În eleganta Sală a Oglinzilor din Primăria Municipiului Vatra Dornei a avut loc sâmbătă, 9 noiembrie, cea de-a opta ediție a Simpozionului Național „Bucovina, tradiție și modernitate”, manifestare organizată de Asociația Pro Civis Dorna, cu sprijinul Primăriei Vatra Dornei și în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea de Științe Istorice din România.
Asociația Pro Civis Dorna a luat ființă în 2016, din inițiativa profesorului de istorie Aurelian Cocoreanu, cu scopul de a promova identitatea locală și tradițiile istorice, de a dezvolta relațiile civice și acțiunile care promovează imaginea zonei Dornelor. Începând cu 2017, asociația organizează anual acest simpozion național, un eveniment care se bucură de o largă participare și de aprecierile unor reputați istorici, profesori și cercetători de la universitățile din Cluj, Iași, Suceava, de la Arhivele Statului, profesori de istorie de la Colegii Naționale din județ și din țară, profesori din zona Dornelor.
În deschiderea lucrărilor ediției de anul acesta, președintele asociației, profesorul Aurelian Cocoreanu, a salutat pe participanți și a mulțumit pentru sprijinul acordat în pregătirea evenimentului de către Primăria Municipiului Vatra Dornei și membri ai asociației. Prezent la lucrări, primarul municipiului, Marius Rîpan, a felicitat pe participanți pentru pasiunea lor pentru istorie, pentru interesul acordat istoriei Bucovinei și Țării Dornelor.
Toate intervențiile au fost deosebit de interesante și bine documentate, au adus în discuție date noi din istora zonei în context național, dar și alte informații de mare interes. Prof. univ. dr. Virgil Țărău, de la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca s-a referit la „un experiment administrativ și politic ratat: regiunea Rodna”, o încercare de regionalizare care ar fi înglobat parte din Bucovina, actualele comune Coșna și Cârlibaba, pentru un timp aparținând de districtul Năsăud. Considerații despre „Mitteleuropa și Războiul Rece” a dezvoltat conf. univ. dr. Daniel Lazăr, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Tot de la Cluj, conf. univ dr. Ionuț Virgil Costea s-a referit la o personalitate transilvăneană: C. Suciu și istoria relațiilor dintre Transilvania și Moldova în secolul al XVII-lea. Doctorul Iulian Stelian Boțoghină a adus în discuție, de la Arhivele Militare Române, un caz concret al câmpulungenilor, prin „Considerații despre inițiativa statului mussolinian de a decora voluntarii Legiunii Române din Italia”.
Două volume de carte de mare interes, despre „Cadastrul din Bucovina. Proprietarii de case și clădiri (1854-1856)”, volumele I și II, a prezentat doctorul Constantin Ungureanu, de la Muzeul Național al Bucovinei și Institutul de Istorie din Chișinău. Amănunte despre „Marele refugiu polonez în România” de după anul 1939 a prezentat profesorul Daniel Hrenciuc, inspector de istorie la IȘJ Suceava.
Profesorii Dragoș și Daniela Curelea, reprezentând colegii naționale din Sibiu, s-au referit la prestigioase școli de pe vremuri de aici, în timp ce profesorul Codrin Bența, director al Colegiului Național „Nicu Gane” din Fălticeni, a prezentat istoricul și situația actuală a clădirii Consulatului Austriac din Fălticeni. Profesorul Mihai Bogdan Dranca, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, a adus un elogiu unor profesori de excepție care au activat în această prestigioasă școală suceveană: Leo Miza, Costan Costică sau Nicolae Cârlan.
Despre „Vatra Dornei, izvor de istorie” a vorbit Mihai Gabriel Chiricheș, de la Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Suceava, cercetătorul dornean Paul Brașcanu s-a referit la o „Scurtă istorie a Bisericii Catolice din Vatra Dornei”, iar profesorul Ciprian Vrînceanu, de la Liceul Teoretic „Ion Luca”, a abordat subiectul „Bucovina în Primul Război Mondial”.
George Cocoreanu a venit cu provocarea de a realiza proiecte care să promoveze patrimoniul cultural din zona Dornelor, profesorul Teodor Ivan, de la Școala Gimnazială Coșna, a prezentat cartea „Petru cel Mare. Viața și lumea lui” de Robert Massie, iar Aurelian Cocoreanu s-a referit la „Loebel, fondatorul stațiunii balneare Vatra Dornei”, un subiect de interes în zonă.
Pentru cei pasionați de istorie, pentru toți locuitorii din zonă, din întreaga Bucovină, informațiile prezentate în cadrul acestor simpozioane sunt de un real sprijin, acestea pot fi urmărite și în volumele care s-au tipărit cu lucrările prezentate la fiecare ediție, însumând un volum mare de muncă și un efort financiar care îi onorează pe organizatori și colaboratori.
Lasă un răspuns