Într-o atmosferă de sărbătoare și tradiție, Ziua Bucovinei va fi sărbătorită în destinația de ecoturism Țara Dornelor, marcând inaugurarea Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” după 35 de ani de la dezafectare. Această transformare marchează un moment deosebit, coincide cu împlinirea a 105 ani de la unirea Bucovinei cu România în 1918 și aduce în centrul atenției comunitățile gazdă.
Primăria Municipiului Vatra Dornei, Consiliul Județean, alături de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, au pregătit un eveniment special ce va cuprinde organizarea târgului de produse și mâncăruri locale, „Gustă din Țara Dornelor!”.
Acesta va debuta pe data de 28 noiembrie, peste drum de Cazinou, în zona podului pietonal – spre piața agroalimentară, oferind o diversitate de bunătăți și obiecte tradiționale.
Cu acest prilej, circulația auto va fi restricționată, pe strada Republicii, între 27 noiembrie și 3 decembrie, pe porțiunea Hotel Carol – Hotel Kaban, nefiind afectată intrarea principală la Supermarketul LIDL.
Așa după cum am aflat de la Monica David, specialist în relații publice al Asociației de Ecoturism Țara Dornelor „târgul de produse locale va fi o oportunitate de a evidenția rețeaua ecoturistică locală, reprezentată de producători, mici antreprenori locali și meșteri populari. Vizitatorii vor avea posibilitatea să se bucure de preparate delicioase precum borș tradițional de păstrăv, fasole cu ciolan, burger cu păstrăv, balmoș și alte specialități, sau să descopere suvenire și obiecte tradiționale autentice.”
Pe parcursul zilei de 28 noiembrie, programul evenimentului pentru public va include:
10:00
• deschiderea căsuțelor cu produse, obiecte tradiționale și suvenire locale;
• prima ediție a Târgului de turism „În Țara Dornelor”;
11:00
• vizitarea expoziției oferită de Muzeul Național al Bucovinei – zona demisol a clădirii cazinoului;
16.00
• deschiderea oficială a Târgului de turism și de Produse locale în prezența autorităților locale și județene;
16.30 – 17.00
• aprinderea luminițelor de Crăciun în municipiul Vatra Dornei;
19:00 – 22.00
• vizitarea Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” în sălile de la parter.
În cadrul târgului de turism, Organizația de Management al Destinației Bucovina, reprezentanții destinației de ecoturism Țara Dornelor (AETD)ai Administrației Parcului Național Călimani, Organizației de Management al Destinației Țara Dornelor și Visit Vatra Dornei vor fi prezenți pentru a oferi informații despre oferta turistică a zonei. Punctul de promovare turistică va fi amplasat la intrarea în Parcul Central Vatra Dornei, din strada Republicii.
Programul oficial de inaugurare a Centrului Muzeal Cazinoul Băilor include o serie de activități ceremoniale și culturale, precum slujba de sfințire, vizionarea filmului despre restaurare,vernisaje, expoziții, concerte și recitaluri susținute de diverse coruri. Aceste evenimente vor avea loc în incinta cazinoului. La exterior, organizatorii vor proiecta pe un ecran amplasat în zona Hotelului Maestro momentele inaugurale, permițând celor din afara clădirii să se bucure de atmosfera festivă a evenimentului.
Organizatorul principal al evenimentului este Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în colaborare cu Consiliul Județean Suceava și Primăria Municipiului Vatra Dornei.
Țara Dornelor, cunoscută pentru bogăția sa culturală și tradițională, invită cu bucurie pasionații de gastronomie și iubitorii de autenticitate să participe la un eveniment inedit – târgul de produse și mâncăruri locale „Gustă din Țara Dornelor!”. O sărbătoare a delicateselor locale, acest eveniment aduce în prim-plan o gamă variată de preparate culinare pregătite cu ingrediente specifice zonei: lactate, preparate din pește și carne, fructe de pădure, legume și ciuperci.
Meniu:
Mâncăruri gătite la ceaun:
● Borș tradițional de păstrăv
● Saramură de păstrăv
● Fasole cu ciolan
● Balmoș
Mâncăruri gătite pe plită:
● Burger cu păstrăv
● Frigărui cu baby păstrăv
● Legume la plită cu sos picant
Alte specialități:
● Sandviș cald cu brânză maturată Măieriș (raclettegrill)
● Croissant cu pate din ficat de păstrăv
● Rulouri din păstrăv afumat
● Cobză cu păstrăv afumat
Băuturi:
● Afinată și frăgată
● Suc de mere cu sfeclă roșie și morcovi
● Mied
● Vin fiert
Desert:
● Prăjitură din fructe de pădure
● Plăcinte cu brânză
Bunătăți la borcan:
● Salată din icre de păstrăv cu roșii cherry și măsline feliate
● Creme/paste tartinabile din păstrăv
● Dulcețuri variate: afine, fragi, aronia, liliac, cireșe amare cu vișine, merișoare, mure, zmeură, căpșuni, coacăze
● Siropuri: afine, cătină, brad, coacăze, trandafir, aronia
● Zacuște cu gălbiori și hribi
● Salate de opintici, de hribi și de nicoreți
Producătorii locali implicați:
● Păstrăvăria La Poalele Călimanilor
● Păstrăvăria lui Andrei
● Brânzeturi Călimani
● Făbricuța de brânzeturi La Izvorul Dornei
● Cămara lu’ Buni
● Măcelăria La Grigoraș din Bucovina
● Ținutul Călimanilor
Partea de meșteșuguri locale, obiecte tradiționale și suvenire va fi facilitată de:
● Studio Chiriluș – Suvenire locale
● As Creativ – Decorațiuni și kituri de creație pentru copii
● Profesorul și etnologul Mihai Vleju – Sculptor în lemn
● Grupul Șezătoare Vatra Dornei
Detalii suplimentare:
● Meniul diversificat este creat cu grijă, îmbinând atât tehnici tradiționale de pregătire, transmise de-a lungul generațiilor, cât și tehnici moderne pentru a oferi o experiență culinară autentică și inovatoare în același timp.
● Cele 10 căsuțe amenajate cu produse locale, obiecte tradiționale și suvenire își vor deschide porțile în dimineața zilei de 28 noiembrie, începând cu ora 10:00.
● Mâncărurile calde, pregătite cu pasiune și atenție la detalii, vor fi disponibile pentru degustare în a doua parte a zilei.
Acest târg oferă participanților șansa de a se bucura nu doar de arome autentice și tradiționale, ci și de o incursiune în cultura și patrimoniul gastronomic al Țării Dornelor
Am vizitat cred ca a 2-a sau a 3-a Cazinoul, are o mulțime de panouri referitoare la istoria cazinoului, nu am găsit nimic pentru perioada de dupa …1950 până in 1990, cazinoul nu a fost totuși demolat ci întreținut de regimul comunist, poartă istoria s zeci de mi de români care au „servit masa acolo, tratament, spectacole, bibliotecă, etc in cei … din 1950 – 1990, nu poți șterge cu buretele istoria acelor zeci de mi de oameni, așa simplu. Cat despre căsuțele amenajate cu produse locale, felicitări, cred ca este „pentru prima data cand la un eveniment din Vatra Dornei, nu am văzut „tarabe cu cercei, oglinzi, mărgele, ca pe coastele africane unde erau atrași negri de englezi, olandezi etc, înconjurați si urcați in corăbii pentru a fi vânduți ca sclavi in americi, cei care mai trăiau”, deci, pentru organizare, o bilă alba.