Între 3 și 20 octombrie 2024, Galeria de Artă a Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei găzduiește, pe simezele sale, o expoziție de fotografie inedită, promovată sub numele de „Foto Sinteză”, un eveniment cultural propus de către artistul fotograf Gelu Stănculescu. Cuprinzând peste 130 de lucrări, fiind cea mai vastă expoziție care a poposit vreodată la Vatra Dornei, se dorește a fi, după afirmațiile artistului, o modalitate de incluziune a persoanelor cu dizabilități prin artă.
Mișcarea este formată dintr-un artist, Gelu Stănculescu, el însuși o persoană cu dizabilitate, și mai multe modele din Cluj-Napoca și București, expoziția realizată fiind organizată în august 2024 și la Palatul Parlamentului, însumând 28 de expoziții până în prezent și având în proiect încă 17 în acest an.
La vernisajul care a avut loc pe 3 octombrie 2024, directoarea Casei de Cultură, Violeta Codorean, menționa că „este o expoziție spectaculoasă, unică, o splendoare de culoare, proiectul cultural pe care ni-l propun autorii este unic. Gelu Stănculescu este un artist complet și complex, tehnica este deosebită, se pictează pe piele, se încarcă prin culoare, se fotografiază, realizându-se povești despre stări, emoții, sentimente, pe care nu toată lumea are puterea să le exteriorizeze”.
Artistul precizează că asemenea lucrări se regăsesc și în galerii de artă internaționale, dar și că se realizează colaborări fără rezerve și fără reticențe față de persoanele cu dizabilități. Rodica Bușcu, din perspectiva sa dublă de pictor și psiholog, și-a exprimat admirația față de ideea proiectului și rezultatele realizate, lucrările expuse fiind mai mult decât valoroase.
„Lucrările pot face legătura cu lumina, cu natura, cu emoțiile ce se regăsesc în fiecare dintre noi. Emoțiile sunt culoare, noi suntem culoare, dacă putem pătrunde în sufletul nostru, dacă avem puterea să le expunem, să știm să lucrăm cu ele, să nu abandonăm, să ne trezim la viață prin artă”.
Scriitorul Gruia Ungurian a menționat că „lucrările impresionează, se plasează la intersecția mai multor lumi și ne arată că universul nostru interior este mai bogat. Artistul fotograf este mai mult decât un om, are puterea de a scoate emoțiile și trăirile în exterior”.
Cercetătorul Carmen Cătună, de la CEMONT Vatra Dornei, consideră că artistul este un geniu, dar și că a reușit să realizeze ceea ce foarte puțini ar putea să facă. Adresează, de asemenea, felicitări artistului și consideră că expoziția merită să aibă mai mulți admiratori, făcând și o propunere în acest sens prin prisma unor întâlniri și dezbateri cu prezența artistului.
Gelu Stănculescu se declară foarte încântat de căldura și înțelegerea cu care a fost primit la Vatra Dornei, menționează că este a 40-a personală pe care o vernisează, subliniază foarte buna colaborare cu echipa sa, în special cu Maria Scirlet, și oferă detalii despre proiect.
„Am început în pandemie, pe videoproiector cu culori, apoi cu culori și prafuri, pentru vizibilitate. Colaboratorii au venit cu voința de a reuși, am învățat cum să transformăm în 3D lucrările, să le încărcăm cu mai multă textură. În echipă sunt persoane care au avut probleme de tot felul, pentru acestea arta a fost un mod de vindecare. Am început a ne exprima pe mijloacele de socializare, apoi ne-am extins și vom continua”, ne-a mărturisit Gelu Stănculescu.
„Am venit din curiozitate, și trebuie să spun că nu am crezut că îmi poate ajunge la suflet ceva care este ireal” a spus Dan Neagu, întrebarea sa referindu-se la culorile mai mult închise prezente în lucrări. Răspunsul artistului a venit firesc, afirmând că „autorii nu au găsit prea multe motive de bucurie în viață. Lucrările sunt creații ale omului, ele îi exprimă trăirile și emoțiile”.
Prezent la vernisaj, viceprimarul municipiului, dar și primar ales recent, Marius Rîpan l-a felicitat pe artist, i-a mulțumit pentru că a ales Vatra Dornei și a oferit publicului ceva inedit: a asigurat că aici se va găsi întotdeauna sprijin pentru actele de cultură și a apreciat activitatea care se desfășoară permanent la Casa de Cultură „Platon Pardău” din municipiul Vatra Dornei.
Opinia acestuia este că prin această expoziție se demonstrează că și arta fotografică, nu numai cea plastică, este valoroasă: „o deschidere a culorilor în lucrările viitoare va demonstra că societatea înțelege trăirile acestor persoane și le acceptă”, opinie la care subscriem, cu precizarea că astfel de oameni sunt foarte talentați și valoroși, iar societatea trebuie să le acorde toată prețuirea.
Lasă un răspuns