Omagiu adus compozitorului Ciprian Porumbescu în cadrul unui simpozion organizat la Biblioteca Municipală

În cadrul Săptămânii Naționale a Bibliotecilor, Biblioteca Municipală „G. T. Kirileanu”, în colaborare cu Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, a deschis seria activităților dedicate acestui eveniment prin organizarea Simpozionului „Ciprian Porumbescu, portretul unui compozitor”, un omagiu adus celui de la care moștenim o bogată și sensibilă creație muzicală reprezentativă pentru spiritul românesc.

Instituția gazdă a pregătit o activitate complexă, deschisă prin interpretarea nemuritoarei „Balade” de către învățătoarea Crina Gheorghică. Au fost organizate două expoziții, una de carte, realizată de către colectivul bibliotecii, și una de artă plastică, desene și colaje realizate de către elevii învățătoarei Mirela Țâcșa, de la Școala Gimnazială din Neagra Șarului, cu care biblioteca derulează un parteneriat, expoziție intitulată „Ciprian Porumbescu prin ochi de copil”.

Toți participanții, scriitori dorneni, membri ai ASATD sau a SSB, membri ai Filialei Arboroasa a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, bibliotecari din comunele Poiana Stampei, Panaci, Neagra Șarului, Liceul Tehnologic „Vasile Deac”, elevi de la acest liceu, alți iubitori de carte, au primit semne de carte simbolice, realizate de bibliotecă.

Nicoleta Todașcă, bibliotecar coordonator și moderatorul manifestării, a precizat că aceasta este deopotrivă dedicată Zilei Internaționale a Cărții și a Dreptului de Autor și Zilei Bibliotecarului. Din partea Bibliotecii Bucovinei au participat la simpozion profesoara metodist Mirela Lica și documentarist doctor Elena Pintilei. Bibliotecara Andreea Pindelea a prezentat un documentar în Power Point despre activitățile organizate la sediul bibliotecii în cursul acestui an, activități specifice cu cartea, acțiuni culturale dedicate lui Mihai Eminescu, Unirii Principatelor, lui Grigore Vieru, lui Ion Creangă, împreună cu ASATD, Arboroasa și Școlile Dorna Arini și Neagra Șarului.

Au avut loc două lansări de carte și activități specifice Programului Școala Altfel. Metodist Mirela Lica a apreciat activitatea bibliotecii dornene, eforturile pentru organizarea activității prezente, atmosfera creată pentru participanți.

„O bibliotecă poate fi o oază de liniște, dar poate fi și foarte activă, în activități gen Clubul de Vacanță, Săptămâna Altfel, Săptămâna Verde și altele. În acest an omagial Ciprian Porumbescu și Dimitrie Cantemir, Biblioteca Bucovinei a organizat concursuri speciale, pe nivele de studiu, respectiv de desene, de eseuri, audiții, expoziții itinerante”.

Apreciind calitatea lucrărilor expuse, profesoara Mirela Lica i-a invitat pe autori să participe la concursul județean. O expunere foarte bine documentată privind viața și opera lui Ciprian Porumbescu, însoțită de numeroase imagini, a prezentat profesoara doctor Elena Pintilei.

Participanților le-au fost oferite detalii despre compozitorul, violonistul și teologul Ciprian Porumbescu, autor al „Baladei” și a primei operete românești, a numeroase alte creații muzicale inspirate de sufletul românesc. Vorbitoarea a insistat asupra talentului și a patriotismului tânărului muzician, a luptei sale pentru revigorarea sentimentului național, implicarea sa profundă în mișcarea culturală a românilor din Bucovina, pentru care și-a riscat libertatea.

„Ciprian Porumbescu a lăsat în urmă elemente care sunt parte a patrimoniului național. Activitatea și creația sa au puterea unui model”, a mai subliniat Elena Pintilei.

Preluând ideea, Nicoleta Todașcă a relatat despre lupta pentru păstrarea românității în zona noastră, în timpul stăpânirii habsburgice, prin Construirea Palatului Național, actualul sediu al bibliotecii, în anul 1901, înființarea Societății Sentinela cu bibliotecă și bibliotecar. Scriitorul Gruia Ungurian a apreciat interpretarea „Baladei”, a subliniat faptul că românii îl poartă pe Ciprian Porumbescu în suflet și i-a dedicat o creație proprie, alături de una dedicată cărții. Aprecieri pentru activitatea prezentă, pentru vorbitori, pentru relația cu biblioteca, a rostit bibliotecara Corina Cojoc.

Poeta Anica Facina i-a felicitat pe bibliotecarii prezenți, a subliniat rolul cărții, relația dintre autor și carte, dintre bibliotecar și cititor, a prezentat un interesant top al bibliotecilor naționale și al celor europene, pe locul întâi situându-se Biblioteca Națională „Gheorghe Asachi” din Iași, despre care a oferit detalii. I-a încântat pe participanți cu două creații, acrostihuri ale înțelepciunii: carte și scriitori.

Profesoara Dorina Paicu, director al Școlii Gimnaziale din Poiana Stampei, a vorbit cu nostalgie despre cum a învățat să cânte la vioară, de ce a renunțat, despre cărțile care ne-au făcut cunoștință cu Ciprian Porumbescu, prima fiind „Cânta la Stupca o vioară”, pe care o recomandă elevilor săi și a lecturat o poezie dedicată „Baladei” și viorii Stradivarius, semnată de L. Dumbrăveanu.

Despre carte, despre rezistența în fața vremurilor potrivnice culturii naționale a bibliotecii din Vatra Dornei, a vorbit Aldona Patraș, care a recitat un text dedicat cărții, de Eugeniu Speranția. Cititor pasionat și recitator talentat, Gheorghe Iacob a rostit cu emoție „Tricolorul” de Ciprian Porumbescu, ultima strofă fiind un adevărat testament al marelui muzician.

Prozatoarea Jenica Romanică a adus în discuție unele coincidențe tulburătoare: ce a însemnat anul 1883 pentru cultura română, pierderile suferite prin plecarea spre veșnicie a lui Ciprian Porumbescu și boala lui Mihai Eminescu, o alta avându-i în vedere pe George Enescu și Constantin Brâncuși, mai târziu. Intervenția ne-a făcut să reflectăm că aceste personalități au fost adevărate culmi în cultura română și modele de patriotism înflăcărat, cu toții inspirându-se din veșnicia satului românesc.

Participarea la activitate a fost emoționantă pentru fosta directoare a bibliotecii dornene, Mariana Sorohan, care a apreciat colaborarea cu entitățile culturale din oraș și a exprimat convingerea că Biblioteca Bucovinei este una de elită, cu o activitate vizibilă pe toate planurile, cu efect pozitiv asupra dezvoltării culturii în Bucovina, opinie la care am subscris personal. S-a reiterat rolul cărții, a bibliotecarului, a lecturii în formarea personalității fiecăruia, dar și necesitatea de a ne cunoaște mai bine și a ne cinsti valorile noastre naționale. Omagierea acestora face parte din normalitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *