fundamentală pentru formarea unei personalități, este un atu al ființei naționale”.
S-au mai rostit opinii despre război și despre pace. Profesorul Gruia Ungurian a dedicat două creații proprii, una momentului și o a doua iubirii, iar Silviu Aroneț a anunțat un alt eveniment interesant care va avea loc pe data de 20 februarie 2025 în municipiul Vatra Dornei, o conferință a filialei Suceava a Societății Numismatice Române. Lansarea de carte poate fi considerată un moment deosebit, în contextul actual, când avem nevoie să cunoaștem adevărul istoric și să îl înțelegem corect.
Vă invităm să accesați pagina Asociației Pro Civis Dorna și să descărcați documente și filme foarte interesante.