Știrile zilei de30 noiembrie 2024

Cea mai mare investiție energetică din județ din ultimii 35 de ani, amânată cu 2 luni. Linia va trece prin Coșna și Iacobeni

Licitația pentru una dintre cele mai mari lucrări din sectorul energetic din județul Suceava din ultimii 35 de ani a fost amânată, recent, pentru două luni de zile. Este vorba despre proiectul derulat de Transelectrica pentru închiderea inelului energetic al României de transport de energie electrică de înaltă tensiune, de 400 kV, care va face legătura între județele Cluj și Suceava.

Cele două luni de zile stabilite ca amânare de către compania Transelectrica oferă timpul necesar pentru formularea de oferte tehnice și financiare, fiind vorba de o investiție cu un grad ridicat de complexitate, cu mult peste media lucrărilor obișnuite din sectorul energetic al ultimilor ani.

Inițial, 18 noiembrie 2024 era stabilită ca ziua limită pentru depunerea ofertelor, însă termenul a fost prelungit până la data de 30 ianuarie a anului viitor. Valoarea totală estimată a investiției este de 689.504.536,92 de lei, fără TVA, echivalentul a peste 138 de milioane de euro, fără TVA.

Cea mai importantă investiție energetică din ultimii 35 de ani

Proiectul celor de la Transelectrica este, de departe, cea mai importantă investiție din domeniul energetic din județul Suceava din ultimii 35 de ani. Linia de înaltă tensiune va avea o lungime totală de 260 de kilometri, urmând să străbată județele Cluj (37 de kilometri), Bistrița-Năsăud (103 kilometri) și Suceava (120 de kilometri), pe teritoriul a 40 de unități administrativ-teritoriale.

În cazul județului Suceava, linia va străbate teritoriile a 21 de localități, de la limita cu județul Bistrița-Năsăud și până în municipiul Suceava. Printre cele 21 de unități administrativ-teritoriale sucevene se regăsesc și multe dintre comunele din Bazinul Dornelor, după cum urmează:

● Coșna
● Dorna Candrenilor
● Vatra Dornei
● Iacobeni
● Ciocănești
● Pojorâta

Traseul liniei de înaltă tensiune va continua pe traseul Fundu Moldovei, Câmpulung Moldovenesc, Vama, Frasin, Gura Humorului, Capu Câmpului, Păltinoasa, Berchișești, Cornu Luncii, Drăgoiești, Horodniceni, Moara, Bosanci, Ipotești, până în municipiul Suceava.

Inelul energetic al României, o investiție fundamentală

Închiderea inelului de 400 kV este fundamentală atât pentru zona de vest a țării, unde rețeaua electrică se conectează mai solid cu Europa, cât și în zona de est. Proiectul de închidere a inelului energetic al României a fost adus în discuție încă de la începutul anilor 2010. Inelul de 400 kV reprezintă un ansamblu de linii electrice aeriene, cu o lungime de aproape 1.800 de kilometri.

În anul 2020, 64% din proiect era realizat, restul liniei fiind în lucru sau în diferite faze de pregătire. În luna martie 2021, după retehnologizarea stațiilor Timișoara și Reșița, pentru completarea inelului în zona de vest se executau lucrări de investiții pentru construirea liniei dintre Porțile de Fier și Reșița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *