Știrile zilei de30 noiembrie 2024

Dezbaterile educaționale realizate de profesorul dornean Mihai Cioată devin proiect regional

Profesorul Mihai Cioată a revenit la Colegiul Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc cu o nouă dezbatere: „Rădăcinile adicțiilor și cum le putem diminua”. Dezbaterea a avut loc în data de 15 noiembrie, aceasta reprezentând și momentul de închidere a unei săptămâni pline de evenimente comemorative care au marcat Centenarul Colegiului Național Militar. La dezbaterea din luna aprilie, intitulată „Despre triada emoții negative, stres și adicții”, domnul profesor a discutat cu liceenii militari importanța conștientizării emoțiilor negative (anxietate, frică, furie, tristețe etc.), ca prim pas în gestionarea lor, dar și faptul că aceste emoții negative sunt o parte naturală a vieții lor.

Înțelegerea legăturii dintre emoțiile negative și stres i-a făcut pe elevi să fie mai vigilenți, să le monitorizeze când acestea apar, dar să recurgă și la anumite tehnici de „depresurizare”, cum ar fi respirația, exercițiile fizice, chiar meditația. O bună gestionare a stresului va reduce mult riscul ca tinerii să recurgă la comportamente adictive, ca mecanisme de evadare, de reducere a presiunii interioare, sau chiar a durerii. Astfel, dezbaterea de vinerea trecută a fost o continuare a temei lansate în primăvara trecută, și chiar dacă la discuții au participat doar elevi din clasele a 9-a și a 10-a, subiectul a fost departe de a fi epuizat.

Mihai Cioată: „Sunt extrem de onorat să revin la Colegiul Militar, și asta deoarece liceenii colegiului pun întrebări și ridică probleme pe care nu le regăsesc în alte licee. Tocmai de aceea, la propunerea acestora, în primăvara anului viitor, vom reveni la întâlnirea lărgită, aceștia propunând doar o sesiune de Q&A, toate întrebările lor să-mi fie trimise pe WhatsApp în timpul acesteia”.

Mihai Cioată va fi prezent la finalul săptămânii la Rădăuți și Vicovu de Sus, urmând să se întoarcă cu o dezbatere la Câmpulung Moldovenesc.

„Adicțiile fac ravagii în rândul tinerilor, și doar prin educație, conștientizare, dezvoltarea mecanismelor de coping și sprijin din partea societății, tinerii pot învăța cum să-și gestioneze emoțiile negative, cum să se conecteze sau reconecteze, nu numai la cei de vârsta lor, ci în special la adulți, cum să-şi conștientizeze adicțiile, dar mai ales cum să le controleze, pentru a preveni sau a diminua impactul acestora în viața lor. Proiectul pe care îl derulez prin ONG-ul Addicted to Life (Devotat vieții) pe care l-am înființat, va depăși granițele județului Suceava, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, având ca scop o mai bună sănătate mintală a copiilor noștri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *