Știrile zilei de23 martie 2025

Omagiu unui primar legendar

Pentru comunitatea dorneană, ziua de 10 aprilie a fost o adevărată sărbătoare, marcată de o manifestare de suflet și de conștiință, omagierea unui înaintaș vrednic de pomenire, primarul care a condus destinele localității vreme de 27 de ani și de numele căruia se leagă renașterea urbei și înființarea stațiunii balneare: Vasile Deac. Deși s-au împlinit 200 de ani de a nașterea sa, înfăptuirile sale sunt și astăzi un model și un prilej de admirație.

A fost fiul unor gospodari harnici, nu a avut parte de școală, însă calitățile sale și determinarea sa de a servi unor scopuri înalte ale comunității i-au înscris numele pentru totdeauna în istoria locului. Din tinerețe se alătură grupului „vicilicilor”, deputați mai vârstnici care luptau pentru drepturile comunității dornene, mai apoi țăranilor din Ocolul Câmpulung Moldovenesc, care au luptat pentru redobândirea unor suprafețe de pământ, de la împăratul Franz Iosef.
Este ales primar al târgului Dorna Watra în 1875 și de numele său se leagă modernizarea târgului, edificarea unor construcții ce au schimbat fața așezării și au contribuit la crearea unei stațiuni balneare moderne.
S-a înconjurat de oameni merituoși, s-a deplasat la Viena, obținând de la împărat aprobarea alocării fondurilor necesare pentru aceste construcții. A fost apreciat de către împărat prin atribuirea decorației „Crucea de Argint cu Coroană pentru Merite”, înmânată în 1886 de către un înalt delegat aulic.
În timpul său s-au ridicat Stabilimentul băilor, Izvorul Falkenhain, Izvorul Ioan, Hotel balnear I, Hotel Balnear II, Cazinoul băilor (pentru care obținuse aprobare de construcție din 1883 Fondul Religionar Ortodox), Școala Centrală (Șc. Gimnazială Nr. 1), Palatul Național Român (Biblioteca Municipală), Palatul Comunal (Primăria), se obține legătura cu rețeaua feroviară, se execută ample lucrări edilitare, se construiesc și se amenajează spații de cazare și tratament, restaurante și farmacii.
În 1902, primarul se retrage din funcție și trece la cele veșnice în 1909.

În mod firesc, urmașii îi cinstesc memoria și se străduiesc să fie la înălțimea unor asemenea înaintași. Inițiatorii și organizatorii recentei manifestări au fost Asociația „Pro Civis Dorna” (fondator și președinte, prof. Aurelian Cocoreanu, asociație care organizează, începând cu 2017, interesante și consistente simpozioane , sub genericul „Bucovina, tradiție și modernitate”), Primăria Vatra Dornei și Liceul Tehnologic „ Vasile Deac”.
Prima parte a manifestărilor s-au derulat în vecinătatea localului nou (încă în construcție) a unității de învățământ , ce poartă cu mândrie numele vrednicului înaintaș. Într-o perfectă organizare, asigurată de directoarea liceului, ing. prof. Iulia Usatiuc și colegii săi, cu participarea entuziastă a elevilor și în prezența unor invitați, s-au rostit alocuțiuni, urmate de un program artistic, de concursuri și expoziții.
În cuvântul de deschidere, directoarea școlii a motivat alegerea patronului școlii, a expus, cu îndreptățită mândrie, din realizări (instituția funcționează cu 25 de clase, învățământ de zi și seral, profesional, profesional/dual, liceal și pregătește tineri în peste zece domenii de activitate, este în construcție un complex care va asigura o bază materială modernă, etc.).
În intervenția sa, prof. Aurelian Cocoreanu s-a referit la biografia legendarului primar Deac, la faptul că a sesizat că turismul este o șansă pentru dezvoltarea comunității și a acționat în consecință, fiind foarte apreciat de A. D. Xenopol. Pictorul David Croitor a apreciat chemarea de a fi lider și moștenirea culturală și socială lăsată, o mentalitate sănătoasă, care s-a păstrat în ani. Vizionarismul său, menținerea spiritului unei bune conviețuiri între cele 11 etnii și 8 religii care existau la acea vreme în Dorna, faptul că atras de partea sa oameni inteligenți, au fost apreciate de cercetătorul Paul Brașcanu. Col. r. Ioan Abutnăriței a spus „povestea” Gării Băi, construită cu aprobare de la Viena și urmare a prieteniei primarului cu celebrul inginer de căi ferate A. Ziffer.
Despre faptul că a fost onorat cu premiul „Vasile Deac” din partea ASATD, al cărui membru este, despre posibilitatea ca liceul să dezvolte învățământul dual și deschiderea sa spre colaborare, a vorbit ing. dr. Vasile Avădănei, cercetător la CEMONT Vatra Dornei.
Stavrofora dr. Gabriela Paton, stareța Mănăstirii Voroneț , a opinat că „nația română are doi ochi, biserica și școala…a fost binecuvântată ca educația să se desfășoare în familie, în viața creștină, în școală, multe personalități ridicându-se astfel” și a oferit elevilor Cartea de rugăciuni a IPS Calinic, cu povețe pentru toate împrejurările vieții.
Primarul municipiului, Ilie Boncheș consideră că Vasile Deac a fost deschizătorul tuturor drumurilor Dornei, urmașii trebuie să-i urmeze exemplul și se referă la realizările prezentului. A urmat un bogat program artistic la care și-au dat concursul soliști vocali și instrumentiști, dansatori, elevii purtând frumoase costume populare . Purtătorii celor mai autentice costume au fost răsplătiți cu premii, în cadrul unui concurs . Și elevii fotografi au fost premiați, lor datorându-se reușita expoziție de fotografie cu imagini din Dorna din trecut și cea de azi.

Partea a doua a manifestării a avut loc în eleganta Sală a Oglinzilor din Primăria Municipiului, în prezența unui public numeros din care au făcut parte consilieri, conducători de instituții, scriitori și artiști, parlamentari , profesori și doi dintre urmașii direcți ai celui omagiat, strănepoții Mihai Ursu și Viorica Toderean. Prof. Aurelian Cocoreanu a deschis manifestarea, primarul Ilie Boncheș a apreciat programul realizat de Liceul Tehnologic„ Vasile Deac”, inițiativa prof. Cocoreanu, pe toți cei care s-au preocupat de cercetarea și popularizarea vieții și activității primarului Deac. Prof. Cocoreanu a expus biografia celui omagiat, jr. Petrică Borgovan s-a referit a realizările deosebite ale acestuia, născut în același an cu Avram Iancu , ambii luptând pentru neam, pentru valori. „Niciun primar nu s-aridicat la nivelul său. A fost primar 27 de ani pentru faptele și vrednicia sa. A fost bun creștin, patriot devotat, gospodar desăvârșit”, a opinat vorbitorul. Paul Brașcanu a reluat aprecierile privind vizionarismul și priceperea la oameni a fostului primar și interesul său pentru dezvoltarea căilor de comunicație, care au contribuit la ridicarea unui oraș modern.
Date importante despre „Vasile Deac în documentele de arhivă” au pus în discuție, cu expoziție de documente, Mihai Gabriel Chiricheș și Radu Cotae, din partea Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Suceava, care s-au referit la documente de stare civilă, la activitățile caritabile ale primarului Deac, la istoria construirii Palatului Comunal, la alte construcții.
Cei doi strănepoți au exprimat mândria de a fi urmașii direcți ai legendarului primar , cu amănunte cunoscute din familie, la puterea de exemplu pe care a oferit-o. Viorica Toderean a menționat construirea de școli și biserici (exemplificând cu cele din Moroșeni).
Participanții au vizionat un interesant și complex film, realizat de Asociația„ Pro Civis,” cuprinzând istoria locurilor, opinii ale cetățenilor actuali despre primarul care a făurit, practic, orașul, informații oferite de cercetători, directori de școli, istorici, aprecieri ale unor mari personalități; despre drumul lui Vasile Deac a Viena, despre decorația primită, despre aprecieri în presa vremii. „S-a stins o legendă!”, a concluzionat prof. Cocoreanu. I-au adus un omagiu scriitorul Gruia Ungurian și dr . Petrea Dulgheru, acesta realizând un pelerinaj de la locul de baștină al lui Vasile Deac la cel al lui Avram Iancu și retur.
Considerăm că puținelocalități se pot mândri cu un asemenea înaintaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *