Știrile zilei de6 decembrie 2023

Elevii Clubului Copiilor Vatra Dornei au participat la festivaluri internaționale de folclor din Grecia și Estonia

Între 24 aprilie 2023 și 4 iunie 2023, Clubul Copiilor din Vatra Dornei a fost implicat în numeroase activități internaționale desfășurate în Elveția, Grecia și Estonia. În ultima parte a lunii aprilie, dar și la începutul lunii mai, profesorii Vasile Moroșan și Dorin Pardău, împreună cu elevii Sara Moroșan și Alexandru Odochian, au prezentat folclorul coregrafic românesc în cadrul unor ateliere de lucru pentru elevii de la Școlile Rudolf Steiner din Geneva și Lausanne.

La finalul celor două săptămâni petrecute în Elveția, elevii de la cele două școli au prezentat în fața colegilor și profesorilor, dar și a părinților, o serie de suite de jocuri populare, cântece vocale și instrumentale din folclorul românesc, evoluția lor scenică fiind extrem de apreciată. Activitățile desfășurate la cele două școli elvețiene s-au derulat în cadrul unui parteneriat educativ inițiat în anul 2008 cu sprijinul învățătorilor Paraschiva și Florin Lateș, dar și a profesoarei Helene Bott.

Ansamblul „Balada Dornelor” a participat la International Meeting Children din Grecia

Ansamblul „Balada Dornelor” din Vatra Dornei, alcătuit din elevi din ciclul gimnazial, a participat, în perioada 10-14 mai 2023, la International Meeting Children, un festival de folclor pentru copii desfășurat în orașul Karditsa din Grecia, un eveniment inclus în calendarul mondial al celor de la International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts.

Elevii dorneni au prezentat în fața unui public numeros suite de jocuri populare, cântece vocale și instrumentale din Țara Dornelor și Bucovina, evoluțiilor lor scenice fiind apreciate de cei prezenți, dar și de către organizatori. Programul festivalului a cuprins și vizite la principalele atracții turistice din zonă, Complexul Monahal Meteora fiind cel mai apreciat obiectiv turistic de către copii.

Ansamblul „Plaiurile Dornelor” la International Folk Festival Baltica din Estonia

Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a fost invitat la cel mai mare festival de folclor organizat anual de către cele trei țări baltice, gazdă fiindu-ne Estonia. International Folk Festival Baltica, ajuns la ediția a XXXV-a, a fost organizat de către CIOFF Estonia și s-a desfășurat în partea medievală a capitalei Tallinn, parte de oraș inclusă în patrimoniul UNESCO, dar și în alte regiuni ale Estoniei.

Tinerii artiști dorneni au prezentat cu mândrie România, frumusețea costumelor populare din Țara Dornelor, ritmul jocurilor populare și sonoritățile muzicii tradiționale din Bucovina fiind apreciate la impresionanta paradă a portului popular, dar și la spectacolele din Satul Festivalului.

Pe 1 iunie 2023, elevii dorneni s-au deplasat în sud-estul Estoniei, acolo unde au susținut un spectacol, dar și un atelier de lucru pentru elevii de la școala din Mooste, fiind mai apoi prezenți și pe scena festivalului din localitatea Rapina. La spectacolul de închidere a festivalului, tinerii dorneni au fost felicitați pentru prezența în cadrul Festivalului Baltica de către reprezentanți ai Ambasadei României în Estonia, dar și de către cetățenii români rezidenți ai Estoniei.

Prezența tinerilor artiști dorneni, coordonați de către profesorii Dorin Pardău și Vasile Moroșan, director al Clubului Copiilor din Vatra Dornei, la International Children Meeting din Grecia și International Folk Festival Baltica din Estonia s-a realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Vatra Dornei, Ministerului Educației, CIOFF România și Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *